5 tips från framgångsrika entreprenörer

Hur vågar man egentligen ta steget och bli entreprenör? Vi har pratat med 5 stycken framgångsrika svenska entreprenörer om deras drömmar i Drömpodden – och fått deras bästa tips till dig som vill ta klivet närmre företagarlivet.

Entreprenörskap > Framgångsrika entreprenörer

Siri Vikman, 30

Grundare av Paris-baserade klädmärket Aéryne med tunga investerare och miljonkontrakt.

– Gör en skitbra affärsplan. Jag menar inte att du bara ska skriva ner allt på ett tråkigt A4-papper med lite kommentarer. Dra ihop alla kontakter som du har sedan tidigare och hitta människor som har samma vision som du.

– Det är ingen myt att man jobbar mycket som egenföretagare. Därför gäller det verkligen att försöka ta hand om siälv! Försök hitta olika sätt för att kanalisera din stress, frustration eller vad det nu är som du behöver hantera. Träning, meditation eller yoga – vad som funkar för dig.

Therese Lindgren, 31

Grundare av hudvårdsmärket Indy, författare av två bästsäljande böcker och Sveriges största kvinnliga YouTuber.

– Mitt tips är nog egentligen att inte tänka för mycket. Om man övertänker något är det enkelt att börja tvivla på sin egen idé. Ibland ska man inte arbeta med något för länge, utan bara se till att genomföra det.

Dani Evanoff, 42

Serieentreprenör som byggt sin förmögenhet på bland annat godis, numera investerare på sitt eget bolag Evanoff Group.

– För mig handlar det om att förverkliga sig själv. Man måste vara rättvis mot sig själv! Det är det det handlar om – inte om att släppa sitt jobb för att bli miljonär och starta bolag. Jag tror inte riktigt på den vägen. Du måste snarare drivas av att hålla på med något som tillfredsställer dig, ditt hjärta, din själ. Det som gör dig lycklig.

– Vi lägger så jäkla mycket tid på arbete idag och för att orka det så måste du göra något som är meningsfullt. Då måste man vara ärlig mot sig själv och med det kommer modet också – för man måste ta klivet för att kunna förverkliga sig själv. Att göra något man brinner för och för att skapa någonting. Det är en slags konst faktiskt. Man skapar förutsättningar och sammanhang för människor.

– Du måste våga tro på dig själv och sortera bort allt skitsnack utifrån. Om jag hade lyssnat på alla tips jag fick hade jag aldrig blivit entreprenör. Jag brukar tänka; ”Vad är det värsta som kan hända i Sverige egentligen?”

Clara Lidström, 32

Flerfaldigt prisbelönad skribent, författare, föreläsare och bloggare sedan 12 år tillbaka, bor och driver sitt företag från Västerbotten.

– Jag tycker verkligen att vi är privilegierade här i Sverige. Vi har Almi Företagspartner, olika tillväxtnätverk, möjlighet att ta lån och starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Det ska man ta vara på!

– Om det känns läskigt att satsa allt med en gång kan du börja med att driva ett företag på fritiden. Men bli inte för bekväm. Någon gång i tiden måste du riskera lite och kliva av den där tjänsten.

Hampus Hedström, 21

Sociala medier-personlighet, hyllad poddare och programledare för bland annat Guldtuben 2017

– Jag brukar alltid starta mina projekt dåligt och snabbt, hellre än långsamt och perfekt. Mitt första bolag var en hobbyverksamhet. Jag arbetade som trollkarl och min enskilda firma omsatte kanske en tusenlapp per år. Jag brukar tänka att det alltid blir bättre – så det gäller att aldrig vänta.

Drömpodden

I Visma Spcs Drömpodden pratar Johannes Gustavsson med framgångsrika entreprenörer om drömmarna som tagit dem dit de är idag. Lyssna på iTunes, I Like Radio eller där poddar finns!

 

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion