Så skriver du din affärsplan – steg-för-steg

Startar du företag? Häftigt! Hur ligger affärsplanen till? Att skriva en affärsplan är ett avgörande första steg när du ska starta eget företag. Affärsplanen är viktig för att förstå marknaden, dina styrkor och svagheter, och hur du ska nå dina kunder. Den hjälper dig att planera hur du ska komma igång och vilka resurser du behöver.

Ladda ner gratis mall för din affärsplan

Test

Tips! Enkel mall för affärsplan - gratis

För dig som ska göra din första affärsplan har vi tagit fram en enkel (och gratis!) mall som gör det enkelt att komma igång. Med en tydlig mall för affärsplan kan du enklare strukturera och dokumentera din affärsidé.

Mallen innehåller exempel på de vanligaste frågorna som en affärsplan ska svara på, vilket ger dig en skön första överblick när du ska starta eget.

Sätt igång direkt och ladda ner den som PDF när du är klar.

Det här ska en bra affärsplan innehålla

Vision och mission

Visionen i din affärsplan kan beskrivas som det övergripande målet för verksamheten - det vill säga vad verksamheten strävar efter på längre sikt. Medan missionen är den konkreta, mätbara varianten som sätter ord på hur visionen kan nås, visionen ska istället vara något att sträva efter. 

Affärsidé

Affärsidén kan ses som kärnan i din affärsplan och har som syfte att beskriva din verksamhet. Vad är din specialkompetens, vilka problem löser du åt kunden? Vad är det unika i just ditt erbjudande?

Erbjudande, prissättning, marknadsanalys

Arbeta fram ett bra erbjudande och beskriv kundnyttan. Vad ska du ha för prissättning och hur kommer detta priset stå sig i förhållande till dina konkurrenter? Varför ska kunden välja just dig?

Din marknadsanalys ger en översikt över hur marknaden ser ut och hur dina kunder och konkurrenter agerar. För att göra det enklare att nå dina kunder, beskriv dina marknadsaktiviteter. Vilka kanaler ska du använda, och hur kommer du att interagera med kunderna? Detta är centralt för att få en bra start.

Ingångs- och marknadsstrategi

Hur planerar du att rent praktiskt sätta igång med ditt företag? Ta hjälp av marknadsanalysen när du planerar din ingångsstrategi. I vilken ordning sker dina marknadsaktiviteter? När, hur och av vem?

Tillväxtstrategin har som syfte att förtydliga hur företaget ska nå tillväxt framåt. Hur kan du expandera din verksamhet, vilka är dina resursbehov, vad är utgångsstrategin om du tvingas avveckla ditt företag?

Budget och finansiering

Här redovisar du förväntade intäkter och kostnader. Start-, resultat- och likviditetsbudget ska lyftas under den här punkten. Hur stort är lönsamhetskravet, vilka är de kritiska milstolparna för att ditt företag ska uppnå och bibehålla likviditet? Om du har partners, hur fördelas kostnaden mellan aktörerna?

Är affärsplanen relevant för personen som ska investera i den? Är budgeten rimlig? Vilka argument ska du lyfta fram i kontakt med bank eller investerare?

Dina styrkor och svagheter som företagare

Se dig själv som företagare. Beskriv varför just du är rätt person att starta och driva den tänkta verksamheten och hur dina tidigare erfarenheter kommer till användning i företaget. Har du personliga egenskaper eller kunskapsområden, och som kan ge dig konkurrensfördelar? Hur kan du dra nytta av ditt befintliga kontaktnät i ditt nya företag? Kommer du att klara dig ekonomiskt under uppstartstiden?

Skriva affärsplan i 5 enkla steg

För att sammanfatta det du behöver tänka på, har vi samlat ihop all info på 5 smidiga steg att följa när du sitter med din affärsplan:

Tänk på målgruppen och avgränsa din affärsplan. Det är fantastiskt om din affärsidé kan rädda världen, men inte speciellt troligt. Fokusera istället på en affärsmodell och lös ett problem, det räcker.

Undersök marknaden och samla in relevant information. En genomtänkt affärsplan bygger på relevant bakgrundsinformation.

Håll affärsplanen enkel och konkret, det hjälper både dig och läsaren.

Se över affärsplanen och justera vid behov. Kom ihåg att hålla den aktiv - se affärsplanen som ett styrdokument inför framtiden.

Färdig med första utkastet? Bra! Be om feedback och arbeta sedan på att förbättra din affärsplan.

Gratis affärsplansmall

Skriv din affärsplan i vår mall och sätt ord på din affärsidé.

Vanliga frågor om affärsplaner

En affärsplan (på engelska: 'business plan') är, precis som det låter, en plan för affären. Den ska beskriva verksamhetens mål och hur affärsidén ska genomföras i företagandet. I stora drag innehåller den en beskrivning av affärsidén, hur marknaden ser ut, samt budget och andra viktiga punkter. 

Att göra en affärsplan ger dig möjlighet att tänka igenom helheten och se förbättringar. En bra affärsplan har som syfte att ge dig, banker, investerare och andra samarbetspartners en övergripande förklaring till ditt nya företag, ditt erbjudande och den marknad du ska ge dig in på.

Det finns dock ingen lag som säger att företag ska ha en affärsplan. Men det förenklar för dig att ha ett dokument som på ett konkret sätt förklarar din affärsidé, din affärsmodell och hur du ska göra för att lyckas med ditt företag. Att veta i vilken riktning du vill att företaget ska gå och hur du planerar den ekonomiska biten är lika viktigt för din egen del som för en potentiell investerare. 

Affärsplanen fungerar alltså både som ett bra internt styrmedel, samtidigt som den ska förankra affärsidén hos företagets externa intressenter – många banker och andra finansiärer behöver nämligen en affärsplan vid investeringsbeslut.

Visste du att affärsplanen kan även fungera som ett juridiskt dokument? Vid avtalsskrivning efter förhandling med en finansiär, eller vid ett samarbetsavtal mellan aktieägarna, kan affärsplanen bifogas avtalet som en bilaga.

En affärsplan ska innehålla bl.a. din affärsidé, en marknadsanalys, och en tydlig budget. Det hjälper dig att planera hur företaget ska fungera och växa.

Dags att sätta igång - men hur börjar du?

Det är viktigt att affärsplanen bygger på bra research, där du har tagit reda på så mycket du kan om marknaden och kunderna. Med bra research menas att du har en så riktig och sann bild av marknaden som är möjligt. 

Ställ frågor till potentiella kunder! Din affärsplan ska vara realistisk och verklighetsförankrad, men också visa på möjligheterna med ditt nya företag. Du kartlägger enklast företagets starka och svaga sidor genom en SWOT-analys.

Tänk också på att anpassa affärsplanens innehåll till syftet och målgruppen eftersom olika målgrupper är intresserade av olika saker i affärsplanen. Ett exempel på detta? Bankens utgångsläge vid granskning av din affärsplan kommer att vara att försäkra sig om att ditt bolag kommer att kunna återbetala lånen, medan potentiella investerare kommer att främst ha ditt företags framtidspotential i fokus.

Din affärsidé bör beskriva vilka problem du löser för dina kunder, och varför ditt erbjudande är bättre än konkurrenternas.

Du behöver en startbudget, en resultatbudget och en likviditetsbudget för att visa företagets ekonomiska hållbarhet.

En affärsmodell är en del av din affärsplan som beskriver hur företaget kommer att generera intäkter. När du skriver denna del av affärsplanen, tänk på följande:

  • Vilka är dina kunder och hur når du dem?
  • Vilka intäktsströmmar och kostnader kommer att påverka företaget?
  • Hur kan din verksamhet växa och göra företaget lönsamt?

En välskriven affärsmodell gör det enklare för investerare och partners att förstå ditt företag.

Skapa din affärsplan

Skapa din affärsplan

Vad passar bäst in på dig?

Du får din mall till denna e-postadress.

Du får din mall till denna e-postadress.

 

När du, som representant för ett företag eller motsvarande, anger dina uppgifter ovan kommer Visma Spcs även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via Prenumerationshanteraren.

Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

 

Linda Thuresson, expert på affärsidéer.
Linda Thuresson, Visma Spcs.

Vi hjälper dig med din företagsdröm

Har du den där perfekta affärsidén men vet inte hur du ska komma vidare? Låt oss vara ditt bollplank! Vi älskar när företagsdrömmar blir till verklighet och vi hjälper dig gärna på vägen med vår kostnadsfria rådgivning för företagsdrömmare.