Boosta företaget med expertens bästa tips

Vismas företagarexpert Boo Gunnarson ger dig sju tips som boostar ditt företag under det kommande året. 

Personlig utveckling för företagare> Expertens tips för företag

Hur har det gått för dig och ditt företag under det gångna året? Handen på hjärtat – har du koll på siffrorna? Behöver du fler kunder? Vill du jobba smartare? Vad behöver du göra för att lyckas med ditt företag under det kommande året? Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert

1. Ta kommando över siffrorna

En budget funkar lite som träningsprogram för ditt företag: Bryt ner din försäljning varje månad för att kunna följa utfallet och lista dina kostnader. Jämför budgeten med utfallet och håll koll på hur företaget mår. En budget i balans är en bra början, men en budget med överskott är bättre. 

 Tips! I Visma eEkonomi kan du jobba på ett enkelt sätt med budget och uppföljning.

2. Håll koll på likviditeten

En likviditetsbudget innebär att du försöker förutse hur mycket pengar du har på företagskontot. Vet du i förväg att du får en leverans framöver, lägger du in den redan nu. Då kan du i god tid kontakta banken för en checkkredit eller tillfälligt lån som du betalar tillbaka när du sålt varorna. Banken älskar kunder som har koll på likviditeten!

Titta också på vad som påverkar likviditeten. Kan du förlänga krediten hos dina leverantörer samtidigt som dina kunder betalar snabbare. Prova 10 eller 20 dagar i stället för 30 dagar. 

3. Jobba smartare

Skickar du fortfarande fakturor i kuvert? Spara tid och porto på att skicka e-fakturor istället. Det går snabbare och du får förhoppningsvis betalt snabbare. Se också till att dina leverantörer fakturerar digitalt. På så sätt slipper du pärmar med fakturor och kvitton där till exempel garantikvitton är svåra att hitta. Genom att jobba smartare får du en smidigare vardag!

4. Bearbeta kunder

Gör en kontaktlista för systematisk bearbetning av kunder och lägg till nya kunder som du vill ta kontakt med. Tänk igenom vem som har nytta av dina tjänster och produkter. På så sätt kan du utöka din målgrupp. Utvärdera vilka kanaler du bör använda i din kommunikation. När du vet vilka kunder du vill ha är det lättare att ta ställning till var de finns och hur du når dem.

5. Se över ditt erbjudande

Du vet vad du säljer, men vad är det kunderna köper och varför? Många säljare glömmer att översätta sina viktigaste säljargument till kundnytta. Ta på dig kundens glasögon och hitta nya användningsområden för ditt erbjudande och kanske nya kundgrupper.  

6. Uppdatera din webbplats

Se över och fräscha upp ditt innehåll löpande. Gå igenom texter så att de motsvarar det dina kunder vill ha (googlar på). Skapa nyheter och dela med dig av kunskap, det ökar trovärdigheten och driver trafik. Glöm inte att Youtube är världens näst största sökmotor, så satsa också på rörligt material och film. 

 Har du ingen hemsida eller vill sälja på nätet? Prova Visma Website och Visma Webshop!

7. Bli en nätverkare

Delta i sammanhang där du möter potentiella samarbetspartners och kunder. Bygg ett fysiskt nätverk på den plats du befinner dig. På samma sätt kan du vara aktiv i sociala nätverk, som till exempel LinkedIn. Dela med dig av din kunskap, lyft goda exempel som inspirerar dig och bygg upp ett kontaktnät som sträcker sig över hela världen!

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi