Vad gäller i och med Corona?

I länken nedan har vi samlat information som du som företagare kan bli hjälpt av, det är allt från regeringens nya lagar till hur du bäst jobbar på ditt hemmakontor.

Samlad information om Corona för dig som företagare »
Använd Visma Administration som en molntjänst hemifrån »
Så bokför du Statens krispaket »

Var hittar jag checklistan om årsavslut, hur bokför jag?

Här hittar du en checklista som du kan följa för att underlätta ditt arbete när du skapar nytt bokföringsår i programmet. Om du inte har den senaste versionen av ditt program kan det vara bra att installera den innan du gör ditt årsavslut. Stäm också av med din redovisningsbyrå hur de vill ha din bokföring.

Checklista Årsavslut »
Så här bokför du årets resultat »
Så här bokför du föregående års resultat »

Vad ska jag tänka på vid momsredovisning?

Skjut upp skatten i och med Coronaviruset

Företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Företags anstånd omfattar tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader.

De nya reglerna föreslås börja gälla den 7 april 2020 men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020. Det innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten tillbaka. Ansök hos Skatteverket. Bara företag som sköter sin ekonomi, är seriösa och saknar stora skatteskulder kommer att få anstånd.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dags för moms? Vi har en checklista som hjälper dig med allt från avstämning till inlämning.

I avsnittet Vad gör jag om momsrapporten blir fel? kan du läsa vad du kan kontrollera om du tycker att din momsrapport inte stämmer.

Nytt bokföringsår?
När du skriver ut din momsrapport ska du aldrig ha ingående balans eller ingående saldo på dina momskonton. Detta kan dock inträffa när du skapat ett nytt bokföringsår, läs mer i Vad gör jag om första momsrapporten blir fel på nya bokföringsåret?

Kika gärna på:
Hur rättar jag momsen om jag har fel i bokföringen i en låst period?
Vad krävs för att beloppet ska komma med på momsrapporten?
Vad styr vilken ruta beloppet hamnar i på momsrapporten?
Hur hanterar jag momsredovisningen om jag har brutet räkenskapsår och kvartalsmoms?

Se även filmerna:
Vad är moms? »
Skapa momsredovisning »
Så fungerar momskontrollen »
Fel på kundfaktura och fakturan hamnar i momskontrollen »
Hantering av importmoms »

Vanliga frågor om att skicka e-fakturor!

Vi har här samlat vanliga frågor som dyker upp i när du ska skicka elektroniska fakturor.

Vanliga frågor om att skicka elektroniska fakturor »

I Administration finns funktionen Visma  AutoInvoice där du både kan skicka och ta emot e-fakturor, och det kostar inget att ansluta sig till AutoInvoice - du betalar bara för de tjänster du använder.

I filmen Skicka e-faktura kan du se hur du ställer in och skickar dina kundfakturor via AutoInvoice. I filmen Ta emot e-faktura visar vi hur du ställer in och tar emot leverantörsfakturor med hjälp av AutoInvoice. Kika även på filmen Aktivera tjänster.

Läs gärna mer om AutoInvoice i hjälpen.

Spara tid och pengar
Du kan räkna ut hur mycket du sparar i pengar och tid på att fakturera digitalt. Längre ner på sidan Visma AutoInvoice kan du lägga in hur många fakturor ni får och hur många ni skickar.

Var laddar jag ner senaste versionen av Administration?

När du startar ditt program får du ett meddelande att det finns en ny version att installera. Klickar du på Uppdatera stängs programmet ner och installationen startar. Du kan också välja Hjälp - Uppdatera programversion inne i ditt program för att installera senaste version.

Här på vår hemsida kan du också ladda ner senaste versionen av dina program, klicka på Mina tjänster uppe till höger här för att logga in.

För att få tillgång till senaste version av Administration måste du har ett serviceavtal. Om du vill förnya ditt serviceavtal och på så sätt få support och senaste versionen, är du välkommen att ringa oss på 0470 - 70 61 00 eller mejla: forsaljning.spcs@visma.com

Om du har serviceavtal och du inte ser ditt program i listan för nedladdning, kan det vara så att du är inloggad på ett annat företag - välj då att byta företag.

För att se vilken version du arbetar i just nu kan du titta längst ner till höger i ditt program. Bredvid ditt företagsnamn står det även ditt kundnummer och versionsnummer.

Se nyheterna i senaste version »
Så här gör du nyinstallation och uppdaterar till ny version »
Vanliga frågor om installation/uppdatering »
Felmeddelande vid installation »

Hur tar jag bort en kundfaktura/skapar en kreditfaktura?

Om fakturan är helt eller delvis fel och fakturan är journalförd, måste du kreditera fakturan. För att kreditera en faktura så ställer du dig på fakturan och därefter klickar du på pilen under knappen Ny och väljer Kreditfaktura. Här kan du välja att kreditera hela eller en del av fakturan.

Se den film som gäller för dina förutsättningar:

Rätta felaktig faktura som inte är journalförd »

Rätta felaktig faktura som är journalförd »

Rätta felaktig faktura som är journalförd och betald »

Rätta felaktig faktura som ska delkrediteras »

Rätta felaktig faktura som innehåller rot/rut »

Läs mer i avsnittet Skapa kreditfaktura.

Är den felaktiga fakturan inte journalförd kan du istället radera artikelraderna och sedan använda den till en annan kund, alternativt Makulera kundfakturan. Du kan också byta fakturatyp på fakturan till kreditfaktura eller kontantnota.

Hur tar jag bort en leverantörsfaktura/skapar en kreditfaktura?

Om leverantörsfakturan är helt eller delvis fel och den är journalförd, måste du kreditera leverantörsfakturan. För att kreditera en leverantörsfaktura så ställer du dig på fakturan och därefter klickar du på pilen under knappen Ny och väljer Kreditfaktura. Här kan du välja att kreditera hela eller kopiera endast leverantörsuppgifterna.

Se den film som gäller för dina förutsättningar:

Rätta felaktig leverantörsfaktura som inte är journalförd »

Rätta felaktig leverantörsfaktura som är journalförd men inte betald »

Rätta felaktig leverantörsfaktura som du vill delkreditera »

Rätta felaktig leverantörsfaktura och kreditfakturan är större än debetfakturan »

Läs mer i avsnittet Skapa kreditfaktura eller Ändra leverantörsfaktura

Är den felaktiga fakturan inte journalförd så kan du istället radera beloppen i Mallvärdesrutan och sedan använda den till en annan leverantör, alternativt Makulera leverantörsfakturan. Du kan också byta fakturatyp på fakturan till kreditfaktura eller räntefaktura.

Jag ska byta dator, hur gör jag?

I avsnittet Byta dator beskriver vi vad du behöver göra när du byter dator, eller om du ska flytta företaget mellan datorer med programmet Visma Administration. Vill du hellre se en film som visar hur du byter dator har vi gjort filmen just för dig: Byte av dator med program från Visma Spcs.

Se Microsoft upphör med support för operativsystemet Windows 7 »

Är du ny i Visma Administration?

Om du börjat på ett företag som redan har Visma Administration, eller tagit över nya arbetsuppgifter i programmet så kan du fylla i dina uppgifter så skickar vi information som hjälper dig igång. Är du ny i ditt program »

Nytt nu i vår är webbinariumet Kom igång i Visma Administration. På 1,5 timme går vi igenom grunderna i programmet och du har även möjlighet att ställa frågor. Läs mer om Webbinarium Kom igång »

Fler sätt att lära dig programmet hittar du längre ner på denna sidan.

Hur blir jag digitalare?

Om du vill bli mer digital så behöver du inte göra allt på en gång. Du kan ta en sak i taget, och när du känner dig bekväm med det så kan du ta nästa steg. Här kommer några exempel på hur du kan bli Mer digital i Administration »

Filmhörnan  video

Momsredovisning

Så här skapar du en momsrapport. Längd: 5:33

Hitta snabbare det du söker

Här visar vi hur du enklare hittar det du söker. Längd: 5:40

Utskrifter

Så här arbetar du smartare med hjälp av utskrifterna. Längd: 5:01.

Fel på leverantörsfaktura som är journalförd - men inte betald

Om något har blivit fel på en leverantörsfaktura och den finns med på en leverantörsfakturajournal, men den är inte betald än. Längd: 1:38.

Skriven hjälp

Läs hjälpen eller våra steg-för-steg-guider.

Välj din variant av Visma Administration:
200, 5001000 eller 2000

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor kring ditt program.

Välj din variant av Visma Administration:
200, 500, 1000 eller 2000

Supportforum

Ställ din fråga, sök svar eller ge tips.

Välj din variant av Visma Administration:
200, 500, 1000, eller 2000

Oavsett om du är helt ny i programmet eller om du har arbetat i det ett tag och vill lära dig mer så har vi en utbildning som passar dig

Visma Administration

Gör det själv

Ingår

Kom-igång på egen hand

Vi har samlat all vår kom igång-hjälp för dig som är ny i programmet och vill lära dig själv.

Här hittar du:

• Skriven hjälp
  • Filmer
  • Steg för steg
  • Vanliga frågor

Admin 200 Admin 500 Admin 1000 Admin 2000

Visma Administration

Webbinarium

695 kr

Lärarledd utbildning online när det passar dig

Boka in dig på ett av våra populära arbeta effektivt-webbinarier!

Om innehållet:

• Öka dina kunskaper kring programmets möjligheter
  • Effektivisera ditt dagliga arbete
  • Webbinariet pågår i 1,5 timme
  • Flera datum att välja mellan

Boka nu

Visma Administration

Grundkurs

7200 kr

Genomgång av grundläggande funktioner

Till dig som är ny användare eller för dig som har använt programmet en tid men fortfarande känner dig osäker.

Om kursen:

• Lärarledd utbildning i två dagar
  • Brett urval av orter och datum att välja mellan
  • Grundläggande hantering av programmet
  • Leverantörsreskontra
  • Kundreskontra

Boka nu

Bli mästare i Visma Administration

Det finns massor lära sig om ditt program. Varför inte delta i någon av våra utbildningar?

Webbinarium - Kom igång i  Visma Administration »

Fortsättningskurs Visma Administration 500/1000/2000 »

Du hittar alla våra utbildningar i Visma Administration här »