Samarbete i programmet det bästa, tycker Mattias och Christine

Deltidsföretagaren Mattias Holmberg och redovisningskonsulten Christine Fransson träffas för första gången. De ska gå igenom förra årets bokföring och göra klart för deklarationen. De kommer framöver att jobba tillsammans i Visma eEkonomi.

- Vi bokför upp detta nu. 200 kr. Har du skrivit några fakturor här i Visma?
- Ja, några - detta är i Visma.
- Då bokar vi det som försäljning med moms.
De går metodiskt igenom händelse efter händelse.
- Här är ett inköp som hänvisar till en faktura och så har vi den inskannad. Den heter A31. Då matchar vi den. Det borde finnas en bild ... ja, här är den.

Driver däckfirma på fritiden

Mattias Holmberg är byggsäljare på dagarna. Kvällar och helger driver han Holmbergs Däck i Sävsjö. Han har aldrig marknadsfört sig mer än med en skylt utanför maskinhallen hemmavid, men kunderna strömmar till ändå. 

Det ligger en damfotbollsplan precis intill hans hus och trafiken till och från träningar och matcher, är intensiv. Däckskylten undgår därför ingen.

Såg möjlighet att starta eget

- Jag hade jobbat tidigare inom däckbranschen och såg att de fanns en möjlighet. Vi har stora däckverkstäder i stan, men många tycker att det är för dyrt. Jag såg att jag kunde sälja tjänsten billigare. Så jag köpte ett par maskiner.

De första kunderna var familjemedlemmar. Idag tar han emot bokningar via Facebook Messenger men han har ingen Facebooksida eller hemsida. 

Officiellt startade han företaget 2017 i november men kom inte igång förrän i maj 2018. Då köpte han också ett billigt bokföringsprogram.

"Bokföring mer komplicerat än jag trodde"

- Jag hittade ett som verkade smidigt. Det gick bra till en början, tills jag insåg att det inte var ett komplett program. Sedan är bokföringen mer komplicerad än jag trodde. Jag insåg att jag var i desperat behov av hjälp och försökte få tag i min syster för att få numret till hennes redovisningskonsult Christine Fransson. Syrran ville inte ge mig det först, Christine har så mycket att göra redan. Men till slut blev det helt akut och Christine tog sig an mitt företag - av ren barmhärtighet antagligen, ha ha! Jag är väldigt tacksam.

Han kallar henne revisor. Och rektor, skämtsamt. 

- Rektor, det är ju nästan ännu värre, skrattar Christine. Hon rekommenderade direkt Mattias att gå över till Visma eEkonomi, vilket han gjorde.

- Jag letade upp en fil och mejlade över så förde hon över datan. Hon har fått rätta alla fel nu under 2018. Vi har gått igenom hur Visma eEkonomi fungerar och håller på att bokföra och gå igenom mina kundfakturor. Det är en upplärningsfas!

- Ja, vi har nu gått igenom bokföringen 2018 och fastställt resultatet. Så nu är deklarationen färdig att göras. Nu ska vi titta på det nya kvartalet som ska momsredovisas.

Visar kassa- och bankhändelser

Christine Fransson visar också Mattias Holmberg hur han ska göra kassa- och bankhändelser om han vill bokföra själv framöver, med hennes stöd.
- Du kan använda inscannade bilder och matcha dem så kopplar du inköpen. Alltid jobba mot kassa- och bankhändelser.

För varje gång man gör det så går det lättare, tycker Mattias.
- Programmet är rätt simpelt uppbyggt om man bara tänker lite. Det handlar om att nöta in det.

"Om en stund ska vi prata om upplägget - vad du vill göra själv och vad jag kan hjälpa till med."

- Och om en stund ska vi prata om upplägget - vad du vill göra själv och vad jag kan hjälpa till med. “Ring en vän”, eller att jag rimlighetsbedömer innan det är dags för momsredovisning varje kvartal? Eftersom vi träffats nu och jobbar i samma program så klarar vi mycket på telefon och mejl.

- Det finns även en meddelandefunktion i programmet. Om jag skriver här så ska det ploppa upp en avisering i din mobil ...
Christine skriver ett meddelande och strax plingar det till i Mattias mobil. 
- Det är rätt smart, säger han.
- Att du  bor i Sävsjö är ju inget problem alls, säger Christine Fransson, som själv bor tio mil längre söderut, i Växjö. Glöm inte skriva upp i en körjournal att du kört med din privata bil hit i tjänstens vägnar. Sen känner jag att du är igång?, tycker Christine.

"Smart att jobba tillsammans så här"

- Ja, jag håller med. Jag tycker detta är smidigare att jobba i än det gamla bokföringsprogrammet. Att jobba tillsammans så här är skitsmart. 

- Att samarbeta i eEkonomi är det optimala arbetssättet när man jobbar tillsammans med en kund. Det är bra eftersom jag upplever att kunden får en bättre förståelse för redovisningen om han är en del av den. Kunden bestämmer själv hur mycket eller lite han vill göra i redovisningen och jag som konsult tar över när han anser att han är färdig med sin del, säger Christine Fransson. 

Visma Smarta Byrån

– ditt nya byråpaket i molnet

Redovisning som det borde vara. Plocka ihop det du själv behöver och sköt alla uppdrag från ett ställe. Betala bara för det du använder.

Ditt nya byråpaket