Årets uppfinnarkvinna: Rörelsefrihet åt alla

Årets uppfinnarkvinna 2014 heter Marit Sundin. Hennes uppfinning AddSeat ger rörelsehindrade större möjligheter till ett aktivt liv. Marit själv är inte bara uppfinnare, hon är dessutom en stark förebild med sin energi och vilja.

Marit är den nionde kvinnan som får utmärkelsen från Svenska Uppfinnareföreningen och hon får den för sin uppfinning AddSeat, en säker och bekväm höj- och sänkbar sits till gyrostyrda fordon. Stipendiesumman är 75 000 kronor.

Årets uppfinnarkvinna 2014 heter Marit Sundin. Hennes uppfinning AddSeat ger rörelsehindrade större möjligheter till ett aktivt liv. Foto: Michael Levin

Årets uppfinnarkvinna 2014 heter Marit Sundin. Hennes uppfinning AddSeat ger rörelsehindrade större möjligheter till ett aktivt liv. Foto: Michael Levin.

Med en så bra produkt var det värt att våga

Alla som stått på en ståhjuling vet – det vinglar en hel del till en början. Så hur är det då utan ben? Marit Sundin vet. Med hennes uppfinning AddSeat får även rörelsehindrade större möjligheter till ett aktivt liv.

– AddSeat är en höj och sänkbar sits som gör det möjligt för personer med ett litet eller stort funktionshinder att använda den självbalanserade ståhjulingen Segway. Sitsen har även en parkeringsfunktion som gör det stabilare att förflytta sig över till eller sätta sig ner på fordonet, berättar Marit Sundin.

AddSeat ger kraftigare bromsverkan

– Segway körs genom att ändra tyngdpunkt, man lutar sig framåt för att öka farten och bakåt för att bromsa. Min sitskonstruktion sitter på en glidskena som gör att du kan förflytta vikten bakåt och få kraftigare bromsverkan. Andra sitslösningar bygger på att man lutar överkroppen bakåt vilket inte ger tillräcklig inbromsning. För en rullstolsburen eller funktionshindrad person är möjligheten att höja och sänka sitsen ovärderlig när det gäller att komma upp i samma ögonhöjd som stående människor.

Var det företagare du ville bli från början?

– Att bli företagare är inget jag planerat eller dröm om, men med en så bra produkt var det värt att våga. Det var först när jag fått min produkt klar och fattat hur ovärderlig den var för mig som jag insåg att den borde vara lika oumbärlig för andra.

Marit har själv fått båda benen amputerade och har dessutom skadat ryggen, så det är hennes egna behov som varit den största drivkraften. Idag hjälper dock AddSeat en mängd rörelsehindrade till ett mer aktivt och socialt liv.

Vad har varit det svåraste på resan?

– Det ekonomiska. Att utveckla en teknisk produkt är bland det dyraste man kan göra – kostnaderna tar aldrig slut och produkten går alltid att göra bättre och bättre. I dagens samhälle vurmar alla för nya, tekniska innovationer men i praktiken är det mycket snack och lite handling. Finansieringen bygger på att man pytsar in 50 procent själv och i den här branschen är kraven så hårda att det inte går att chansa. Jag har sökt kapital sedan jag startade och det är det jag håller på med konstant.

Ditt bästa tips till andra?

– Våga satsa om du har något som du verkligen tror skulle funka, men gör det med förnuft. Och ta all hjälp du bara kan få. Men det är jätteviktigt att inte ta sig vatten över huvudet ekonomiskt. Du måste hela tiden räkna med risken att det trots allt inte går utan att du måste lägga ner. Och då vill du inte vara allt för belånad.

 Marit Sundin på AddMovement AB som även är vinnare av Årets uppfinnarkvinna 2014 med uppfinningen AddSeat. Foto: Jonas Kullman

- Rätt förvaltat kan ett handikapp faktiskt ge en extra växel framåt som drivkraft, säger Marit Sundin på AddMovement AB som även är vinnare av Årets uppfinnarkvinna 2014 med uppfinningen AddSeat. Foto: Jonas Kullman.

Fakta

Namn: Marit Sundin
Företag: AddMovement AB
Bransch: Produktutveckling
Hemsida: addmovement.se

Om Årets uppfinnarkvinna

Utmärkelsen och stipendium till Årets uppfinnarkvinna har delats ut av Svenska Uppfinnareföreningen sedan 2006 till minne av innovationsrådgivaren Margareta Andersson-Hilstad. Tillväxtverket ger stöd genom programmet ”Främja kvinnors företagande” och sponsor är Almi Företagspartner.

Så motiverar juryn sitt val

”För att hon har vidareutvecklat tekniken och skapat en ny produkt, som möter ett angeläget behov av frihet och självständighet på en internationell marknad med stor potential. Hon får utmärkelsen för att hon är en sann entreprenör som hittar vägar runt alla hinder med en uthållighet och energi som är värd allas vår beundran – en stark och inspirerande förebild!”

Om Marit Sundin som skadade sig dubbelt

När Marit var tre år förlorade hon benen i en bilolycka. Som liten lyckades hon dock gå med skor på händer, hoppa hage på rumpan och leka som andra barn. Hon började åka alpint, tävlade och tränade med landslaget och blev synnerligen framgångsrik.

Marit vann alla sitski-discipliner i VM i Colorado 1990. 1992 tog Marit OS-guld i storslalom i Frankrike, men skadade ryggen och var tvungen att sluta tävla.