Jonas och Anna Förstahjälpencentrum

De jobbar tillsammans med sina hjärtefrågor

För drygt 25 år sedan startade Jonas Wikström Första hjälpencentrum. Företaget, som ligger i Västerås, hjälper andra företag med utbildning och utrustning i hjärt- och lungräddning och första hjälpen. De säljer även hjärtstartare.

Första hjälpencentrum har cirka 30 instruktörer från Ystad till Luleå knutna till sig. Alla är ambulanssjuksköterskor som utbildar i hjärt- och lungräddning och första hjälpen vid sidan av sina ordinarie jobb, på timbasis. Målgruppen beskriver Jonas som ”allt från dagis till stora möbelvaruhus och industrier”.

Jonas är sjuksköterska och har tidigare jobbat både som narkossköterska och inom ambulanssjukvården under många år.

För sex år sedan sade hans fru Anna upp sig från sitt dåvarande jobb för att hjälpa Jonas med att driva företaget. Anna hade då arbetat i över 10 år som informatör och marknadsförare och kom in i ett läge då Första hjälpencentrum var i stort behov IT-utveckling.

— Vi har alltid tänkt att vi inte ska jobba ihop, men företaget expanderade och Annas kompetens behövdes, säger Jonas.

Tanken på ett familjeföretag lockade

Jonas och Anna har varit ett par i 20 år, har två barn tillsammans och tanken på ett familjeföretag lockade. Båda två tycker att det är roligt att jobba tillsammans och se företaget utvecklas och växa. Att båda parter bidrar till företaget med olika kompetenser och att man har olika roller tror Jonas är viktigt. Både för relationen och företaget. 

Alla Hjärtans DagPå kontoret i Västerås jobbar i dag sju persone på heltid tillsammans med Jonas och Anna.

—Men de anställda är ju inte en del av familjen så det är viktigt att vara professionell på jobbet och undvika äktenskapsgnabb, säger Jonas.

Jonas och Anna tycker att fördelarna att driva företag tillsammans överväger.

—Förutom att det är roligt att driva ett företag ihop, är det enkelt och smidigt. Behöver vi gå igenom eller stämma av något på kvällstid kan vi ju göra det, fortsätter Jonas.

Men samtidigt som det är enkelt och smidigt kan det vara svårt att koppla bort tankarna på jobbet. Det är lätt att tänka att ”jag ska bara..”. Det gäller att vara disciplinerad för att få familjelivet att gå ihop – att sätta av tid för arbete för att kunna vara ledig på fritiden.

Jonas och Annas tre tips på hur man lyckas med företagandet som par:

  • Var gifta hemma och professionella på jobbet
  • Var disciplinerad på fritiden
  • Att vi har olika kompetenser och tydliga roller har underlättat för oss. Det är viktigt att båda bidrar inom sitt kompetensområde och att ingen är anställd ”bara för att ha något att göra”

 Du kanske också är intresserad av ...


Försäkringarna varje företagare bör ha
Vad kostar en anställd?

 

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev