Support för Visma Administration

Här har vi samlat all information om support för Visma Administration för att hjälpa dig på bästa sätt.
Ta hjälp av våra checklistor, ställ dina frågor i forumet, eller kontakta oss direkt!

Ring till supporten

Du når vår supportavdelning på
telefonnummer 0470- 70 62 00.

Öppettider

Måndag - Fredag: kl. 9-16.30

Avvikande öppettider

Till våra avvikande öppettider »

Chatta med supporten

Vill du istället chatta med supporten
finns vi tillgängliga!

Öppettider

Måndag - Fredag: kl. 9-17

Chatta direkt

Få svar i vårt forum

Ställ frågor, diskutera med andra användare och hitta svar i vårt forum!

Med över 35 000 användare är den samlade kunskapen om företagande i vårt forum enorm. Hitta svar på din fråga direkt!

Checklistor

Det är inte lätt att ha koll på allt.
Våra checklistor hjälper dig på traven!

Att tänka på inför att:

Skicka e-faktura »

Ta emot e-faktura »

Hantera betalningspåminnelser »

Filmer

Få hjälp och bli guidad av någon av våra experter direkt i programmet!

På YouTube har vi samlat tillvägagångssätt och guider för en mängd olika scenarion i Administration. Få hjälp av programkunniga direkt!

Till supportfilmerna för
Visma Administration »

Utbildning & webbinarier

Vill du vara säker på att du arbetar smart i Visma Administration?

Boka in dig på en av våra utbildningar eller webbinarium för att fördjupa dina programkunskaper!

Vanliga frågor och svar i Visma Administration

Var laddar jag ner senaste versionen av Administration?

När du startar ditt program får du ett meddelande att det finns en ny version att installera. Klickar du på Uppdatera stängs programmet ner och installationen startar. Du kan också välja Hjälp - Uppdatera programversion inne i ditt program för att installera senaste version.

Här på vår hemsida kan du också Ladda ner senaste versionen av ditt program. Om du vill förnya ditt serviceavtal och på så sätt få support och senaste versionen, är du välkommen att ringa oss på 0470 - 70 61 00 eller mejla: forsaljning.spcs@visma.com

För att se vilken version du arbetar i just nu kan du titta längst ner till höger i ditt program. Bredvid ditt företagsnamn står det även ditt kundnummer och versionsnummer.

Se nyheterna i senaste version »
Så här gör du nyinstallation och uppdaterar till ny version »
Vanliga frågor om installation/uppdatering »
Felmeddelande vid installation »

Från version 2020.2 har vi uppgraderat till SQL Server 2017 Express. Har du äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå att fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express. Om du har Windows 7, läs mer i SQL Server 2017 går inte att installera på en dator med Windows 7 »

Under hösten 2022 planerar vi att uppdatera SQL-databasen till SQL 2019 i Visma Administration. Läs mer i Dags att uppdatera din dator.

Hur kommer jag igång med e-fakturering?

I Administration finns funktionen Digitala fakturor och dokument där du både kan skicka och ta emot e-fakturor, och det kostar inget att ansluta sig - du betalar bara för det du använder.

Hur du kommer igång och hur det funkar hittar du mer om på Så här skickar du e-faktura respektive Så har tar du emot e-faktura - om du vill börja läsa in dina leverantörers fakturor konterade och klara.

Läs gärna mer om Digitala fakturor och dokument i hjälpen.

Spara tid och pengar
Du kan räkna ut hur mycket du sparar i pengar och tid på att fakturera digitalt. Längre ner på sidan Smidig fakturahantering kan du lägga in hur många fakturor ni får och hur många ni skickar.

Hur tar jag bort en kundfaktura/skapar en kreditfaktura?

Om fakturan är helt eller delvis fel och fakturan är journalförd, måste du kreditera fakturan. För att kreditera en faktura så ställer du dig på fakturan och därefter klickar du på pilen under knappen Ny och väljer Kreditfaktura. Här kan du välja att kreditera hela eller en del av fakturan.

Se den film som gäller för dina förutsättningar:

Rätta felaktig faktura som inte är journalförd »

Rätta felaktig faktura som är journalförd »

Rätta felaktig faktura som är journalförd och betald »

Rätta felaktig faktura som ska delkrediteras »

Rätta felaktig faktura som innehåller rot/rut »

Läs mer i avsnittet Skapa kreditfaktura.

Är den felaktiga fakturan inte journalförd kan du istället radera artikelraderna och sedan använda den till en annan kund, alternativt Makulera kundfakturan. Du kan också byta fakturatyp på fakturan till kreditfaktura eller kontantnota.

Hur tar jag bort en leverantörsfaktura/skapar en kreditfaktura?

Om leverantörsfakturan är helt eller delvis fel och den är journalförd, måste du kreditera leverantörsfakturan. För att kreditera en leverantörsfaktura så ställer du dig på fakturan och därefter klickar du på pilen under knappen Ny och väljer Kreditfaktura. Här kan du välja att kreditera hela eller kopiera endast leverantörsuppgifterna.

