Självdeklaration/Inkomstdeklaration – vad är det?

En självdeklaration, även kallad inkomstdeklaration, är ett dokument där en fysisk eller juridisk person lämnar in ekonomiska uppgifter som rör förra årets inkomster till Skatteverket. Skatteverket räknar sedan räkna ut vilken skatt som ska betala baserat på inkomsterna.

Självdeklaration för företag

Inkomstdeklaration är namnet på de blanketter som lämnas in till Skatteverket. Både privatpersoner och olika typer av företag och föreningar lämnar in en inkomstdeklaration varje år. Underlaget för själva skatten kallas för taxering och skatten på taxeringen kallas för debitering. Det finns 4 olika varianter av inkomstdeklarationer; Inkomstdeklaration 1, Inkomstdeklaration 2, Inkomstdeklaration 3 och Inkomstdeklaration 4.

 Relaterad läsning: Deklarera företaget? Allt du behöver veta!

Självdeklaration och inkomstdeklaration – vad är skillnaden?

Självdeklaration och inkomstdeklaration är samma sak och benämns ofta som deklaration. Den enda skillnaden är att inkomstdeklarationen benämns som självdeklaration i skattelagstiftningen. Det faktum att blanketten som lämnas in till Skatteverket heter Inkomstdeklaration, gör att detta begreppet är betydligt vanligare att använda.

Vad är en preliminär inkomstdeklaration?

En preliminär inkomstdeklaration fungerar som underlag inför den debiterade preliminära skatten. En preliminär inkomstdeklaration ska lämnas in om du ansöker om F-skatt, eller om du redan har F-skatt eller SA-skatt och beräknar att din inkomst kommer öka under året. Det är nämligen ett schablonvärde som annars bestämmer vilken skatt som ska råda under året. Genom att lämna en uppskattning av inkomsten i förväg, minskar risken för stor differens mellan den uppskattade skatten för beskattningsåret, och den faktiska skatten för beskattningsåret.

Inkomstdeklaration 2019 - när ska den lämnas in? 

Inlämningsdatumet för privatpersoner och enskilda firmor (Inkomstdeklaration 1) ska lämnas in den 2 maj 2019. För Inkomstdeklaration 2,3 och 4 beror inlämningsdatumet på när ditt räkenskapsår öppnar.

Självdeklaration/inkomstdeklaration på engelska

Income tax return

Relaterade ord:

Deklaration
Årsredovisning
Balansräkning

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi