Godare kaffe till krävande kunder

– Kaffe på termos? Nej du, ska det smaka gott måste det vara färskt. Redan 20 minuter efter bryggning börjar garvsyrorna ta över smakupplevelsen, säger kaffeexperten Hans Dahlqvist.

Publicerad: 2015-05-28 07:30 | Uppdaterad: 2015-05-28 07:30

Hans driver i dag Kaffeexperten & Son AB tillsammans med sin son Samuel Dahlqvist med mottot ”Gott kaffe till krävande kunder med god smak”. Och det är något man numera även möts av i företagets webbutik. Men så var det inte från början.

Så hur blir man kaffeexpert?

– Det började egentligen på en mässa. Jag jobbade då som egen företagare inom luftbehandling, men sprang på en helautomatisk kaffemaskin. Det slutade med att jag fick agenturen och körde igång försäljning med hjälp av återförsäljare.

– På den tiden kostade maskinerna en hel del och jag förvånades av att så många ville lägga så mycket pengar på dyra maskiner som de sedan bara häller billigast möjliga kaffe i. Därför blev nästa steg att hitta godare kaffe till krävande kunder. Det var så min resa började.

Vad är det som är så speciellt med kaffebönor?

– Min respekt för kaffe har växt oerhört efter att jag rest runt i länder som odlar kaffe och sett vilket otroligt arbete som läggs ner. Och bönan är helt enkelt den bästa förpackningen som verkligen bevarar allt det goda. Samtidigt har billigt kaffe blivit en lockvara i butikerna som många dessutom brygger alldeles för mycket av – kaffe som sedan bara hälls ut.

– Om du följer rekommendationen på 7 gram kaffe per kopp får du ut 140 koppar per kilo kaffe. Därför menar jag att kaffe på bra kaffebönor är billigt. Även det bästa kvalitetskaffet kostar då betydligt mindre än vad kapselkaffet kostar. Och det är ju betydligt mer miljövänligt utan alla förpackningar. Och du, kaffesumpen är även ett utmärkt gödningsmedel till rosorna.

Om att sälja på webben

– Vi representerar sex kvalitetsrosterier i Europa och distribuerar till ett flertal företag. Numera jobbar vi uteslutande på webben och det är inte det lättaste. För hur förmedlar man egentligen känslan av att det ska vara lustfyllt och engagerande att dricka gott kaffe?

– Våra krav var höga så vi sökte hjälp för att det skulle bli riktigt bra, men jag måste tyvärr erkänna att vi blev grundlurade. Det finns alldeles för många företag som säljer kejsarens nya kläder och debiterar multum. I vårt fall var det WordPress-siter som såldes för stora pengar, men som vi själva ändå måste fylla med innehåll. Det var verkligen bondfångeri.

– Jag bestämde mig då för att jag måste lära mig själv, så nu kan jag mycket mer. Och det är så häftigt!

"Om jag skriver ett nyhetsbrev på torsdagen kan jag ha tolv nya kunder från hela Sverige till lördag. Om två veckor ska jag gå en kurs i digital marknadsföring, då köper jag kunskap för betydligt mindre pengar än vad mina WordPress-siter kostade."

Hur gör man det godaste kaffet?

– Använd kvalitetsbönor, det kostar mindre per kopp än du tror. Brygg kaffet i direkt anslutning till serveringstillfället och låt gärna gästerna uppleva dofterna, både när du mal och när du brygger.

– Vill du ha gott kaffe på resan kan jag tipsa om Handpresson som låter dig göra färskbryggt kaffe överallt.

Ditt bästa råd till andra som vill sälja på webben?

– Se upp för skojare som vill hjälpa dig med hemsidor och webbutiker. Varningstecknen är de vanliga – tillfälliga erbjudanden eller någon som hotar att ta ditt namn, det vill säga sådant som går ut på att du måste skriva på snabbt utan att ha tid att kontrollera eller tänka efter. Mitt bästa råd är därför att du försöker lära dig lite mer själv innan du handlar eller skriver på något.

Fakta

Namn: Hans Dahlqvist
Företag: Kaffeexperten & Son AB
Bransch: E-handel
Använder: Visma Compact
Hemsida: kaffebönor.se

Text: Petter Hammarbäck