Sverigedemokraterna svarar på småföretagarens viktigaste frågor

Var tredje svensk drömmer om att starta företag men få av dem vågar. Vad beror det på? Vi har frågat Sveriges småföretagare vilka frågor de vill ställa till politikerna. Detta resulterade i Småföretagarens Valkompass, där Sveriges partier svarar på småföretagarnas viktigaste valfrågor. Nu är det dags för Sverigedemokraterna. I denna artikel intervjuar vi Oscar Sjöstedt, för att få reda på hur Sverigedemokraterna de ställer sig till våra kunders viktigaste frågor inför valet.

Omvärldsbevakning > Sverigedemokraterna

Hur svarar de andra partierna på småföretagarnas frågor? Kolla in Småföretagarens Valkompass!

Utdrag ur intervjun med Oscar Sjöstedt, SD:

Varför ska en småföretagare rösta på Sverigedemokraterna?

– Först och främst ska man rösta för att man är medborgare. Även småföretagare har en förälder eller barn och så vidare, och man kan intressera sig för olika typer av frågor. Men, jag är mer intresserad av att få det totala välståndet att växa så att vi på det sättet kan stärka välfärden och tryggheten i samhället.

– Mer intresserad än att bara fördela välståndet som jag tycker att den politiska diskussionen handlar om idag. Och om jag var finansminister så skulle jag utforma företagspolitiken i samråd med företagarna själva. Jag kan inte lova guld och gröna skogar, eller att vi kan ge allt man pekar på, men jag kommer att lyssna och jag kommer att vara lyhörd. Jag vill utforma politiken i samråd med företagarna. För det är företagarna som kan företagsfrågorna bäst. 

"Dels skulle jag för de allra minsta företagen sänka arbetsgivaravgifterna ganska kraftigt, iallafall den biten som kallas allmän löneavgift."

Hur vill Sverigedemokraterna göra det mindre krångligt att vara småföretagare?

 – Det jag skulle vilja göra mer konkret är att jag skulle vilja ha ett slags råd, ett näringslivsråd eller vad du vill. Med representanter från företagarna och från politiken och kanske arbetsmarknadens parter också. Som minst en gång per år säger: Det här är angeläget för oss, det skulle vi vilja ändra på eller helt ta bort.

 – Och sen måste regeringen svara på det. Och säger de "ja, vi hör vad ni säger men vi tänker strunta i det på grund av det här". Då måste de iallafall motivera att regeln finns till för det här och det här. Då blir det lite större transparens i det hela. Då man kan se att ok, den här regeln kanske är lite jobbig för företagarna men den fyller ändå en funktion i andra änden.

 –Men då tror jag att det kanske inte löser problematiken från en dag till nästa men då får du iallafall upp en dialog genom att ha den sortens forum. Det tror jag kan vara bra att börja med.

Hur vill Sverigedemokraterna göra det billigare att anställa?

 – Dels skulle jag för de allra minsta företagen sänka arbetsgivaravgifterna ganska kraftigt, iallafall den biten som kallas allmän löneavgift som är ungefär en tredjedel av arbetsgivaravgifterna. Ta bort den för de allra minsta företagen. Därför att det är ju de minsta småföretagen generellt som anställer. De stora företagen anställer inte eller till och med drar ner. De nya jobben kommer i de små företagen och då måste ju vi från politiskt håll stimulera det. Att göra det billigare.

– Sedan skulle jag också vilja titta på LAS, alltså lagen om anställningsskydd och specifikt då turordningsreglerna. Ha fler undantag just för småföretagen när man behöver göra neddragningar av arbetskraften, för det händer ju det också. Nu finns det två undantag, då säger vi fem undantag istället. Så man får en lite större flexibilitet.

– Jag tror, och där får vi en del kritik från socialdemokraterna, men jag tror att löntagarens främsta trygghet fortfarande finns i vetskapen om att jag kan bli av med mitt jobb. Men om jag blir det så kommer jag ganska enkelt hitta ett nytt jobb.

Hur vill Sverigedemokraterna öka tryggheten för den som startar eget?

  – Det blir mer och mer tydligt att arbetsmarknaden blir mer dynamisk och går i en riktning mot mindre företag. Jag är absolut beredd att titta på alla förslag i den riktningen, om det sedan handlar om att vabba eller vara föräldraledig eller hur man kvalificerar sig in till a-kassan, om man blir sjuk och så. Jag är absolut benägen att titta på alla initiativ i den riktningen.

 – Jag tror vi måste börja förstå, och inte bara förstå utan uppmuntra, det. Vi vill ju att folk ska bli företagare. Men det är uppenbart att systemet är inte byggt för egenföretagare idag, det är byggt för löntagare.

Sverigedemokraterna