Sandra rider på RUT-vågen

Publicerad: 2013-01-10 08:17 | Uppdaterad: 2013-01-14 09:31

Svenskarna köper allt mer städhjälp och andra hushållsnära tjänster. I fjol ökade antalet köpare som utnyttjade rutavdraget med 75.000 personer, vilket motsvarar 18 procent. Men i takt med att kunderna blir fler ökar även konkurrensen, menar städföretagaren Sandra Bergman i Skellefteå.

För drygt två år sedan lämnade hon en anställning i restaurangbranschen för att starta eget inom hushållsnära tjänster.

Var rutavdraget en avgörande faktor för dig?

– Ja, det betyder förstås mycket när det gäller att attrahera kunder. Om det skulle beslutas att rutavdraget ska slopas framöver är det nog tveksamt om jag skulle driva företaget vidare, säger Sandra.

Hur ser din verksamhet ut i dag?

– Jag jobbar ensam i min firma, Sanicks Hushållsnära tjänster. Mest utför jag hem- och flyttstädning till både fasta och tillfälliga kunder. Men på sommarhalvåret sköter jag även exempelvis gräsklippning åt en del kunder.

Hittills har det inte varit några problem att hitta nya kunder. I Skellefteå begärde 2.163 personer rutavdrag under 2012, enligt Skatteverkets statistik. Och till Sandras firma hittar kunderna ofta via webben, men också genom rekommendation från andra kunder.

Hur har utvecklingen sett ut i branschen sedan du startade?

– Visst har efterfrågan ökat, men det har konkurrensen också, så det gäller att visa att man finns. Det kommer hela tiden nya aktörer. Många startar städ som ett extra ben i sin verksamhet och i vissa fall känns det inte helt seriöst.

Sandra Bergman blev egen  företagare tack vare rutavdraget.

 

 

 

 

Sandra Bergman blev egen
företagare tack vare rutavdraget.
Foto: Privat                                                                                                        

Fakta
Namn: Sandra Bergman
Företag: Sanicks Hushållsnära tjänster
Bransch: Hushållsnära tjänster

Se hur många som köpte rot- eller ruttjänster i din kommun 2012 »

Text: Filip Lendahls