Bruten kvalitetschoklad smakar precis lika gott som hel kvalitetschoklad, men kostar bara hälften så mycket.

Chokladparadiset ger sprucken choklad ett nytt liv

Varför slänga choklad av högsta kvalité bara för att den spruckit inne i sin förpackning? Galet, tyckte Anne Schaper och Frank Gottron och startade Chokladparadiset Sverige AB.

Publicerad: 2015-02-25 15:55 | Uppdaterad: 2015-02-25 15:55

– Fördelen med bruten choklad är att vi kan sälja ekologisk och rättvisemärkt choklad av högsta kvalitet och med de finaste råvarorna till riktigt låga priser., säger Frank Gottron. 

Bruten choklad är choklad som spruckit vid tillverkningen eller vid transporter. Butikerna vill inte sälja den.

- Vi hörde själva talas om detta på tysk tv där vi även lärde oss att ingredienserna i bruten choklad inte går att återvinna och att den oftast kastas bort, förklarar Frank Gottron. 

Fanns inte i Sverige

– När vi ringde runt till de svenska chokladtillverkarna svarade de bara att de inte hade någon bruten choklad. Lösningen blev därför att importera bruten choklad från Europas största chokladtillverkare. Och med vår bakgrund var det både enklare att importera från Tyskland samtidigt som det gav oss ett bredare sortiment, säger Anne Shaper

Hur säljer ni era varor?

– Vi säljer dels via vår e-handel, men också i en egen butik och på en hel del  mässor och marknader. Lokalt har det gått jättebra, men vi har lite svårt att nå ut bredare och förklara vad bruten choklad är och vad det innebär.

Hur kom det sig att ni blev egna företagare i Sverige?

– Det började egentligen med en semesterresa till Sverige. Vi blev så förtjusta i den småländska skogen att vi köpte ett litet semesterhus utanför Katthult. Och vi ville inte tillbaka så vi bestämde oss ganska snabbt för att flytta hit permanent.

Var har varit de största svårigheterna?

– Språket är förstås en viktig sak, framförallt i skriven form. Men när det kommer till att starta företag är det nog enklare i Sverige än i Tyskland och vi hoppas ju att chokladen ska tala för sig själv.

Bästa rådet till andra företagare med invandrarbakgrund?

– Se till att hämta in all information innan du börjar. Du måste känna till alla kostnader, hur du ska marknadsföra och det viktigaste av allt – att det finns efterfrågan för de produkter du ska erbjuda. Det krävs även stor uthållighet. Du måste ge det tid att hinna utvecklas och det kräver som regel att du har en del på kontot från början.

Fakta

ChokladparadisetNamn: Anne Schaper och Frank Gottron
Företag: Chokladparadiset Sverige AB
Bransch: Livsmedel
Använder: Visma eEkonomi
Hemsida: eko-choklad.se

Text: Petter Hammarbäck

Du kanske också är intresserad av ...

Snabbkurs för dig som ska anställa
Involvera fler sinnen och sälj mer
60 anställda och fyra företag – i fyra branscher
5 fallgropar när du ska sälja ditt företag