Socialdemokraterna svarar på småföretagarens viktigaste frågor

Var tredje svensk drömmer om att starta företag men få av dem vågar. Vad beror det på? Vi har frågat Sveriges småföretagare vilka frågor de vill ställa till politikerna. Detta resulterade i Småföretagarens Valkompass, där Sveriges partier svarar på småföretagarnas viktigaste valfrågor. Nu är det Socialdemokraternas tur. I denna artikel intervjuar vi Mikael Damberg för att få reda på hur Socialdemokraterna ställer sig till våra kunders viktigaste frågor inför valet.

Omvärldsbevakning > Socialdemokraterna

Hur svarar de andra partierna på småföretagarnas frågor? Kolla in Småföretagarens Valkompass

Utdrag ur intervjun med Mikael Damberg, S:

Varför ska en småföretagare rösta på Socialdemokraterna?

– Jag tycker att småföretagare ska rösta på Socialdemokraterna för att vår viktigaste fråga är att skapa ett samhälle där alla behövs och där vi pressar tillbaka arbetslösheten. För att lyckas med det så behöver vi småföretagare. Det är därför vi jobbar så mycket med att skapa en ekonomisk utveckling i Sverige som driver tillväxt.

– Vi har fått upp investeringarna i Sverige så vi bygger mycket mer bostäder idag, satsar på infrastruktur, det som riskerar annars att bromsa upp svensk tillväxt. Vi gör det största kunskapslyftet i modern tid med nästan 100 000 utbildningsmöjligheter, allt från universitet och högskola ner till Komvux eller YH, för att näringslivet ska få tag i den kompetens som krävs.

– Men vi gör också riktade satsningar på export, på Växastödet för de små företagen som vill växa. Men också mycket för finansiering för att små företag ska få tag i kapital, inte minst Almi har ökat sin utlåning jättemycket de här senaste åren för att hjälpa småföretag att växa. Dessutom gör vi regionalpolitiska satsningar, inte minst på Norrlandsfonden för att stötta utvecklingen i de fem norrlandslänen.

– Det sista jag vill säga är att betaltider är en jättestor fråga för småföretag och jag har lyckats den här mandatperioden att pressa de största svenska företagen att lova att de ska börja betala småföretagen inom 30 dagar. Låt oss tillsammans göra verklighet av det där, ha en kod som gör att storföretagen kommittar sig att betala småföretag i tid. Det skulle göra stor skillnad för många småföretag runt om i Sverige. Vi har börjat en resa, svensk ekonomi går bra, nu vill vi göra mer och jag vill gärna göra det tillsammans mer er. 

"Är man ensamföretagare och anställer den första i företaget då får man en skatterabatt upp till 63 000 kronor."

Hur vill Socialdemokraterna göra det mindre krångligt att vara småföretagare?

– Mitt liv har blivit enklare med mobiltelefon. Man betalar, man hittar saker, man bokar saker och ting genom mobiltelefonen och tyvärr är vi inte där när det gäller företagande än.

– Sverige har tappat när det gäller digitalisering just när det gäller offentlig sektor. Så mitt fokus är att förenkla för företagen genom digitalisering. I framtiden ska man kunna driva och starta sitt företag via mobilen. Det skulle underlätta väldigt mycket. 

Hur vill Socialdemokraterna göra det billigare att anställa?

– Två saker som jag skulle vilja lyfta fram som vi gjort den här mandatperioden men som folk inte vet om. Det första är att det är billigare att anställa den första medarbetaren. Är man ensamföretagare och anställer den första i företaget då får man en skatterabatt upp till 63 000 kronor. Det vill säga första året, så man betalar ingen arbetsgivaravgift första året när man börjar anställa. Det här Växastödet tror jag är en enorm hjälp.

– Det andra är personaloptioner. Sverige har aldrig haft en skattegynnad form av personaloptioner förut, men det har vi lagt fram från den här regeringens sida. Är man ett startupbolag, man är ganska nystartad de första tio åren, så kan man vid vissa kriterier få använda personaloptioner för att dra till sig kompetent personal och ha dem i ett växande företag. 

"När man har nystartat så kan man nu få SGI, sjuklönegrundande inkomst, under 36 månader."

Hur vill Socialdemokraterna öka tryggheten för den som startar eget?

– Framförallt tror jag det är många kvinnor som tvekar att starta företag. På grund av osäkerheten kring vilket stöd får om man blir med barn eller blir sjuk. Tyvärr, killar verkar inte tänka efter lika mycket och det är väl tur för entreprenörskapet. Men jag delar verkligen er syn i den här frågan och jag tycker att vi måste uppdatera den svenska välfärdsmodellen på det sättet att man även ska ha trygghet som företagare, oavsett hur man tjänar sina pengar så borde det räknas in när man tittar på trygghetssystemet.

– Vi har gjort en sak i år som jag tror är jätteviktigt och det är att när man har nystartat, till exempel ett aktiebolag, så kan man nu få SGI, sjuklönegrundande inkomst, räknat på ett motsvarande jobb någon annanstans på arbetsmarknaden under 36 månader. Så när du startar ett företag så får du samma SGI som på arbetsmarknaden under tre års tid. Så det är en ökad trygghet för de som väljer att starta ett företag, till exempel ett aktiebolag, under de första tre åren och det börjar gälla i år. Så det är en viktig trygghetsreform, men mer behöver göras.

Socialdemokraterna