Generationsskifte i företaget AB Gustav Karlsson Snickerier

De hittade drömföretaget på hemmaplan

Publicerad 2015-01-23 08:34
AB Gustav Karlsson Snickerier i Tingsryd var till salu i flera år. Flera spekulanter fick nej eftersom de ville flytta verksamheten från orten. Till slut hittade en mäklare bröderna Daniel och Peter Henriksson. Då gick det snabbt, från första samtalet till affär tog det bara några månader. 

AB Gustav Karlsson Snickerier är grossist åt Swedoor och kortar dörrtillverkarens leveranstider. Transportfirman Schenker hämtar dörrar varje dag på AB Gustav Karlsson Snickerier och kör till byggfirmor och byggvaruhus över hela Sverige.
– Hela affärsidén bygger på att lagerhålla Swedoors produkter för att kunna leverera snabbt. De största volymerna finns på institutionsdörrar till serviceboenden, skolor och liknande, säger Peter Henriksson.

Från samma by

Bröderna är uppvuxna i en by där också dåvarande ägaren bodde. De var egentligen på jakt efter fastigheter när de fick nys om att det anrika Tingsrydsföretaget från 1949, var till salu. Verksamheten gick lite på sparlåga och hade minskat sin omsättning. Men Daniel och Peter Henriksson såg potentialen och ett samtal till Swedoor bekräftade att behovet av AB Gustav Karlsson Snickeriers tjänster var fortsatt stort. Alla tidigare spekulanter hade ratats av säljaren eftersom de antingen ville köpa fastigheterna och lägga ner rörelsen eller driva rörelsen på annan ort. 

Generationsskifte i företaget AB Gustav Karlsson Snickerier

Skaffa kaptal 

Komna så långt började arbetet med att skaffa kapital. Det var ”långt ifrån smärtfritt”, säger bröderna Henriksson.
– Vi hade väl en kombination av eget kapital och en riktigt bra bankkontakt. Vi var också tvungna att börja bygga lager direkt och där kunde Almi hjälpa till. 
– Det som avgjorde var bankkontakten och att bolaget är känt. Hade varit skillnad om vi sagt ”hej, nu ska vi starta från noll”. Här fanns ju en lång dokumenterad historia och många otroligt framgångsrika år, säger Daniel Henriksson.

Behövde nytt avtal

En förutsättning var också att det gick att få det förmånliga avtalet med Swedoor förlängt.  
– Papper skulle skickas till huvudkontor i Europa och vidare till ägarna i USA. Innan vi visste något om det så kunde vi inte skriva på. Det var lite halvsvettigt!
Säljare, köpare och mäklare gjorde också grundlig genomgång och inventering på plats. Långsamt blev drömmen allt mer konkret.
– Tiden innan köpet är det mycket jobb, möten hela tiden. Man ligger och klurar själv på nätterna och vi fick nycklar och var här nere jättemycket för att förstå hur verksamheten fungerade, säger Daniel Henriksson.
Samma dag som mötet hos mäklaren var inplanerat för att lägga slutbetalningen, kom mejlet från Swedoor. Allt fick grönt ljus och affären var i hamn.
– Då blev det verklighet. Det var stort!

Ryktet spred sig snabbt

Efter några månader började det på allvar sprida sig att Gustav Karlsson fått nya ägare. Varje vecka dök det upp nya kunder - som i själva verket var gamla kunder.
– Allra roligast var när kunderna började ringa och sa ”är ni gång igen, fan vad kul!” Då tog jag tio minuter med var och en och berättade om oss och hur vi tänker. Swedoor berättade för sina kunder och hänvisade till oss. De är en fantastisk samarbetspartner som verkligen stöttat oss, säger Peter Henriksson.
– Det bästa är att se den positiva utvecklingen. Dels allt vi gör med datoriseringen, dels att kunderna ringer och är nöjda. Att vi faktiskt blivit ett namn i branschen igen, säger Daniel Henriksson.

Att driva tillsammans

Det här med att driva företag ihop med brorsan är inga problem.
– Vi har en bra arbetsfördelning. Peter sköter Peter sköter försäljning och ekonomi, jag sköter lagerbiten och ser till att få iväg dörrarna, säger Daniel.
– Avtal finns skrivna, där vi är lika stora ägare båda två. Vi har också ett samarbetsavtal. Fohlins redovisningsbyrå hjälpte oss med det. Alla formaliteter har vi haft hjälp med, annars reder man inte ut det, säger Peter.

Tips för köpare

Generationsskifte i företaget AB Gustav Karlsson Snickerier

De har ett tips till alla som vill köpa företag – inte för att inte allt flöt perfekt i deras fall, men generellt:
– Det kan vara bra att köparen har ett eget ombud också, för det är mycket frågor som kommer upp när man synar verksamheten. Mäklaren tog ansvar för allt och var väl insatt men är ändå anlitad av säljaren.  

Text och foto: Annica Jönsson

Fakta:

Namn: Peter Henriksson, vd/försäljning, Daniel Henriksson, lager/fastigheter.
Företag: AB Gustav Karlsson Snickerier
Bransch: Dörrgrossist
Använder: Visma Adminstration
Hemsida: www.gustavkarlssons.se