Guide: Sälj mer med video på webben

Hur kan du stärka ditt varumärke, kommunicera kundvärdet effektivt och sälja mer? Svaret är videomarknadsföring. Ovan ser du film med vår kund Jonas Bilstrup. Den är gjort av ett proffs, men med enkel utrustning, några idéer och lite övning kan du själv göra enkla videoklipp som fungerar utmärkt som marknadsföring av din verksamhet. Här är guiden du behöver för att komma igång. 

Uppdaterad: 2016-05-16

Därför ska du satsa på video
Så skapar du bra innehåll
Fyra typer av video för företagaren
Åtta raka råd till nybörjaren
Så sprider du din video


5 skäl att satsa på video

Trots att video på webben inte alls är något nytt är det förvånansvärt få småföretag som använder sig av det i sin marknadsföring. I dag är det enkelt och billigt att producera och sprida video. Utnyttja det för att sticka ut i konkurrensen.

Video har blivit ett av de mest populära sätten att ta till sig information på nätet. Enligt undersökningen Svenskarna och internet 2011 från stiftelsen .SE har cirka åtta av tio svenska internetanvändare besökt Youtube, som är den överlägset största videodelningssajten. Hälften av dem gör det varje vecka.

Nå fler kunder

Det finns även många exempel på företag som har ökat andelen köpande besökare i sina nätbutiker med hjälp av video. Och det skrivs nya bloggposter varje dag om hur video kan hjälpa dig att klättra i sökmotorresultaten. Vi går inte in på detaljnivå kring de bitarna, men om du vill lära dig mer finns det hur mycket information som helst bara en googling bort. Sök på exempelvis "video seo" eller "videomarknadsföring" så får du många relevanta träffar.

Kompletterar marknadsföringen

Hur som helst, poängen är att många människor gillar att kolla på video på webben och hellre väljer det än att läsa en lång text med samma information. Om du kompletterar texter och bilder på din hemsida med video så ökar dina chanser att: 

 • Öka trafiken till din sajt
 • Attrahera fler och nya kunder
 • Engagera dina besökare
 • Lansera dig själv som expert inom din bransch
 • Sticka ut i konkurrensen, särskilt jämfört med konkurrenter som inte använder video.

Så skapar du bra innehåll

Det finns såklart flera olika typer av videomaterial som kan passa för en småföretagare att visa på sin hemsida. I dag tar vi upp de grundläggande tipsen.

En bra utgångspunkt är att fokusera på tittarens behov. Visa vilken nytta dina kunder kan ha av dig och ditt företag. Blanda inte flera olika budskap i en och samma film. Håll dig till en sak och presentera den rakt och enkelt.

Kort är bra

Det finns ingen exakt formel för hur lång en bra video ska vara, men med det sagt – håll dig kort. I de allra flesta fall kan du få fram det du vill visa på högst en eller ett par minuter. Du kommer givetvis stöta på undantag, prova dig fram, kolla hur andra har gjort och fundera kring vilka filmer du själv tycker är bra och varför du fastnar för just dem.

Fånga tittaren

Oavsett längden på dina videor, se till att fånga tittaren redan under de första tio sekunderna. Tittarna vill veta direkt vad din video handlar om och varför de ska fortsätta titta. Det är egentligen precis samma principer som gäller för att fånga en läsares intresse med en bra rubrik och ingress som lovar mervärde i resten av texten.

Viktigt med call-to-action

När du väl har kommit så långt att tittarna faktiskt ser hela din film, lämna dem då aldrig utan en tydlig uppmaning, en så kallad call-to-action. Det kan till exempel vara att köpa en specifik produkt i din nätbutik, kontakta ditt företag, prenumerera på dina nyhetsbrev eller att kommentera videon. En liten summering: 

 • Fokusera på kundernas behov
 • En video – ett budskap
 • Kort, rakt och enkelt
 • Starten viktig – fånga tittaren
 • Tydlig call-to-action i slutet

 

 

 

 

Fyra typer av video för företagaren

Video kan fylla flera olika syften på din hemsida. Du kanske vill informera, instruera eller underhålla dina kunder. Här följer några konkreta exempel.

Presentationsvideo

En film ger dig möjlighet att på ett mycket personligt sätt presentera dig, ditt företag och din affärsidé. Du kan hålla det enkelt, välkomna besökaren till ditt företag och berätta det du vill ha sagt rakt uppochner framför kameran. Du kan även visa runt tittaren bakom kulisserna i verksamheten. Det viktigaste i den här typen av filmer är kött och blod. Människorna som utgör företaget ger den personliga touchen.

 • Exempel: En kul presentation av det amerikanska företaget Dollar Shave Club. Att använda humor och inte ta sig själv på för stort allvar kan funka fint i många sammanhang. 

Produktvideo

Gör korta filmer där du visar dina produkter, hur de fungerar och hur kunderna bäst använder dem. Säljer du motorsågar, såga ner ett träd. Är du blomsterhandlare, bind en bukett. Den här typen av enkla filmer kan vara det som får kunden att bestämma sig för ett köp.

 • Exempel: En produktfilm från företaget Nordfarm som visar hur en Avant gräsklippare ser ut i aktion. Inte särskilt underhållande, men säkert ett bra komplement till bild och text när en potentiell köpare sovrar marknaden. Och kanske viktigast av allt – videon dyker upp som första träff när du söker efter ”gräsklippare” på Youtube. 

