Idag vågar jag drömma stort

Kärnfysikern Elina Berglund driver företaget Natural Cycles, där produkten är ett digitalt preventivmedel utan biverkningar och med lika hög säkerhet som p-piller. Men vägen till entreprenörskap var inte självklar. (Intervjun är ett utdrag ur Drömpodden)

Hon växte upp i Malmö, en stad hon beskriver som lagom liten utan att för den skull vara en liten by. Elinas pappa är professor i medicin och samtidigt är hennes föräldrar entreprenörer och driver företag tillsammans. Hon var en klassisk duktig flicka, alltid bäst betyg i allting förutom bild. Favoritämnena var alltid matte och fysik.

Drömpodden

Enda gången Elina funderat på att läsa någon annat än fysik var under sista året i gymnasiet. Då funderade hon på att läsa psykologi i stället och hennes egen teori är att hon möjligtvis ville bota sig själv från det hon beskriver som sitt mest struliga år.

— Men förutom det året har jag alltid velat läsa fysik och bli fysiker. Det började med att min pappa lånade fysikböcker om universums svarta hål och så läste han dem för mig när jag gick och la mig. Det tyckte jag var jättespännande! Och min morfar brukade promenera med hundarna på kvällarna och visa mig stjärnorna. Så sa han att “det här är inte en stjärna, det här är Venus”.

— Så min dröm har egentligen alltid varit att förstå universum och allt som händer på jorden. Men jag har inte haft jättestora drömmar att jag en dag ska starta företag eller några särskilda karriärdrömmar utan mer nyfikenhetsdrömmar.

Elina började forska som en del av sitt examensarbete och blev sedan kvar som doktorand och forskare på Cern (forskningsinstitus i Schweiz) i sju år. Det var under den här perioden som Elina tillsammans med sina kollegor på Cern upptäckte Higgspartikeln, en upptäckt som gav engelsmannen Peter Higgs och belgaren François Englert Nobelpriset. Det var nämligen de som förutsåg att Higgspartikeln måste finnas.

Men det är inte det här Elina jobbar med idag. Hon är grundare till en app som heter Natural Cycles vilket gör henne till en entrepenör. Elina hade upptäckt att hon kunde se i sin temperatur när hon hade ägglossning och när hon var fertil. Hon hade skrivit ihop en algoritm för det och börjat titta mer och mer på den datan.
— Jag tyckte det var sjukt spännande! Att liksom förstå sin egen kropp, inte bara universum utan även sig själv. Men det var min mans idé att göra det till en app och jag tänkte att koda en app är nog någonting som är bra att lära sig nu.

I praktiken funkar Natural Cycles appen så att användarna mäter temperaturen i munnen precis när de vaknar, lägger in det i appen och så ger appen dem en röd eller grön dag beroende på om de är fertila eller inte fertila. Från användarens perspektiv är tanken att det ska vara ganska enkelt, de behöver inte läsa på jättemycket utan algoritmen kör på i bakgrunden och analyserar all temperaturdata och cykeldata från användaren och tar hänsyn till allt som kan hända.

Hur säkert är det?

— 0,5% av kvinnorna blir gravida på grund av att det visar en felaktig grön dag. Men sen blir ju kvinnor också gravida för att de ignorerar att det är en röd dag. Det som vi kallar för “typisk användning” och då blir ungefär 7% av kvinnorna gravida under ett år för att kondomen går sönder eller de har oskyddat sex. Det är ganska likt p-piller både i perfekt användning och typisk användning.

— Det är ett jättestort ansvar och det är därför vi tycker att det är otroligt viktigt att vi ger ut en seriös produkt som alltid fungerar. Därför är vi också CE-märkta som medicinteknisk produkt och vi har mycket regulatoriska processer innan vi ger ut en ny version av appen.

Hur har resan sett ut? Var börjar man som forskare för att starta en start up?

— Vi började kanske från en annan ände än de flesta. Vi var väldigt tunga på produktdelen och forskningen men kanske lite sämre på marknadsföringsdelen och PR. Vi tänkte att om vi bara slänger upp appen på app-store kommer kunderna av sig själva. Så själva lanseringen var väldigt, väldigt tyst. Sen insåg vi att det krävs någonting mer, vi måste nu ut till potentiella användare, annars kommer de aldrig hitta den. Men det har vi blivit bättre på. Nu har vi funnits i några år och i Sverige har nog de flesta kvinnor i fertil ålder hört talas om oss. Nu måste vi komma dit också i andra länder. Vi vill också göra fler kliniska studier.

Natural Cycles har gjort tre investeringsrundor för att få in riskkapital där den senaste, i somras, gav 50 miljoner kronor från By Bonnier. Nu är planerna att anställa fler, växa i andra länder som England och USA och göra fler kliniska studier.

Du sa att du inte hade så stora drömmar tidigare. Vad drömmer du om idag?

— Nu har jag betydligt större drömmar än när jag var ung. Jag vågar drömma mer nu. Nu drömmer jag om sådant som jag aldrig gjorde innan som att jag vill ha en bra karriär, jag vill komma långt, jag vill göra någonting som verkligen gör skillnad i världen, inte bara i Sverige utan i hela världen. Jag vill sätta något slags avtryck, någonting gott vill jag göra åt världen. Nu har jag betydligt större drömmar än vad jag någonsin hade, kanske för att det här entreprenörskapet har gett mig lite mer skinn på näsan än vad jag hade innan.

Hur ska du se till att sätta ditt avtryck på världen?

— Jag försöker ju med Natural Cycles och jag hoppas att vi utvecklas på ett positivt sätt så att vi verkligen kan hjälpa kvinnor globalt att undvika att blir gravida eller planera graviditet på ett hälsosamt vis. Men jag hoppas att jag även efter Natural Cycles kan göra ännu mer med den kunskap jag samlar på mig dagligen.

Ser du det som att du alltid kommer att jobba med det här?

— Nej, men jag tror att jag alltid kommer att jobba med någonting som har med data att göra, att analysera data, dra slutsatser, applicera det på någonting. Det behöver inte vara fysik, det behöver inte vara preventivmedel men det är det gemensamma nämnaren och det tror jag att det kommer att fortsätta vara. Att jag kan se någonting i data och skapa någon slags algoritm.

Har du någon dröm som absolut ingen vet om?

— *Skratt* Om jag hade haft det vet jag inte om jag hade sagt det här. Vi har väl några drömmar om vad vi vill göra sen efter att vi tagit Natural Cycles så långt som vi vill. Det är till exempel att skriva en bok. Vi tänker att vi isolerar oss i ett hus på en strand på Hawaii och skriver en bok tillsammans. Det hade varit jätteroligt.

— Det hade också varit roligt att analysera data om klimatförändringarna. Jag tycker att det är så mycket politik i det. Det är svårt för mig att se vad som är sant och inte bara från media. Jag hade velat att någon skickade mig all data som finns om klimatförändringarna så hade grotta ner mig i det. Hur mycket är det solen ändrat? Hur mycket är det på grund av att vi har släpp ut en massa föroreningar? Vad kommer att hända i framtiden?

Text: Mimmi Rito

Du kanske också är intresserad av:

Visma Spcs engagemang i Ung Företagsamhet