Vänsterpartiet svarar på småföretagens viktigaste frågor

Var tredje svensk drömmer om att starta företag men få av dem vågar. Vad beror det på? Vi har frågat Sveriges småföretagare vilka frågor de vill ställa till politikerna. Detta resulterade i Småföretagarens Valkompass, där Sveriges partier svarar på småföretagarnas viktigaste valfrågor. Nu har turen kommit till Vänsterpartiet. I denna artikel intervjuar vi Birger Lahti (v) för att få reda på hur Vänsterpartiet ställer sig till våra kunders viktigaste frågor inför valet.

Omvärldsbevakning > Vänsterpartiet

Hur svarar de andra partierna på småföretagarnas frågor? Kolla in  Småföretagarens valkompass

Utdrag ur intervjun med Birger Lahti, V:

Varför ska en småföretagare rösta på Vänsterpartiet?

– Vänsterpartiet vill iallafall ha ett samhälle som ser till att klyftorna minskar istället för att öka. Och jag tror att om klyftorna minskar i samhället och om vi får ett mer jämlikt samhälle, det gynnar även småföretagare. Jag önskar att de som varit småföretagare ett helt liv, att de också har en pension som de kan leva på och jag tror att det där jämlika samhället och ett land där landsbygd och stad håller ihop och där klyftorna minskar, då tror jag att även småföretagare gynnas av det. Och då har vi oss i Vänsterpartiet. Vi driver på åt det hållet.

"Jag känner småföretagare som har varit enormt duktiga, de har haft ett hyfsat liv, de har haft bra med pengar, men sedan när de är pensionärer så är de fattigpensionärer. Det stör mig enormt".

Hur vill Vänsterpartiet göra det mindre krångligt att vara småföretagare?

– Digitaliseringen är ju helt klart något som går framåt och det är klart man ska implementera det i företagen. Jag ställde frågan på ett seminarium med småföretagen, det var jättemycket frågor och många sa som du antyder i frågan att ja, det är så krångligt, det är mycket regler. Så ställde jag frågan: "Nå, vilken regel är det främst du tänker på ska förenklas?" Det var tyst jättelänge, det kom inget svar egentligen. Sen kom det plötsligt: "Ja, man ska kunna egentligen göra sin självdeklaration, inkomstdeklaration, digitalt, lättare." Ja, jag var förvånad att det inte går.

– Så digitalisering är nog någonting som jag tänker på, att ska det vara så krångligt att se till att det är enkelt att följa regler med dagens teknik? Det är det jag tänker främst på.

Hur vill Vänsterpartiet göra det billigare att anställa?

– Även de som jobbar åt ett litet företag ska även få sin pension säkrad. Jag tycker det är viktigt. Jag vet inte var man skulle börja annars och arbetsgivaravgifterna finns ju en tanke på vart de går. Men däremot socialförsäkringsbiten, att ett litet företag med några anställda ska ha hela ansvaret för sjukförsäkringen i två veckor, det är kanske någonting att titta på. För staten borde kanske ta den biten också.

– När jag har besökt företagare i mitt uppdrag som riksdagsledamot, och det är jättehäftigt att kunna göra det, och jag ställer frågan, så svarar de ofta att de som är duktiga, oavsett om det är ett mekaniskt företag eller någonting annat, de är även aktiva på fritiden. Och där klantar det till sig någon gång. Det är samma aktiva personal som råkar skada sig på fritiden och sedan är de sjuka. Det hänger ihop. De som är, ursäkta uttrycket, aktiva på jobbet är aktiva på fritiden också. Jag tror det skulle vara en stor grej om sjukförsäkringsansvaret försvann för de minsta företagen. Jag tror det är en jättestor kostnad, en vecka eller två igen, om en person behöver vara ledig.  Jag tror det är en viktig bit.

Hur vill Vänsterpartiet öka tryggheten för den som startar eget?

– Om du ska starta ett företag, den här förkortningen för hur du beräknar din sjukpenning, SGI. Sjukpenninggrundande inkomst. Att man skulle kunna ha med sig om du har varit anställd tidigare. Att du får ta med den från 12 månader tidigare så att du har redan ett skydd om du startar ett företag och blir sjuk. 

– Jag känner själv småföretagare som har varit enormt duktiga, de har haft ett hyfsat liv, de har haft bra med pengar, men sedan när de är pensionärer så är de fattigpensionärer. Det stör mig enormt … hur har det kunnat bli sådär? Vi ska nog titta på det där. Sedan att de själv måste inse att de måste betala in sociala avgifter så att de får in en pension, det är helt klart, men det är många som har missat. Det är inte bra.

Vänsterpartiet