Listen up:

Nya kvittolagen 1 juli

Kravet på att spara räkenskapsinformation på papper ska raderas ur lagboken. Bye bye tjocka pärmar med papper – äntligen säger vi! Här är allt du behöver veta.

Kvittolagen

Nya kvittolagen gör det enklare

Det ska vara enkelt att driva företag. Och vi vet, efter 40 år i branschen, att administration inte är det du vill lägga din tid på. Vi är därför glada att kunna få skriva “Bye bye papper” när regeringen äntligen fattat beslutet om att förenkla administrationen för företagare. Fram tills nu har det nämligen varit ett krav att spara papperskvittot, fakturor och annan räkenskapsinformation på papper. Och egentligen är kvittolagen ingen lag – det är självaste Bokföringslagen som uppdateras.

Vad som gäller med den nya Bokföringslagen

Bokföringslagen ändras. Med den nya lagen kan du från och med 1 juli 2024 slänga papperskvitton och annan räkenskapsinformation på papper – så länge du har det i digital form.

Det vill säga, om du fotograferar ditt papperskvitto är det helt okej att tända brasan med det sen. Eller kanske ännu smidigare; handla med företagskort och få ett digitalt kvitto på köpet, så slipper du att få papperskvittot från första början. Mindre administration alltså, och om du gör på rätt sätt får du dina kvitton rätt in i Visma eEkonomi.

Så det är nu eller aldrig dags att bli helt digital.

Charlotte von Sydow, VD Visma Spcs

"Äntligen, det här är verkligen ett jätteviktigt steg för att underlätta för företagarna. Våra program är redo sedan länge!"

Charlotte von Sydow, vd Visma Spcs.

Det allra bästa med kvittolagen:

För dig som fixar bokföringen

Visma eEkonomi är vårt självkörande bokföringsprogram som enkelt hjälper dig med bokföringen och faktureringen. När det kommer till att spara underlag digitalt är allt redan uppstyrt i programmet. Du fotar bara kvittot med appen så är resten som magi. Eller så låter du leverantören mejla fakturan direkt in i programmet. Inga mer papper och pärmar behövs, yey!

Läs mer

För dig som fixar lönerna

Tänk nu kan alla dina anställda lämna in kvittot digitalt, oavsett om de köpt morgonfrukosten, tankat tjänstebilen eller ska lämna in friskvårdsbidraget. Med Visma Lön Smart skickar de in dessa kvitton direkt i en app så att du slipper hålla koll på buntar med skrynkliga papperskvitton.

Läs mer

För dig som är redovisningskonsult

Äntligen kan du och dina kunder ställa om på riktigt med digitala underlag. Nu är det dags att sluta hantera tjocka pärmar och påsar med underlag, för nu har vi lagen med oss i digitaliseringsarbetet. Och lösningarna har du ju redan i Visma Smarta Byrån.

Vanliga frågor om digitala kvitton

När du köper något på nätet, som kontorsmaterial, IT-tjänster eller annat, får du oftast ett digitalt kvitto direkt till din mejl eller som en e-faktura. Ett digitalt kvitto räknas som en fullt godkänd verifikation direkt som den är.

När anställda betalar för något i tjänsten med egna pengar, det vill säga gör utlägg med ett privat kort eller kontanter, får han eller hon sedan beloppet utbetalt på lönen.

Och samma regler gäller när anställda handlar för företagets räkning som när du som företagare gör inköp. Kvittot måste sparas men från den 1 juli 2024 får papperskvittot slängas OM det sparas som en digital version i form av ett foto.

När ska jag använda vad kanske du tänker nu? Såhär. Betala med ett företagskort i grunden, när du själv gör ett köp till ditt företag. Och när du gör ett köp där din leverantör skickar en faktura, så ber du hen att skicka den som en e-faktura. All info om det här, som till exempel vilken information du ska ge leverantören, finns i ditt bokföringsprogram.

Om du vet att du fotat av och lagrat en digital kopia av underlaget på ett säkert ställe, så får du slänga även tidigare pappersoriginal.

Samma sak gäller om det skulle dyka upp äldre underlag efter den 1 juli, då går det bra att fota och slänga dem också.

Med den nya lagen räcker det att du fotar ditt papperskvitto och lagrar det digitalt. Det enklaste sättet är att lagra det i ditt bokföringsprogram. Är du löneadminstratör eller redovisningskonsult lagrar du det i dina program. Och själva papperskvittot, det kastar du bara i papperskorgen. 

Här kan vi bara svara för Visma Spcs bokföringsprogram. Säkerhet är A & O för Visma koncernen. Vår högsta prioritet. Vi kommer alltid säkerställa att data lagras enligt gällande lagar och regler.

Snacka med oss

Vill du veta mer om hur vi kan förenkla allt kring bokföring och fakturering, eller kanske skräddarsy en lösning som passar just ditt företag? Boka gratis rådgivning så snackar vi en stund.

Boka gratis rådgivning

0470-70 61 00
Linda Thuresson, Visma Spcs
Linda Thuresson, Visma Spcs