Checklistan för ditt första företagsår - Enskild firma

Visma eEkonomi

Vad börjar jag med? 

I Sverige finns det två olika bokföringsmetoder: Faktureringsmetoden och kontantmetoden. Vilken bokföringsmetod du ska använda beror på vilken bolagsform, storlek och verksamhet du har. 

Läs mer om bokföringsmetoderna och hur det fungerar i Visma eEkonomi »

För bästa starten ska du se vår film Vad är Visma eEkonomi? (längd: 27 min)

Good to know

När du känner dig redo finns det fler grymma utbildningar att ta del av. Bland annat en mer ingående Kom igång-utbildning. Till alla utbildningar »

Det kan såklart se olika ut, men här är några vanliga händelser:

Människor ligger i havet och bildar en ring.

Det första företagsåret

Under Kassa- och bankhändelser hanterar du företagets in- och utbetalningar. Genom att löpande bokföra efter ditt kontoutdrag på banken vet du att allt är korrekt och behöver inte lägga tid på felsökning av differenser.

Läs mer om olika sätt att få in kontoutdraget i programmet »

Smartast är att ta emot leverantörsfakturor digitalt i Visma eEkonomi, via e-faktura eller att leverantören mejlar in fakturan direkt i programmet. Skulle du råka få en faktura på papper är det såklart ingen fara, då tar du enkelt kort på fakturan i Visma Scanner-appen, och vips så finns den i programmet. 

Läs mer om att hantera leverantörsfakturor »

Good to know

Så länge du är noga med att välja upp rätt konton kommer programmet att hjälpa dig med vilka andra avdrag du kan göra när det är dags för deklaration. 

Det första du behöver göra är att lägga upp de kunder du ska fakturera och de varor eller tjänster du ska sälja. Klicka på Guida mig-knappen i den blå menyn för att få stöttning steg för steg.

Genom att skicka e-fakturor/digitala fakturor till Kivra minimerar du risken att de försvinner i inkorgen eller hamnar i en hög på kundens skrivbord - och du får snabbare betalt! Läs mer här »

Good to know

Det är viktigt att du väljer rätt artikelkontering när du skapar upp din artikel! Där förtydligar du om det gäller en vara eller tjänst så att programmet kan hjälpa dig bokföra försäljningen på rätt sätt. 

Välj rätt moms på dina artiklar så sköter programmet resten.

Se över betalningsvillkor på dina kunder innan du börjar fakturera. Hur vill du ta betalt och hur lång ska betalningsperioden vara? Mer om betalningsvillkor »

Behöver du pengarna snabbt? Sälj fakturan och få pengarna redan nästa bankdag. Läs mer här »

Uttag av lön bokförs som ett eget uttag eftersom du som ägare av en enskild firma inte räknas som anställd. 

Läs mer om ta ut lön som anställd »

Alla som registrerar sig hos Skatteverket för att betala moms får ett momsregistreringsnummer - ett unikt serienummer (VAT-nummer). Juridiska personers momsregistreringsnummer bygger på organisationsnumret, medan det för dig med enskild firma bygger på personnumret. Momsregistreringsnumret ska enligt mervärdesskattelagen anges på fakturor och kvitton.


I samband med din anmälan om momsregistrering till Skatteverket ska du bland annat lämna uppgift om hur stor försäljning du beräknar i din verksamhet, hur ofta du vill redovisa moms och vilken redovisningsmetod du använder. Momsredovisningen sker månadsvis, kvartalsvis eller årsvis - baserat på siffror från beskattningsunderlaget på deklarationen. Ju högre omsättning du har - desto oftare ska du redovisa din moms.

Checklista moms »

Under Bokföring - Årsavstämning finns en checklista, anpassad efter just ditt företag, som hjälper dig att stämma av din bokföring för året. Härifrån öppnar du även tillvalet för att skapa deklaration och årsbokslut direkt i programmet. Vad innebär egentligen ett årsavslut? Vi har svaret!

Checklista årsavslut »

Genom att deklarera och upprätta årsbokslutet direkt i Visma eEkonomi samlar du allt på ett ställe och slipper dubbelarbete. Aktivera tillvalet under Appar och tillval.

Checklista deklaration »

När du skapar fakturor och bankhändelser på det nya året får du en fråga av programmet om du vill skapa upp ett nytt räkenskapsår. Det går bra att fortsätta registrera händelser på det gamla året även om du skapat ett nytt. Det är datumet på fakturan, bankhändelsen eller verifikationen som styr på vilket år som händelsen hamnar. 

När ett nytt räkenskapsår skapas förs den ingående balansen över och ändras automatiskt om du lägger in händelser på det gamla året. Bra va?

En jobba smart-guide

Vi ger dig tips hur du kan jobba med fakturering, leverantörsfakturor, lönehantering, rapportering och mycket mer.

Jobba på bästa sätt i Visma eEkonomi »

Känns allt jättesvårt? 

Få hjälp med redovisning, deklaration, löner eller allt – av en redovisningskonsult eller revisor som kan Visma Spcs.

Hitta en revisor/redovisningbyrå »

Forum 24/7

Lika barn leka bäst

Häng med tusentals likasinnade i vårt forum - du är inte ensam. Öppet dygnet runt, året runt.