Anette och Göran brinner för ljuskällor

På Östrabogård i Hökerum, mellan Ulricehamn och Borås, bor Anette Edlund och Göran Persson. Därifrån driver de sedan ett par år tillbaka webshopen lamportillallt.se. Butiken säljer ljuskällor av olika energislag, till olika sorters lampor och ändamål. 

Anette och Göran på lamportillallt.seHjärtaAnette har en bakgrund som butikschef på Rusta och andra detaljhandelskedjor. Göran var även tidigare entreprenör, inom bygg- och fastighetsbranschen. De har varit ett par i snart 20 år, men deras vägar korsades redan för 15 år sedan på ett gym i Tuve. Då var båda var gifta på varsitt håll. Åren gick och när de träffades ute på krogen igen hade både Anette och Göran hunnit skilja sig..

Hoppade av ekorrhjulet

2008 sade Anette upp sig och Göran avvecklade sitt företag. De hoppade av ”ekorrhjulet” som Anette själv beskriver det och gav sig ut på en flera år lång jorden runt-segling. På båten hade de tydliga roller: Göran var kapten och Anette styrman.

Rollfördelningen är tydlig även när det kommer till deras gemensamma företagande. Men nu är det Anette som är kapten. Hon sköter det mesta av den löpande driften. Hon planerar inköp, tar emot beställningar, packar och skickar varor samt ansvarar för administrationen. Göran sköter förhandlingar med leverantörer och tar hand om de större kunderna.

— Helst kallar sig Göran själv för inköpschef, skrattar Anette.

Tillbaka i Sverige, efter jorden runt-seglatsen, kom tankarna på att starta en webshop. De ville båda ha ett smidigare liv och kunna sköta jobbet hemifrån. Av en slump hittade Anette en webshop för barnkläder till salu på Blocket.

— Men när jag tittade på den insåg jag att design, mode och kläder inte var min grej, säger Anette.

I samma veva bad Göran, som äger ett par fastigheter, Anette att åka och köpa kontaktlysrör.

— Jag var överallt i Göteborg utan att hitta det jag letade efter. När jag till slut fick tag på kontaktlysrör i en fackhandel blev jag helt paff över hur dyrt det blev, berättar Anette.

"Det har blivit mer jobb än vad vi tänkte innan vi började."

Där och då väcktes idén till att starta en webshop som säljer ljuskällor. Redan då var filosofin tydlig - det ska vara smidigt och kunden ska klara sig själv. Starten gick 2012 på Hisingen i Göteborg, men ganska snabbt växte verksamheten sig för stor för Anettes och Görans villa. Då köpte de Östrabogård, flyttade dit och påbörjade ett helt nytt kapitel sitt liv.

Fördelen med att driva företag tillsammans med sin partner, tycker Anette och Göran, är att man kan lita på varandra och man snabbt blir trygg i sina respektive roller. Nackdelen är att det blir mycket prat om butiken hemma.

— Det har blivit mer jobb än vad vi tänkte innan vi började, säger Anette. Och numera är vi låsta på ett sätt som vi inte var innan.

Anettes och Görans bästa tips på hur man lyckas med företagandet som par:

  • Var ärliga mot varandra
  • Var inte långsint
  • Om möjligt: se till att ha personal så att ni kan ledigt samtidigt ibland

Du kanske också är intresserad av ...

Försäkringarna varje företagare bör ha
Vad kostar en anställd?

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev