Historien om Åre Kafferosteri

Eva och Per hade länge haft drömmar om att starta eget. En gång hade de amerikanska gäster på besök, som klagade på att kaffet i Sverige smakade dåligt. Då föddes idén om ett eget kafferosteri. Här är deras berättelse!

En företagsidé tar form


Eva och Per är utbildade lärare. De valde att förverkliga drömmen om ett eget företag och driver idag Åre Kafferosteri.

Både Eva och Per är utbildade lärare, men hade länge drömt om att starta ett eget företag. Vid ett tillfälle hade de amerikanska gäster på besök. I USA ser kaffekulturen annorlunda ut än i Sverige; där har de små kafferosterier i varje gatuhörn, medan vi i Sverige dricker kaffe mycket och ofta, där kvantitet ofta går före kvalitet.

- Våra amerikanska gäster tyckte att vi hade fruktansvärt dåligt kaffe här i Sverige. Själv hade jag nästan slutat dricka kaffe eftersom jag upplevde det som beskt, berättar Eva. Det var så idén om ett kafferosteri kom till, för senare den dagen ringde Per hem till Eva och meddelade att han hade kommit på vilket typ av företag de skulle ha; ett kafferosteri!

 Tips! Så formulerar du din affärsidé

"Vi läste på och provade oss fram"

Våren 2017 startade Eva och Per ett specialkafferosteri i Helgesjövallen, några mil utanför Åre. Smaker har alltid fascinerat Eva och hon har lätt för att snöa in sig på saker. Det här med kaffe blev ganska snart ett stort intresse. Vid tillfället då Åre Kafferosteri startade, fanns det ingen annan i Sverige som gjorde samma sak. Därför fick de lära sig hantverket det innebär att rosta kaffe på egen hand. Under ett år ägnade Eva sin tid till att ta reda på så mycket som möjligt om rostning och specialkaffe.

"Vi läste på och provade oss fram, och jag kände att jag förstod processen. Jag insåg hur smakerna i kaffe fungerade och då föll det sig ganska naturligt för mig. För mig är det viktigt att det känns rätt, och det gjorde det verkligen med kaffet"

Eva vill att sakerna hon tar sig för blir perfekta, så även när det gäller att skapa riktigt gott kaffe. Eva och Per ansträngde sig och la ner mycket tid i företaget, och det funkade. Det gick väldigt bra för det nystartade kafferosteriet och de sålde mycket kaffe. Dessutom tog de också hem ärofyllda priser, bland annat vinst i Barista Cup 2012 och pallplatser i World Roasters Cup i Espresso Awards 2011 och 2012 och började då allt mer synas internationellt.

Företaget struktureras om och en annan verksamhet växte fram

Eva hade oturen att skada knät i en skidolycka. Därefter följde en operation av menisken i knät, som inte gick som planerat och det blev en lång rehabprocess att läka. Under tiden körde de på som tidigare med kafferosteriet, vilket helt enkelt blev för mycket - Eva brände ut sig.

-Vi tvingades att skala ner och strukturera om verksamheten. Jag kan ångra att vi inte tog hjälp av någon så vi kunde fortsätta som tidigare men när man är mitt i det så tänker man att man ska göra allt själv. Det är så svårt att se det utifrån. 

Men i och med den vändning de blev tvungna att ta, så växte en annan verksamhet fram. Eva och Per har nyligen öppnat ytterligare en kaffebar mitt i Åre. Sedan tidigare driver de även en kaffebar vid kabinbanans dalstation i Åre.

- Även om det var en tung omställning där och då, så känns det som att vi hittat rätt nu, avslutar Eva.

 Vill du veta mer om Åre Kafferosteri? Besök deras hemsida

kaffebar-i-åre-åre-kafferosteri

 

Livet som företagare enligt Eva och Per:

Det bästa med att driva eget företag

-Det bästa med att driva eget är att man får bestämma själv. Du väljer själv hur du planerar tiden och att du gör det du tycker är rätt.

Utmaningar med att driva eget

-Det svåraste är att våga lämna över ansvar och att inte alltid vara tillgänglig. Det är också en utmaning att kunna ta hand om alla olika delar i företaget; särskilt när du driver ett ganska litet företag och inte har råd att hyra in hjälp till allt.

Varför har ni lyckats?

-Vi är envisa och älskar det vi gör,det tror jag är anledningen till att vi lyckats med vårt företag.

Det här drömmer vi om som företagare:

-Jag skulle vilja vara den kreativa ledaren, finnas där för min personal och utveckla dem så att de känner att de kan driva våra kaféer. Då kan jag själv göra mig ganska fri från schemat, och istället lägga tid på de där grejerna som gör företagarlivet härligt.

Vad utmärker kaffet från Åre Kafferosteri? 

-Framförallt kvaliteten. Många av de stora kaffeföretagen satsar på kvantitet och lågt pris, medans vi riktar in oss på att producera riktigt bra kaffe. Vi erbjuder specialkaffe som är hållbart odlat och spårbart fram till farm eller kooperativ. Dessutom går vi regelbundet på olika typer av kaffeutbildningar, och tillämpar sedan våra nya erfarenheter både i rosteriet och i våra kaffebarer.

Hur går jag egentligen tillväga för att göra en riktigt god kopp kaffe?

- Den enkla hemligheten är färskt kaffe och rätt temperatur. Mal bönorna själv och brygg sedan kaffet direkt. Den optimala temperaturen ligger på mellan 94-96 grader, för det krävs en bryggare med en effekt på cirka 1200-1300 watt.  Du behöver alltså ingen avancerad espressomaskin!

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi