Factoring – Vad är factoring?

Factoring innebär att ett företag säljer eller belånar sina fakturor. Det är oftast vissa finansföretag eller banker som erbjuder factoringtjänster.

Factoring är en slags tjänst som finansbolag eller vissa banker erbjuder. Tjänsten innebär att företag kan sälja eller belåna sina fakturor hos bank eller finansbolag. Detta anses vara ett alternativ till vanliga banklån. Factoringkunder är vanligtvis små och medelstora företag som har ett brådskande behov av likvida medel. Nuförtiden har även större företag börjat utnyttja factoring tjänster för att förbättra likviditeten i företaget. Företag som använder factoringtjänster kan göra det med syftet att skydda företaget mot kreditrisker.

Olika begrepp inom factoring
Fakturaköp: Betyder att några eller alla fakturor överlåts till banken eller finansbolaget, som sedan får summan på fakturan direkt efter överlåtelsen. Oftast är det större företag som använder denna tjänst för att öka sitt rörelsekapital.

 Lästips: 5 tips för att säkert sälja fakturor

Fakturabelåning: Betyder att företaget intecknar sina fakturor hos en bank eller ett finansbolag. Det innebär att parterna avtalar om att belåna fakturorna (belåningsgraden är vanligtvis ca. 70% av fakturabeloppet). Företaget som överlåter fakturorna måste sedan meddela sina kunder att fakturorna är överlåtna till banken eller kreditbolaget. När kunderna betalar fakturorna, går betalningen till banken eller finansbolaget som sedan sköter påminnelser, kundreskontra och eventuellt inkasso.

 Mer läsning: Belåna din faktura – och öka din likviditet!

Factoring med regress: Är en form av fakturaköp som betyder att den obetalda fakturan köps tillbaka av företaget efter ett visst antal dagar och samtidigt behåller kreditrisken.

Factoring utan regress: Betyder att banken eller finansbolaget tar risken om fakturan inte betalas. Denna tjänst erbjuds vanligtvis endast till företag som har gäldenärer med en betalningsförmåga och som anses vara riskfria.

Factoringbranschen är generellt sett inte konjunkturkänslig, däremot kan en lågkonjunktur påverka omsättningen av antalet fakturor.

 Du kanske också är intresserad av: Checkkredit 2.0 – bered plats för framtidens företagskredit

Relaterade ord
Fakturabelåning
Fakturaköp
Fakturering

Likviditet
Effektiv ränta
Regressrätt

 Tips! Nu kan du finansiera företaget genom oss.

5/5 - 1 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi