Så skickar du e-fakturor i Visma eEkonomi

Det snabbaste, säkraste och mest miljövänliga sättet att skicka fakturor på, oavsett vem du fakturerar.

Skicka e-faktura till företag

Det gynnar mottagaren

När du väljer att skicka e-faktura till din företagskund blir livet bra mycket enklare för mottagaren. All information på fakturan registreras automatiskt och korrekt i deras affärssystem. Helt digitalt, utan mänskliga fel.

För en mer hållbar framtid

Myndigheterna har som mål att 80% av de fakturor som skickas i Sverige ska skickas elektoniskt till 2024. Det finns såklart ett syfte med det - en mer hållbar framtid. Vi måste hjälpas åt för att nå dit.

Därför är din bokföring en hållbarhetsfråga »

Det är enkelt

Ja, det är enkelt i Visma eEkonomi. När du skapar en ny kundfaktura kontrollerar programmet automatiskt om kunden kan ta emot e-fakturor och informerar dig om det.

Så gör du på fakturan »

Skicka e-faktura till privatperson

Direkt till Kivra

Det är både dyrt och krångligt att skicka e-fakturor till privatpersoners internetbank i Sverige. Genom att istället skicka fakturor till Kivra-brevlådan blir kunden notifierad om fakturan, får påminnelser och kan betala med ett knapptryck. Det är säkert, tillgängligt och miljövänligt.

Kivra

E-post eller e-faktura?

Skickar du fakturor på e-post till dina privatkunder idag? Har du tänkt på hur svårt det är att betala en faktura som skickats som PDF till mejlen?

Vill du ha betalt i tid gör det skillnad att skicka fakturan till kundens digitala brevlåda, där de kan betala fakturan med ett knapptryck istället för att knappa in uppgifter själv i sin internetbank.

Skicka e-faktura till offentlig sektor

e-faktura som lagkrav

Sedan april 2019 är det lagkrav på att du som leverantör ska skicka e-faktura till dina kunder i offentlig sektor. Lagen omfattar alla varu- och tjänsteleverantörer, oavsett i vilket land leverantören finns.

Det här gäller »

Skickas enligt PEPPOL

Fakturorna ska skickas enligt den europeiska standarden PEPPOL. Det står för Pan-European Public Procurement On-Line och är en samling regler för inköp och e-handel.

Webbinarium: Så fungerar Peppol för e-faktura »

Känn dig trygg

Visma eEkonomi uppfyller alla krav enligt Peppol och hittar automatiskt mottagare i Peppol-nätverket så att du kan skicka fakturan i det format som krävs.

Så fungerar det »

Därför ska du inte skicka fakturor som e-post

Nackdelar för din kund

  • Det är ansträngande och blir dubbelarbete
  • Fakturan kan försvinna i mängden
  • Det är stor risk att glömma betalningen

Nackdelar för din affär

  • Du vet inte om kunden har tagit emot fakturan
  • Din likviditet påverkas om du inte får betalt i tid
  • Det blir efterarbete om du måste påminna kunden

Vad är skillnaden mellan e-faktura och e-postfaktura?

E-faktura

E-fakturor eller “elektroniska fakturor” skickas i ett format som kan läsas in av mottagarens affärsystem, internetbank eller digitala brevlåda. Distributionen av fakturan är då helt digital, korrekt och kräver ingen manuell hantering av varken avsändaren eller mottagaren. E-fakturor brukar också kallas EDI-fakturor (Electronic Data Interchange), Svefaktura eller PEPPOL-faktura (Pan-European Public Procurement On-Line). Visma eEkonomi har stöd för alla format av e-faktura.

E-post

I en e-postfaktura skickas fakturan som PDF. Alla betaluppgifter och all räkenskapsinformation ligger då inbäddade i bilden och mottagaren får manuellt eller maskinellt kopiera informationen till sitt affärsystem eller till sin internetbank för att betala fakturan. 

En hållbarhetsfråga

Myndigheterna i Norden vill att vår region ska vara den mest integrerade och hållbara handelsregionen i världen 2027 och att livet ska bli betydligt enklare för företagen. I samprojektet Nordic Smart Government har man därför målsatt att 80% av fakturorna i Norden ska skickas helt elektroniskt. 

Genom att digitalisera informationsutbytet vid fakturering och betalning mellan företag och företag samt mellan företag och myndigheter, sker affärerna snabbare och med betydligt mindre ansträngning. Genom att ta bort onödiga ledtider, hinder och manuella moment som företag lägger tid på idag, blir alla parter mer effektiva och lönsamma. Därför är e-faktura en viktig hållbarhetsfråga.

Vanliga frågor om e-fakturor

Funktionen att skicka e-fakturor finns redan inbyggd i Visma eEkonomi. Du kan skicka alla fakturor som e-fakturor, oavsett om du skickar dem en åt gången, skickar till flera mottagare samtidigt eller om du skapar återkommande fakturor.