Ej avdragsgilla kostnader – 5 kostnader du INTE kan dra av

Sedan deklarationsplikten infördes 1902 har det gjorts otaliga försök till mer eller mindre uppseendeväckande skatteavdrag. Eller vad sägs om plastikoperationer, en semesterresa till andra sidan jorden eller varför inte en sprillans ny sportbil? Här kommer 5 exempel på definitivt ej avdragsgilla kostnader.

Företagsdeklaration > Ej avdragsgilla kostnader

Plastikoperationen

Fler än en gång har Skatteverket stött på exempel där man försöker dra av för diverse lyft och förstoringar. Inte sällan är det modeller som argumenterar för att skönhetsoperationerna de försöker dra av krävs för att få jobb.

 Utfall: Ej avdragsgillt!
För tydlighetens skull: Gällande det yttre är det endast skyddskläder som går att dra av.

Flygcertet

Denna avdragsansökan tillskrivs en utesäljare som påstod att han behövde flyga mellan sina kundbesök.

 Utfall: Ej avdragsgill kostnad!
Skatteverket genomskådade flygentusiasten och bedömde flygcertifikatet som en strikt privat utgift.

Sportbilen

Ett listigt men icke godkänt avdragsförsök gjordes av en företagare inom bilvårdsbranschen. Hans aktiebolag försökte få avdrag för en sprillans ny sportbil som enligt utsago skulle användas för att demonstrera bilvårdsprodukterna på.

 Utfall: Ej avdragsgill utgift!
Skatteverket ansåg det inte så troligt att bilen enbart användes i demonstrationssyfte.

“Utbildningsresan”

En klassiker bland de fula avdragen. Skatteverket får varje år in flertalet ansökningar från företagare som “varit på kurs” i utlandet. Men allt som oftast visar det sig i själva verket vara rena semesterresor. Som i fallet med advokaten som försökte klassa rundvandringen på Nya Zeeland som juristkurs.

 Utfall: Ej avdragsgill!
Även fast studieresor i utlandet kan vara avdragsgilla, måste de uppfylla vissa kriterier – som denna vandringstur uppenbarligen inte gjorde.

 Läs mer om regler för studieresor och konferenser på Skatteverket.se

Försvarsskatten

Även denna ansökan är återkommande varje år; folk som försöker få avdrag för sin andel av den skatt som går till försvarsmakten. Inte sällan finns gedigna sammanställningar och förteckningar över försvarets utgifter bifogade.

 Utfall: Ej avdragsgillt!
Man kan inte efter eget tycke och smak välja vad man ska betala skatt för – oavsett hur väl man sammanställt utgifterna som skatten går till.

De skämtsamma avdragen åsido. Grundregeln för att en kostnad ska klassas som avdragsgill är att kostnaden behövs för att företaget ska få inkomster. Ju tydligare du kan styrka att en kostnad har en direkt relation till företagets verksamhet och dess förmåga att generera inkomster, desto större är chansen att det rör sig om en avdragsgill kostnad. Förutsatt att den faller inom någon av Skatteverkets kategorier förstås.

 I artikeln Avdragsgillt? Avdragsgilla kostnader för företagare guidar vi dig genom avdragsdjungeln

Kan du dina avdrag? 

Vi fattar, avdrag kan låta krångligt. Men du grejar det! Testa dina kunskaper om skatteavdrag.

Gör testet nu

Hämta. Klicka. Godkänn. Skicka.

Exakt så enkelt kan du göra din företags deklaration och årsbokslut/årsredovisning med Visma Spcs. Passar perfekt oavsett om du har enskild firma eller aktiebolag.

Deklaration med Visma Spcs

Hämta. Klicka. Godkänn. Skicka.