Cyklar till uthyrning!

Publicerad: 2012-07-12 07:50 | Uppdaterad: 2014-10-23 14:29

Är inte cykeln ett fantastiskt transportmedel? Billigt, miljövänligt och hälsosamt. Det har småföretaget Cykelbyrån tagit fasta på, som hyr ut cyklar till företag som vill slippa dyra bil- och taxiresor till sina anställda.

Småföretaget Cykelbyrån började sommaren 2010 när två studenter, Viktor Olsson från Handelshögskolan i Stockholm (HHS) och Johan Adolfsson från KTH, kläckte idén att hyra ut tjänstecyklar till företag. Viktor Olsson tog hjälp av högskolans inkubatorverksamhet, SSE Business Lab, för att utveckla affärsidén. Tillsammans med Daniel Stånggren, även han tidigare student på HHS, driver de tre killarna i dag ett växande grönt företag.

Hur kom ni på idén att hyra ut tjänstecyklar till företag?

– Jag har tidigare designat och sålt cyklar, berättar Viktor Olsson. Då träffade jag ofta cykelkunder som berättade att det var jobbigt att äga en cykel, eftersom den ofta blev stulen eller gick sönder och blev stående i garaget. Lösningen på problemet, insåg vi, är en cykel som alltid finns redo och som bara funkar. Vår affärsidé: Du äger inte cykeln utan hyr den till en månadsavgift, inklusive reparationer, service och tillbehör. Detta nappade företagen på.

Hur ser era företagskunder på miljöaspekten av er affärsidé?

– För många företag finns det en tydlig miljöpolicy och ett hållbarhetstänk. Man är medveten om att vardagsmotion minskar sjukdagarna för de anställda. Många av våra kunder har också valt tjänstecyklar eftersom de är smidiga att snabba använda sig av i storstäder som Stockholm. Det gröna företagandet ligger absolut i tiden, det märker vi när vi pratar med hållbarhetsansvariga ute på företagen. Jag tror att företagen kommer att fortsätta göra skillnad för miljön i framtiden.

Gänget från Cykelbyrån tror på en grön företagarframtid.
Gänget från Cykelbyrån tror på en grön företagarframtid.
Från vänster: Johan Adolfsson, Daniel Stånggren och Viktor Olsson.
Foto: Privat

Fakta
Namn: Viktor Olsson
Företag: Cykelbyrån
Bransch: Cykeluthyrning/service
Hemsida: www.cykelbyran.se