Deklarera på nätet 2024 – därför ska du deklarera online

Årets deklaration närmar sig. Hör du till dem som fortfarande lämnar in hela eller delar av deklarationen på papper? Börja deklarera på nätet istället – du slipper mycket av stansningen, vilket gör jobbet med inkomstdeklarationen både snabbare och säkrare.

Företagsdeklaration > Deklarera på nätet

Alla företag måste deklarera en gång varje år och det är mycket att hålla reda på när man deklarerar ett företag. Men om du tar hjälp av smart teknik behöver det faktiskt inte bli så krångligt.

 Osäker på när du ska deklarera? Här hittar du alla deklarationsdatum!

Bokför & deklarera på nätet

En förutsättning för en automatiserad, digital deklaration, är att du skippar pappersbokföringen och istället bokför online i ett modernt bokföringsprogram. Då kommer det mesta som har med deklarationen att göra att skötas automatiskt under året. När det sen närmar deklarationen är det mesta redan förberett. Det återstår i princip bara att trycka på knappen.

Risken för att det blir fel är dessutom mindre om du både bokför och deklarerar online, eftersom överföringar och summeringar görs automatiskt. Skulle något ändå bli fel är det enkelt att ändra eller lägga till i efterhand.

Att deklarera på nätet – steg för steg

  Skaffa en digital brevlåda

Börja med att skaffa en digital brevlåda till ditt företag. Då får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt istället för på papper. På så sätt har du alltid tillgång till din post och du tar emot den snabbt, säkert och miljövänligt. När det är dags för deklaration hamnar den i din digitala brevlåda.

  Deklarera online på Skatteverket

Deklarera på Skatteverkets webbplats. Där finns en uppsjö av olika e-tjänster som du som företagare kan logga in i med hjälp av antingen e-legitimation eller mobilt bank-id.

Om du inte är internetbankkund kan du ansöka om nationellt ID-kort hos Skatteverket, då ingår e-legitimation. BankID eller mobilt bankID skaffar du hos din bank.

 Läs mer om hur du deklarerar online steg för steg: Elektronisk deklaration – på under 60 minuter

Hämta, klicka, godkänn, skicka 

Exakt så enkelt kan det vara att göra ditt företags deklaration! Du blir guidad steg för steg och snart är deklarationen, årsbokslutet eller årsredovisningen klar. Så att du med enskild firma eller aktiebolag deklarerar snabbt och smidigt. Eller som vi säger: Hämta, klicka, godkänn, skicka!

Deklarera med Visma eEkonomi

Bokföring och deklaration online

För att på riktigt kunna dra fördel av teknikutvecklingen i samband med deklarationen, behöver du även ha ett smart bokföringsprogram som Visma eEkonomi. Först då slipper du den manuella pappershanteringen och kan låta programmet sköta bokföringen.

Fakturorna går direkt in i programmet digitalt och du kan fota dina kvitton, som blir till bokföringsunderlag med automatiska bokföringsförslag. Med bankkoppling läser programmet av bankhändelser och bokför automatiskt. 

När det sedan är dags för deklaration finns allt underlag samlat digitalt på ett och samma ställe. Med tillvalet Deklaration förvandlas Visma eEkonomi till ett deklarationsprogram. Här får du hjälp av programmet som vet vilken bolagstyp du har och vad du förväntas redovisa. Du får hjälp med att lämna in deklarationen på rätt sätt och på rätt blankett. 

Om du tar hjälp av en redovisningsbyrå med din företagsdeklaration fungerar det utmärkt att dela bokföringen digitalt med byrån. Då kan redovisningsbyrån sköta hela deklarationen på nätet åt dig. Byrån gör färdigt deklarationen och skickar in den till Skatteverket digitalt. Du kan sedan logga in på Mina sidor för att godkänna din deklaration.

 Lästips! Hjälp med deklaration? Fördelar med att anlita ett deklarationsombud

Till dig som hjälper företagare med deklarationer 

Redovisningskonsulter som hjälper andra med Inkomstdeklaration 1 kan sedan 2018 göra det digitalt hos Skatteverket. Så här fungerar det:

  1. Gör deklarationen i skatteprogrammet precis som vanligt.
  2. Skicka in deklarationen via e-tjänsten Filöverföring
    Filöverföringstjänsten har utvecklats och du kan överföra både huvudblankett och övriga upplysningar tillsammans med alla bilagor. Du kommer att få en kvittens när deklarationen är inskickad. I kvittensen finns en bekräftelse på att överföringen gått bra eller ett meddelande om något gått fel.
  3. Kontakta din kund/företagaren
    Kontakta din kund och berätta att deklarationen nu är redo att skrivas under på Mina sidor på www.skatteverket.se. Kunden kan inte ändra några uppgifter utan bara godkänna den deklaration som du har skickat in. Om kunden inte vill godkänna deklarationen, till exempel för att det har kommit in en ny kontrolluppgift, behöver hen be dig att ändra i deklarationen. Sedan måste du skicka in den i tjänsten Filöverföring på nytt.
  4. Kunden skriver under deklarationen
    Efter att kunden har skrivit under på Mina sidor får hen en kvittens på att deklarationen har lämnats in och kan även se vilka uppgifter de godkänt. 

Hämta. Klicka. Godkänn. Skicka.

Exakt så enkelt kan du göra din företags deklaration och årsbokslut/årsredovisning med Visma Spcs. Passar perfekt oavsett om du har enskild firma eller aktiebolag.

Deklaration med Visma Spcs

Hämta. Klicka. Godkänn. Skicka.