Linda Eliasson är fotograf: "Det är en stor lycka att få känna sig fri"

Linda Eliasson arbetar som fotograf. Hon har drivit sitt företag i fem år och har numera utökat sitt företagande till att även innehålla utbildningar för andra fotografer. Hennes bästa tips till andra företagare är att hitta ett nätverk, så att man kan växa tillsammans med andra.Linda Eliasson arbetar som fotograf

Var stolt över din semester

–En stor dröm som jag faktiskt redan nått, är att kunna ta ut 4-5 veckors sammanhängande semester. Nu har jag haft det här företaget i 5 år och i år kunde jag äntligen ta 5 veckors semester i ett svep. Det är möjligt för att jag har planerat och sparat och kunnat bemöta mina kunder i att jag behöver den här tiden av för att kunna vara 100% närvarande resten av året.

  Lästips: Starta eget? Kurs på distans – gratis och online!

Tips till den ensamma företagaren

Linda berättar:
– Jag hade försökt att så tidigt som möjligt försöka hitta ett sammanhang för det jag gör, att lägga fokus på att hitta nätverk och kollegor. Jag tror nämligen att det är viktigt att inte vara ensam som egenföretagare. Jag tror att man måste växa tillsammans med andra, även om man driver sitt egna företag.

 Lästips: DM måleri – två familjer driver företag tillsammans 

Se lönsamheten i nya områden

– Med tiden har jag hittat nya affärsområden, till exempel börjat erbjuda utbildningar till andra fotografer, det hade jag aldrig trott för några år sedan att jag skulle göra idag. Förr var det bara fokus på att fota,

redigera och leverera. Nu känner jag att jag har en viss erfarenhet av branschen och en större självsäkerhet till mitt skapande. Jag fick också frågor om att erbjuda utbildning till andra, och det var fantastiskt roligt.

Att känna sig fri

Det är en stor lycka att känna att man är fri. Jag älskar ju mitt jobb! Jag vet att min man brukar säga att han aldrig skulle klara av att våra egenföretagare, för han skulle bara spela TV-spel hela dagarna. Det krävs både envishet och ett fokus för att kunna fixa det. Det är en stor frihet att kunna välja hur ens dagar ska se ut, en superlyx!

Gör det du är bra på 

–  Jag är bra på det jag gör, och det finns andra som är extremt bra på sitt område. Känner man att man inte är bra på t.ex ekonomi så är mitt råd: Lägg ut den delen, ta dig råd att göra det. Det gör att du kan koncentrera dig på det som du är bra på, istället för att man sitter och sliter sig i håret några dagar varje månad för att få ihop något som man inte har en fallenhet för, eller som man tycker är svårt. 

 Vill du veta med om företaget? Besök Lindas hemsida.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi