Hur deklarerar jag i Visma eEkonomi?

Vi har skapat en checklista där vi går igenom allt du behöver tänka på avseende deklaration och Visma eEkonomi. Oavsett om du har Enskild Firma eller Aktiebolag.

Hur tar jag bort en faktura/skapar en kreditfaktura?

Om fakturan är helt eller delvis betald, måste du kreditera fakturan. När du står på fakturan väljer du Åtgärder - Kreditera. Läs mer i avsnittet Kreditfaktura.

Om fakturan är obetald kan du välja att ångra fakturan. Öppna fakturan och välj Åtgärd - Ångra faktura. En verifikation skapas och registreras åt dig som vänder den valda fakturan och kvittar dem mot varandra. Se vår film Ångra en faktura.

Betalat med egna pengar i min Enskilda Firma, hur gör jag?

Har du en enskild firma kan du registera inköpet på två olika sätt. Antingen som en manuell verifikation eller genom att registera köpet under Inköp – Leverantörsfakturor och sedan registera inbetalning av fakturan som Betalat med egna pengar. Du kan läsa mer i avsnittet Registrera inköp som betalats med egna pengar eller titta på filmen.

Ägaren i en enskild firma har gjort ett inköp av programvara och betalt med privata pengar. Programmet kostar SEK 3000 (varav SEK 600 moms). Inköpet bokförs då enligt följande:

Kredit

SEK 3000 på konto 2018 – Övriga egna insättningar

Debet

SEK 2400 på konto 5420 – Programvaror

SEK 600 på konto 2641 – Debiterad ingående moms

Betalat med egna pengar i mitt Aktiebolag, hur gör jag?

Om du som ägare i ett aktiebolag har gjort ett inköp av programvara och betalt med privata pengar. Nedan ser du ett exempel på hur du gör detta, vill du hellre titta på en film, ser du den här. Programmet kostar SEK 3000 (varav SEK 600 moms). Inköpet bokförs du som en skuld till ägaren, genom en manuell verifikation på följande konton:

Kredit

SEK 3000 på konto 2893 – Skulder till närstående personer, kostfristig del

Debet

SEK 2400 på konto 5420 – Programvaror

SEK 600 på konto 2641 – Debiterad ingående moms

Om ägaren vid ett senare tillfälle får tillbaka pengarna som företaget är skyldigt för inköpet, bokförs detta på följande sätt:

Kredit

SEK 3000 på konto 1930 – Företagskonto/checkkonto/affärskonto

Debet

SEK 3000 på konto 2893 – Skulder till närstående personer, kostfristig del

Är Visma eEkonomi GDPR anpassat?

Vi bedömer att Visma eEkonomi redan i stor utsträckning är anpassat för GDPR och att allt kommer vara på plats till 25 maj 2018 då lagen träder i kraft. Läs mer i vanliga frågor om GDPR >>

Vad ska jag tänka på med momsen?

Vi har en checklista som hjälper dig med allt från avstämning till inlämning.

Kan jag ändra en verifikation om jag bokfört fel?

Självklart går det att ändra om det blivit fel! Se avsnitten Ändra preliminära verifikationer om verifikationen är i en olåst period, eller Skapa en korrigeringsverifiktion om verifikationen är i en låst period.

Vilket konto ska jag bokföra på?

Vilket konto ska jag bokföra på? Är en fråga som du inte är ensam om att ställa dig. Vi har samlat alla era bokföringsfrågor på ett och samma ställe: I vårt supportforum.

Skulle du inte hitta svaret på just din fråga, går det väldigt bra att ställa den i forumet, där både andra användare och Visma medarbetare kommer ge dig hjälp inom kort.

Läs hjälpen eller våra steg-för-steg-guider.

Välj din variant av Visma eEkonomi:
Smart , Bokföring , Fakturering Bas , Tid ,
Deklaration eller Deklaration/Årsredovisning

Här hittar du vanliga frågor kring ditt program.

Välj din variant av Visma eEkonomi:
Smart , Bokföring , Fakturering , Bas Tid ,
Deklaration eller Deklaration/Årsredovisning

Supportforum

Ställ din fråga, sök svar eller ge tips.

Välj din variant av Visma eEkonomi:
Smart , Bokföring Fakturering , Bas , Tid ,
Deklaration eller Deklaration/Årsredovisning