Instruktionsvideo

Produktvideor kan förstås också ofta fungera som instruktioner. Men i den här kategorin syftar vi på instruktioner som skapar ett oväntat mervärde. Låt oss säga att du säljer cyklar. Gör då filmer som visar hur du lagar en punktering, byter en kedja eller ställer in växlarna på cykeln. Om du i stället säljer städtjänster, demonstrera då det effektivaste sättet att putsa ett fönster eller rengöra en spisplatta.

En annan typ av så här gör du-filmer vi kan baka in i kategorin instruktionsvideo är rena flödesbeskrivningar av moment du vill att kunderna ska utföra på din hemsida. Exempelvis videor där du filmar av datorskärmen när du steg för steg genomför ett köp i din nätbutik eller bokar en klipptid i din frisörsalong.

 • Exempel: En instruktionsfilm från företaget Elot som visar hur du byter en strömbytare. Grundlig, enkel och nyttig information. 

Kundreferensvideo

Bra omdömen från nöjda kunder ökar din trovärdighet. Gör korta intervjuer med kunder som berättar varför de anlitat just dig.


Åtta raka råd till nybörjaren

När det gäller videoproduktion kan du även som nybörjare komma riktigt långt på egen hand. Du kan nå bra resultat utan stora investeringar.

Börja i liten skala

Sträva inte efter perfektion vid första försöket, gör du det är risken stor att du aldrig kommer vidare. Testa dig i stället fram och lär av dina misstag. Gör en film, publicera den och se om det ger önskad effekt.

Köp ingen svindyr kamera

Videokameror finns i alla prisklasser, men du behöver ingen proffsutrustning för att göra filmer till din hemsida. I dag har många digitala stillbildskameror bra videofunktioner. Ska du filma av datorskärmen finns det gratisprogram som löser den biten. Ett sådant alternativ är Jing, som du kan ladda ner frånwww.techsmith.com/jing 

Skriv manus

Tänk igenom syftet med filmen. Helst ska du kunna formulera budskapet i en enda mening. Skriv sedan ner vad du vill säga, antingen som stolpar eller en full text beroende på vad som passar dig bäst.

Hitta en bra inspelningsplats

Välj en någorlunda tyst miljö för att undvika oljud. Tänk efter om du vill ha en neutral bakgrund eller om miljön i sig kanske är viktig för filmen.

Använd stativ

Ett plant och stabilt underlag kan funka lika bra. Handhållen kamera blir garanterat skakigt och i nio fall av tio är det inte vad du är ute efter.

Öva

Tittarna ska uppleva att du pratar direkt till dem, inte att du läser innantill. Gör flera tagningar och testa olika bildutsnitt.

Fastna inte i redigeringen

Många redigeringsprogram ger stora möjligheter till olika finjusteringar när du ska klippa ihop din film. Det kan förstås förbättra slutresultatet, men lägg inte för mycket tid på finesser i början. En enkel film räcker långt. När det gäller programvara för redigering finns det en uppsjö att välja bland. Windows Moviemaker för PC och iMovie för Mac är två enkla alternativ. Adobes Premiere Elements är också en bra början.

Fundera kring musik

Bakgrundsmusik kan lyfta en film och sätta en stämning du är ute efter. Det finns billiga alternativ och till och med kompositörer som låter dig använda deras musik gratis bara du tydligt markerar var du fått den ifrån. Kolla in exempelvis www.danosongs.com och www.jewelbeat.com 

Så sprider du din video

När du har en färdig video du är nöjd med är det dags för dina kunder att ta del av den.

Du vill givetvis publicera den på din hemsida och beroende på vilket webbverktyg du använder finns det olika sätt att göra det. Är du osäker på hur du ska gå till väga kan du oftast googla dig fram till svaret ganska snabbt. Med Visma Spcs lösningar Visma Avendo Website och Webshop är det exempelvis superenkelt att bädda in videoklipp från Youtube på din hemsida.

Youtube förenklar spridningen

Det leder oss in på videodelningssajter, något som verkligen hjälper dig att sprida dina filmer långt utanför din egen hemsida och samtidigt driva trafik tillbaka just dit. Det finns flera exempel på videodelningssajter där du kan skapa ett gratiskonto och ladda upp dina filmer. Vimeo, Videofyme och Youtube är några alternativ. Den sistnämnda är överlägset störst. 
Du kan med fördel använda Youtube som bas för dina filmer. Sedan kan du därifrån bädda in dem på din egen hemsida och dela dem på Facebook eller andra plattformar där du är aktiv med ditt företag.

Lättare för kunderna att hitta dig

På så sätt ser du till att dina videor finns tillgängliga där dina potentiella kunder redan rör sig. För att kunna skapa en egen kanal på Youtube behöver du ett Googlekonto. Det fixar du genom att besöka www.youtube.com och klicka på ”skapa konto” uppe till höger. När du väl är där finns det massor av information om hur du bäst gör dina videoklipp synliga. 
Besök gärna Visma Spcs Youtubekanal. Där har vi samlat instruktions- och informationsfilmer om våra program och tjänster.

Du kanske också är intresserad av ...

7 tips från en dammsugarförsäljare
Involvera alla sinnen och sälj mer, del 1-3
Så gör du för att annonsera på Google