60 anställda och fyra företag – i fyra branscher

Leyla YumerLeyla Yumer driver flera olika företag och det har hon nästan alltid gjort. Nu är hon delägare i fyra företag som tillsammans har över 60 anställda:
 Ekonova, som erbjuder bokföring och projektledning.
 Pasha’s Corner, en pizzeria och pub som hon driver tillsammans med sin man och sin bror.
 Linné Hemvård som förmedlar hemsjukvård och hemtjänst.
 Företagsföräldrar, som handlar om produktutveckling. 

Publicerat 2015-11-17 Kl 15:08

– Företagsföräldrar är två registrerade varumärken, Företagsmamma och Företagspappa. Vi håller på nu och utvecklar formuleringar kring vad det vi vill förmedla, och produkter som vi vill ta fram. Det handlar om att stärka gemenskapen hos oss som är både är företagare och föräldrar och som gärna kombinerar de rollerna.
– Vi vill erbjuda praktiska produkter som förenklar vardagen och som samtidigt signalerar att här kommer en företagsförälder – och att det är något vi är stolta över att vara.

Drev ett UF

Leyla är full av idéer och handlingskraft och sitt allra första företag startade hon redan på gymnasiet. Det var ett uf-företag som hängde på studentfester, fotograferade och sedan sålde bilderna. 
– Detta var innan digitalkamerornas tid, säger Leyla. 
När hon pluggade på Blekinge Tekniska högskola började hon importera underkläder men slutade när hon var gravid med sin son. 
– Det var lite svårt att sälja underkläder då, haha…

Leyla Yumer har alltid haft drivit företag samtidigt som hon har varit anställd, men sedan 2011 har hon bara varit anställd i sina egna företag. Hon jobbar som konsult och andra hyr in henne som projektledare, redovisningsekonom och affärsutvecklare. 

Vad är ditt drömföretag? 

– Ett företag där alla har lika roligt som jag har! 

Kommer du alltid att vara företagare?

–Ja. Jag tycker om att göra saker som jag vill. Jag tycker om att att själv bestämma hur min dag ska se ut. 

Vilka nackdelar finns det med att vara företagare?

– Nackdelar? frågar Leyla och låter förvånad. Inte så mycket. Jo, posten. Jag öppnar bara posten en gång i veckan och då tar det en halv arbetsdag. Och jag avskyr fakturor med bara tio dagars förfallodag. Tio dagar – det är ohållbart för egenföretagare!

Leyla driver sina företag ihop med både vänner och släkt. Hur är det? Frestar det inte på relationerna? 
– Nej, det gör det inte. Det är jättehäftigt. Alla frågar alltid om det, men det går jättebra. En person hinner inte med allt själv. Därför är det bra att köra flera ihop. Jag samarbetar med jättemånga. Ja, jag är småföretagare, men jag tar in hjälp. 

Vad behöver underlättas för företagare?

– Många saker, till exempel att ta bort sociala avgifter för ägarna. Det är ett coolt förslag för ägarna brukar alltid vara sista prio. Ägarna ska också kunna må bra.

Hur får vi fler företag?

– Det finns massvis med sätt! Nu finns ju rut– och rotavdrag. Jag tycker att det borde finnas administrationsavdrag för småföretagare. Nu förväntar man sig att småföretagare ska kunna lika mycket som redovisningsekonom om redovisning. Och de stora byråerna tar för mycket betalt. Små företag har inte råd att anlita dem. Till exempel kunde man ha 50% i redovisningsavdrag för företag med omsättning under fem miljoner. Det hade varit jäkla häftigt. 

Dessutom jobbar Leyla Yumer som projektutvecklare för Step two, ett regionalt tillväxtprojekt för företagare med utländsk bakgrund, som beräknas starta i början av 2016. 
Text: Camilla Carnmo
Foto: Privat Leyla Yumer

Fakta

Namn: Leyla Yumer
Företag:  Ekonova, Pasha’s Corner, Företagsföräldrar, Linné hemvård. 
Bransch: Redovisning, restaurang, produktutveckling, omsorg. 
Använder: Visma Lön, Visma Administration, Visma eEkonomi
Hemsida: www.ekonova.se, www.pashascorner.se, www.linnehemvard.se

Läs mer

7 säljtips från en slipad dammsugarförsäljare
Snabbkurs för dig som ska anställa
Så marknadsför du ditt företag gratis i media
Årets Nybyggare 2009: Yrkesstoltheten kommer från mamma