En arbetsplats i toppklass

Alceas medarbetare hyllar sin arbetsplats! Deras nomineringar till Visma Accounting Awards beskriver en glädje och sammanhållning: “Det är den bästa arbetsplats jag varit på. Grymma chefer och underbara kollegor. Det är riktigt kul att gå till arbetet och teamkänslan är på topp. Vi hjälper alltid varandra om någon har det stressigt. Fantastiska chefer som månar om personalen och visar att vi är det viktigaste de har.” Alcea har förstått att medarbetare som känner sig värdefulla och har roligt på jobbet, blir ännu bättre på att hjälpa Sveriges företag.

Så lät motiveringen när Alcea Redovisning vann Visma Accounting Awards 2021 - Medarbetarnas pris.

Vilka är nycklarna till en arbetsplats där medarbetarna trivs så bra? Vi ställde frågan till Catarina Haag som driver byrån tillsammans med Annika Wannersten. 

– Jag frågade några medarbetare inför den här intervjun och det som kom upp lite extra är att vi jobbar prestigelöst, berättar Catarina. Ingen medarbetare gör bort sig genom att ställa frågor eller be om hjälp. En annan sak är att vi ledare alltid har våra dörrar öppna. Ingen sitter på sin kammare. Och så har vi väldigt roligt tillsammans. Det är viktigt. 

Hur lägger ni upp arbetet?

– Vi har veckomöten där vi går igenom kalendrar och delar upp arbetet om någon har mycket så att ingen sitter ensam med hög arbetsbelastning. Det finns ett högt förtroende där medarbetarna får eget ansvar.

– För att förstå lite hur vi tänker kanske jag ska berätta lite bakgrund. För 15 år sedan när jag och Annika startade bolaget så pratade vi om hur vi tyckte att det inte borde vara så svårt att låta medarbetarna jobba drägligt, det vill säga 40 timmar i veckan och dessutom lönsamt. Utgångspunkten är att våra medarbetare inte ska jobba mer än ordinarie arbetstid. 

– Det är också anledningen till att vi huvudsakligen jobbar på kontoret. Vi vill att våra medarbetare ska känna sig lediga när de har lämnat sitt arbete för dagen.

Vad är viktigt för dig som ägare av byrån när det kommer till att skapa en bra arbetsplats?

– Både Annika och jag vill att folk ska vara trygga. Vi är tydliga med vad som förväntas av våra medarbetare. Alla ska med i båten men när det kommer till de större grejerna som till exempel val av program, där bestämmer jag och Annica. 

– Vi har kontorschefer på varje kontor som tar ansvar för arbetssituationen. Vi ledare jobbar med utveckling och sälj. Man ska vara trygg när man går till sitt jobb, trygg och glad.

Som ett stort företag fast litet

– Som ledare vill jag gärna lyfta vår ”Gröna Bok – vår värdegrund” som vi aktivt jobbar med, vår kultur och att vi ser varandra, hur vi mår. Respekt är viktigt och att vara snälla mot varandra. Det kännetecknar våra medarbetare tycker jag, att de är snälla människor som är snälla mot varandra och kunderna, inga armbågar. Vi har hela spektrat av medarbetare, från gula och showiga till mer klassiska som sitter med sina siffror. Men alla är snälla. 

– Vi tänkte nog lite som ett större företag även då vi var riktigt små. Vi gick in i kollektivavtal tidigt, när vi bara hade sex anställda och vi hade utvecklingssamtal, personalhandbok och företagshälsovård från dag ett.

Hur tänker ni kring rekrytering?

– Mycket har varit slumpen. Några har sökt sig till oss, andra har vi hört talas om och ett gäng har gått på yrkeshögskolan och börjat som praktikanter. Det handlar mycket om känsla. 

– Vi har haft tur att få tag på bra folk. Våra medarbetare är så bra!

På vilket sätt tror du att era kunder märker att ni har en arbetsplats där medarbetarna trivs?

– Kunderna känner det när de kommer in hos oss. Att vi är glada när de kommer. Det är bra affärsmässigt också eftersom kunderna känner av stämningen och personalen stannar. Om deras egen konsult inte kan en viss fråga finns kompetensen i teamet och då kan vem som helst hjälpa till. Vi är alltid två om varje kund, oftast en senior och en junior. Det är mycket lättare om någon skulle sluta eller är ledig. 

Catarinas tips till den som vill vinna Medarbetarnas pris i Visma Accounting Awards kommande år:

  1. Respektera medarbetarna. 
  2. Se varje medarbetare.
  3. Köra hela kitet med utvecklingssamtal, handbok, företagshälsovård, precis som stora företag och ha möten där man träffas alla åtminstone någon gång i veckan.
  4. Ingen ska känna sig dum när han eller hon ställer frågor.
  5. Var en närvarande chef.
  6. Låt ingen sitta ensam på sin kammare med en stor arbetshög.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi