Liberalerna svarar på småföretagarens viktigaste frågor

Var tredje svensk drömmer om att starta företag men få av dem vågar. Vad beror det på? Vi har frågat Sveriges småföretagare vilka frågor de vill ställa till politikerna. Detta resulterade i Småföretagarens Valkompass, där Sveriges partier svarar på småföretagarnas viktigaste valfrågor. Nu är det Liberalernas tur. I denna artikel intervjuar vi Said Abdu, Liberalernas närings- och företagarpolitiske talesperson. 

Omvärldsbevakning > Liberalerna

Hur svarar de andra partierna på småföretagarnas frågor? Kolla in Småföretagarens Valkompass!


Utdrag ur intervjun med Said Abdu, L:

Varför ska en småföretagare rösta på Liberalerna?

– Liberalerna vill förenkla livet för dig som småföretagare. Regeringens attack på den fria företagsamheten är en ideologisk strid för ett liberalt parti. Regeringens utgångspunkt att företagare är fuskare är för oss en oacceptabel attityd.

– Att skapa goda förutsättningar för landets småföretagare är avgörande för Sveriges välstånd. Först därefter kan vi politiker ha resurser att fördela och göra socialpolitiska satsningar. Avslutningvis ser vi landets företagare som hjältar i vårt gemensamma samhällsbygge. En röst på Liberalerna är en röst på de företagsamma, med fri marknad och socialt ansvar. Om det går bra för dig så går det bra för Sverige. Därför vill vi att du ska rösta med oss i valet den 9 september. Rösta med Liberalerna.

"Föräldraförsäkringen måste anpassas så att en småföretagare ska kunna vara föräldraledig. Det är inte rättvist annars. Likadant med pensionslösningarna. Och framförallt med a-kassan."

Hur vill Liberalerna göra det mindre krångligt att vara småföretagare?

– Uppgiftsinlämning är något många företag får ägna sig åt hela tiden – skicka in uppgifter till den och den myndigheten, många olika instanser. Då har vi sagt att du lämnar in uppgifterna på ett ställe så får de olika systemen tala med varandra. Det måste finnas en dörr in. 

– Man måste göra en konsekvensanalys. När man stiftat en lag och sedan säger "oj, det här blev visst väldigt mycket administration för småföretag", så ska du göra konsekvensanalys innan. Vi vill att regelrådet, som tittar igenom alla lagstiftningar, ska få större mandat att titta igenom dem innan de implementeras. Vi behöver ha en extern part som tittar på det här och ger sin version. Är den här konsekvensutredningen riktig? Tar den hänsyn till småföretagarperspektivet? 

– Man måste modernisera lagstiftningen. Ni har hört talas om det här med danstillståndet? Jag förstår inte hur vi kan ha ett krav på danstillstånd 2018, det är helt orimligt!
(Johannes:) – Så om vi skulle ställa oss här och spontanbugga så gör ägaren till caféet ett lagbrott, eller hur?
– Det stämmer, ha ha! 

Hur vill Liberalerna göra det billigare att anställa?

– Om det är någonting vi vill  ha i dagens samhälle så är det småföretagare som anställe. Och då bör inte skatten vara utformad på ett sådant sätt att det är där vi beskattar landets företagare allra mest. Vi vill ha en skattereform som sänker skattetrycket på att anställa. Idag är arbetskraftskostnaderna i Sverige en av de högsta i världen. Vi vill ju att småföretag ska anställa, bör inte skatten vara mindre i sådant fall? 

– Men samtidigt vill vi höja skatten på andra saker som vi inte vill ha. Exempelvis den gröna skatteväxlingen, höj skatten på kemikalier som är skadliga för miljön.

Hur vill Liberalerna öka tryggheten för den som startar eget?

– SGI, sjukpenninggrundande inkomst, måste förbättras. Speciellt de första åren när du startar ett företag så att du kan ta ut din sjukförsäkring. Vi har också sagt att du måste kunna vara föräldraledig. Om du driver ett café, som vi är på nu, och du vill vara föräldraledig så kan du inte sätta bolaget på pass, som en passiv rörelse. Verksamheten måste hålla igång men du vill fortfarande ta ut din föräldraförsäkring – men det kan du inte idag. 

– Föräldraförsäkringen måste anpassas så att en småföretagare ska kunna vara föräldraledig. Det är inte rättvist annars. Likadant med pensionslösningarna. Och framförallt med a-kassan som vi tycker att även småföretagare bör vara berättigade. Så vi har tittat på detta och noterat det, och tycker att det är fel på ett principiellt plan.

Liberalerna