Nordiska Fönster växer med utbildning

Nordiska Fönster växer så det knakar. En anledning är deras underhållsfria fönster som kostar lika mycket monterade och klara som vanliga träfönster kostar utan montage. Men det är inte helt problemfritt att växa så snabbt.

Publicerad: 2015-06-10 07:30 | Uppdaterad: 2015-06-10 07:30

– Vi har gått från två till tio anställda på tre år. Det har gjort att administrationen blivit lidande. Det är svårt att hålla rätt på allt från försäljning till leverans och administration och uppföljning när man är så få som ska göra så mycket och samtidigt försöka lära upp nya, berättar David Rönn som är försäljningschef på Nordiska Fönster.

Från självlärd till välutbildad

– Vi var självlärda i administrationssystemet, men insåg att det fanns saker vi kunde göra bättre. Så vi beslöt oss för att gå en utbildning i Visma Administration med lagerhantering, och det är nog det bästa vi gjort.

Vad lärde ni er på kursen?

– Vi lärde oss många nya genvägar som sparar oss väldigt mycket tid. Men vi insåg även att vi gjort mycket fel och många saker i onödan. Allt blir så mycket bättre och lättare om man gör rätt från början.

Motsvarade kursen era förväntningar?

– Jag trodde nog inte att det skulle bli så här ingående, att vi skulle hinna gå igenom så mycket. Jag har gått många andra kurser tidigare, men det här var den absolut bästa kursen jag varit på alla gånger. Jag tycker det var kanon! Vår lärare, Peter Blonér förklarade väldigt bra så vi alla förstod.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det var att läraren verkligen tog upp allt med lagerstyrning som vi nu ska gå vidare med i vårt företag, sådant som vi legat efter med. Sedan visste vi ju inte att det fanns så mycket mer man kan göra i Visma Administration när man gör på rätt sätt. Och att man kan köpa till ännu mer saker och göra allt i ett och samma program.

Skulle du rekommendera andra att vidareutbilda sig i Vismas program?

– Definitivt. Att gå en utbildning och lära sig av någon som verkligen kan betalar sig snabbt.

"Det kanske kan verka vara mycket pengar, men mitt tips är ändå att gå en utbildning redan när du startar företag så att du gör rätt från början. Kan man spara tio minuter på varje kund blir det väldigt mycket pengar i slutänden."

Hur går ni vidare nu?

– Vi håller på att titta på lagerstyrning med streckkoder. Vi kollar även med våra leverantörer för att se hur vi ska kunna knyta ihop våra system via webben. Nu har vi en anställd som sköter fakturering och löner så vi kikar även på Visma Lön.

Dina bästa fönstertips

– PVC är ett enastående material för fönster – det är helt underhållsfritt, miljövänligt och kostar mindre än fönster i trä. Fönster i aluminium är jättefina och ganska underhållsfria, men kostar betydligt mer och kan behöva målas om då färgen kan gulna och flagna av om det blir kondens. Sedan kan det finnas andra skäl att välja trä, som design, tillval som rullgardiner och liknande, eller om man bor i ett kulturmärkt hus och ska behålla miljön intakt.

– Oavsett val av material är det viktigt att titta på kvaliteten. För om underarbetet inte håller måttet kan ett nytt träfönster ruttna upp på kort tid, och ett dåligt PVC-fönster kan både gulna och spricka. Så välj inte bort kvaliteten, för det kostar en hel del att byta fönstren också.

Fakta

Namn: David Rönn
Företag: Nordiska Fönster
Bransch: Försäljning och montage av fönster
Använder: Visma Administration 2000
Hemsida: nordiskafonster.se

Text: Petter Hammarbäck

Vill du också jobba effektivare och bättre?
Gå en Visma-utbildning du också och bli en fena på dina program!

Läs mer om Vismas utbildningar