Deklarationshjälp: Det här vinner du på att ta hjälp med deklarationen

Proffsig deklarationshjälp minskar risken för fel och ökar chansen att du når dina affärsmässiga mål. Allt fler företagare inser fördelarna med att ta hjälp med deklarationen. Här förklarar Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult och ledamot i Företagarnas riksstyrelse, vad du har att vinna. 

Företagsdeklaration > Deklarationshjälp

Deklarationshjälp – vad är det och hur gör man?

- Företagare som inte vill eller har möjlighet att deklarera företaget själva kan anlita ett så kallat deklarationsombud, i praktiken ofta en auktoriserad redovisningskonsult eller revisor. Ombudet utses genom att fylla i Skatteverkets e-tjänst Ombud och behörigheter.

- Deklarationsombudet åtar sig att ta ansvar för inlämning av alla deklarationer som det finns en e-tjänst för. Exempel är inkomstdeklaration (INK1/INK2), NE blanketten, arbetsgivardeklaration och momsdeklaration. Ombudet har tillgång till skattekonto, skattebesked och tidigare inlämnade deklarationer, inklusive fastighetsdeklarationer.

Varför ska man ta hjälp med deklaration?

- Jag anser att företagare ska ta deklarationshjälp av en redovisningsbyrå ÄVEN om de deklarerar själva i molntjänster med mycket automatik. 

- Enskilda firmor är knepiga och risken att företagaren åker på skattesmällar. Jag vet en man som satte av maximalt till periodiseringsfond under flera år i tron att det var bra. Han fick skatta allt på en gång när han skulle avsluta sin firma. De pengarna fanns inte.

- En auktoriserad redovisningskonsult har ansvarsförsäkring om något går fel och en duktig konsult kan också hjälpa företagare att nå alla sina affärsmål. Det är något som företagare sällan tänker på. 

- Deklarationen blir en del i en långsiktig gemensam planering. Det finns alltså stora mervärden att hämta. Företaget rullar på, det går bra - men hur bra? Kan det gå bättre? Hur ser framtiden ut? 

Tänk på detta när du beräknar årets skattemässiga resultat

 SGI
- Din sjukpenninggrundande inkomst baseras på din vinst och ligger i sin tur till grund för ersättning du får från exempelvis a-kassan eller försäkringskassan när du är föräldraledig eller sjuk.

 ROT/RUT avdrag
- Om du haft avdrag under året kan du bli återbetalningsskyldig om du inte deklarerar ett tillräckligt högt resultat.

 Lån
- Det är även viktigt att du tar hänsyn till dina planer för kommande år. Har du till exempel tänkt låna pengar till bostad? Då vill banken titta på din beskattade inkomst från året innan. 

 Pension
- Din beskattade vinst är grund för både ålderspensionsavgift samt en allmän pensionsavgift och det kommer att styra hur mycket du får ut i pension.

 Lägre egenavgifter på överskott upp till 100 000
- På grund av pandemin har du som bedriver aktiv näringsverksamhet och är född 1955 eller senare rätt till en lägre egenavgift på överskottet.

 Regionalt nedsättningsbelopp
- Bedriver du verksamhet i ett stödområde har du rätt till ett särskilt avdrag från egenavgifterna på upp till 18 000. I år skall detta beräknas på överskott som överstiger 100 000. 

 Räntefördelning
- Den kan vara både positiv eller negativ och utgår ifrån förhållandet mellan tillgångar och skulder. Räntefördelning innebär förenklat att du kan ha rätt till att flytta en del av överskottet till kapitalinkomst (positiv) eller att du behöver betala en form av kostnadsränta (negativ).

Vilka råd skulle du mer ha gett till en kund?

 Uppskjuten skatt
- De möjligheter att skatteplanera som du har i enskild verksamhet heter expansionsfond och periodiseringsfond. Om din verksamhet har gått sämre i år kan det vara en bra idé att lyfta fram sådant som du tidigare avsatt. Gör du en avsättning får du inte glömma att om du använder dig av dem för att få en lägre skatt i år så kommer du att få skatta för dem vid ett senare tillfälle.

 Byta bolagsform?
- En bra riktlinje är att en enskild firma ska försöka hamna på ett resultat mellan 500.000 till 600.000 kr. Har man ett högre resultat bör man överväga att ombilda till aktiebolag. Om du även har inkomst från annat håll är det viktigt att du även tar hänsyn till den inkomsten om du inte vill hamna över brytpunkten och betala statlig skatt. 

- Det finns även andra aspekter att ta hänsyn till, ett aktiebolag är oftast ett tryggare sätt att bedriva verksamhet. Till exempel anser jag inte att man ska anställa personal i en enskild firma.

 Avdrag
- Andra saker som kan vara bra att känna till när du själv gör din deklaration är att det finns avdrag du har rätt till. Det är främst tre saker som man brukar missa och det är att dra av för tjänsteresor, traktamente och hyra.

 Underskott?
- Om du haft ett underskott i din näringsverksamhet har du möjlighet att spara det för att göra avdrag mot framtida överskott. Under verksamhetens första fem år finns även möjlighet att kvitta din förlust mot inkomst av tjänst. 

 Karensdag

Om du inte gör ett aktivt val har du 7 karensdagar vid sjukdom när du har enskild firma. Det bästa rådet är att ändra till 1 karensdag då skillnaden på den skatt du betalar är marginell. Detta kan dock bara göras innan du fyllt 55 år.

Ta hjälp av ett bra deklarationsprogram

- Alla sparar tid och får hjälp att undvika de vanligaste misstagen genom att använda ett deklarationsprogram. En form av deklarationshjälp i sig, kan man säga.

Så funkar Visma eEkonomi Deklaration

1. Du som driver enskild näringsverksamhet deklarerar resultatet i en NE-bilaga som du lämnar tillsammans med din privata inkomstdeklaration.

2. Innan du börjar fylla i din deklaration behöver du göra ett bokslut. Det innebär enkelt att du stämmer av dina siffror och ser till att alla hamnar på rätt år. Det vill säga att om du haft kostnader som egentligen hör hemma nästa år skall dessa flyttas, samma gäller för inkomster.

3. När du gjort dina avstämningar är det dags att fylla i din NE bilaga och det gör du med fördel i deklarationsmodulen som finns i Visma eEkonomi. Där finns en del möjligheter att välja hur stor del av ditt resultat du vill ta fram till beskattning just detta år. Det kan kännas lockande att betala så lite skatt som möjligt men du bör vara försiktig då det påverkar många andra saker, exempelvis din sjukpenninggrundande inkomst.

Aktivera Visma eEkonomi Deklaration

Tjänsten finns under menyvalet Appar och tillval. Modulen finns under Bokföring - Årsavstämning. Du kan också öppna deklarationsmodulen genom att välja den i listan uppe till vänster i programmet.

Källor: Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult och ledamot i Företagarnas riksstyrelse, samt Skatteverket. 

Checklista för Visma eEkonomi Deklaration
Läs dialogen i en forumtråd mellan företagare och redovisningskonsult

 Bokslut - vad är det? Läs allt om bokslut här

Deklarationsprogram

Årsredovisning & deklaration - enkelt!

Med vårt kompletta program för deklaration och årsredovisning, Visma eEkonomi Smart, kan du med enskild firma och aktiebolag deklarera snabbt och smidigt.

Deklarationsprogram