Vinodlare höjer rösterna

Publicerad: 2012-09-20 07:38 | Uppdaterad: 2014-10-23 14:01

Skånska vinodlare är i uppror om gårdsförsäljning. ”Vi vill väcka politikerna”, berättar Sven-Ove Nilsson, som driver Sandskogens Vingård i skånska Löddeköpinge.

Det var 2005 som Sven-Ove Nilsson påbörjade sin dröm som svensk vinodlare. När Sverige gick med i EU och blev godkänt som vinland, kände Sven-Ove att affärsidén äntligen låg rätt i tiden.

Men trots att de skånska vingårdarna blir allt fler och lockar allt mer utländska turister, vägrar politiker att tumma på över ett halvt sekel av strängt alkoholmonopol. Nu planerar flera skånska vinodlare att protestsälja sitt vin på gården för få fram ett EU-prejudikat i domstolen.

Varför protesterar ni vinodlare mot politikerna?

– Vi vill väcka politikerna lite. Många politiker är rädda att de ska förlora sitt alkoholmonopol. Men vi driver inte frågan att avskaffa monopolet, utan vi talar om en liten marginal i kanten där vi kan sälja vårt vin på våra gårdar. Det är en viktig turistattraktion att kunna besöka en vingård, provsmaka och köpa med sig svenskt vin hem. Givetvis skapar det också ny sysselsättning.

Hur skulle ett ja till gårdsförsäljning påverka din verksamhet?

– Det skulle definitivt vara positivt för min vingård. I dag förlorar jag en del besök på att man inte får provsmaka och ta med sig en flaska hem. Men nästa år hoppas jag få utskänkningstillstånd för att låta besökare provsmaka och dessutom ska jag börja sälja till Systembolaget. Gårdsförsäljning hade varit pricken över i:et, för det är just helhetsupplevelsen för besökaren som jag som vinodlare är ute efter.

Det tar många år att experimentera  som vinodlare innan man hittar rätt  arbetsprocess för att få fram bästa  tänkbara vin.


Det tar många år att experimentera
som vinodlare innan man hittar rätt
arbetsprocess för att få fram bästa
tänkbara vin. 
Foto: Privat                                                                                         

Fakta
Namn: Sven-Ove Nilsson
Företag: Sandskogens Vingård
Bransch: Vinodling
Hemsida: www.sandskogensvingard.se