Se den film som gäller för dina förutsättningar:

Rätta felaktig leverantörsfaktura som inte är journalförd »

Rätta felaktig leverantörsfaktura som är journalförd men inte betald »

Rätta felaktig leverantörsfaktura som du vill delkreditera »

Rätta felaktig leverantörsfaktura och kreditfakturan är större än debetfakturan »

Läs mer i avsnittet Skapa kreditfaktura eller Ändra leverantörsfaktura

Är den felaktiga fakturan inte journalförd så kan du istället radera beloppen i Mallvärdesrutan och sedan använda den till en annan leverantör, alternativt Makulera leverantörsfakturan. Du kan också byta fakturatyp på fakturan till kreditfaktura eller räntefaktura.

Jag ska byta dator, hur gör jag?

I avsnittet Byta dator beskriver vi vad du behöver göra när du byter dator, eller om du ska flytta företaget mellan datorer med programmet Visma Administration.

Vill du hellre se en film som visar hur du byter dator har vi gjort filmen just för dig: Byte av dator med program.

Under hösten 2022 planerar vi att uppdatera SQL-databasen till SQL 2019 i Visma Administration. Läs mer i Dags att uppdatera din dator.

Var hittar jag checklistan om årsavslut, hur bokför jag?

Här hittar du en checklista som du kan följa för att underlätta ditt arbete när du skapar nytt bokföringsår i programmet. Om du inte har den senaste versionen av ditt program kan det vara bra att installera den innan du gör ditt årsavslut. Stäm också av med din redovisningsbyrå hur de vill ha din bokföring.

Checklista Årsavslut »
Så här bokför du årets resultat »
Så här bokför du föregående års resultat »

Spara tid och slipp onödiga utskrifter - så här säger lagen

Här hittar du svar på frågor som många företagare undrar när det gäller vad som ska sparas och vad som ska skrivas ut - beroende på hur du fått originalet. Läs mer i Spara tid och slipp onödiga utskrifter »

Hur blir jag digitalare?

Om du vill bli mer digital så behöver du inte göra allt på en gång. Du kan ta en sak i taget, och när du känner dig bekväm med det så kan du ta nästa steg. Här kommer några exempel på hur du kan bli Mer digital i Administration »

Faktaurahantering »
Hantera dina leverantörers e-fakturor och underlag »

Så här skickar du e-fakturor »
Så här tar du emot e-fakturor »
Så här hanterar du betalningspåminnelser »

Spara tid och slipp onödiga utskrifter - så här säger lagen

Här hittar du svar på frågor som många företagare undrar när det gäller vad som ska sparas och vad som ska skrivas ut - beroende på hur du fått originalet. Läs mer i Spara tid och slipp onödiga utskrifter »

Nyhet!

Nu kan du gå en utbildning digitalt eller på plats där du får lära dig hur du kan jobba digitalt i Administration. Du får t ex själv prova att skicka och ta emot e-fakturor. Läs mer och boka dig på Bli digital i Visma Administration »

Checklistor & guider



Checklista inför årsavslut

Allt du behöver veta inför årsavslutet.

Checklista för momsredovisning

Dags för momsrapport? Detta behöver du göra.

Digitalisera Visma Administration

I Visma Administration kan du bli digital i din egen takt, istället för att göra allt på en gång.

Så här skickar du e-fakturor i Visma Administration

Allt du behöver veta för att skicka e-fakturor.

Så här tar du emot e-fakturor i Visma Administration

Allt du behöver veta för att ta emot e-fakturor.

Så här hanterar du påminnelser

Vad händer om din kund inte betalar, så här gör du.

Välkommen in i gemenskapen!

Med över 40 000 användare är den samlade kunskapen om företagande i vårt forum enorm.

Här kan du ställa dina frågor, diskutera med andra användare och hitta svar.

Till forumet

Supportfilmer

Bli digital - skicka e-fakturor

Här visar vi hur du skickar dina fakturor elektroniskt. Längd: 3:29

Bli digital - läs in dina e-fakturor

Så här får du in dina leverantörsfakturor. Längd: 2:17.

Spara säkerhetskopian i molnet

Så kommer du igång med att spara dina filer hos Storegate. Längd: 4:30.

Fel på leverantörsfaktura som är journalförd - men inte betald

Om något har blivit fel på en leverantörsfaktura och den finns med på en leverantörsfakturajournal, men den är inte betald än. Längd: 1:38.

Kom igång/utbildning

Oavsett om du är helt ny i programmet eller om du har arbetat i det ett tag och vill lära dig mer så har vi en utbildning som passar dig

Kom igång på egen hand

Ingår

Vi har samlat all vår kom igång-hjälp för dig som är ny i programmet och vill lära dig själv.

• Skriven hjälp
  • Filmer
  • Steg för steg
  • Vanliga frågor

Webbinarium

695 kr

Lärarledd utbildning online när det passar dig. Boka in dig på ett av våra populära kom igång-webbinarier!

• Grundkurs i programmet
  • Webbinariet pågår i 1,45
  • Flera datum att välja mellan

Personlig digital genomgång

3495 kr

Våra erfarna rådgivare skräddarsyr ett utbildningsupplägg och innehåll som passar dina behov och utmaningar.

• Personlig rådgivare
  • Uppstartsmöte
  • 3 timmars genomgång
  • Uppföljningsmöte

Digital grundkurs

5300 kr

En digital klassrumsutbildning. Kursen riktar sig till nya användare av Visma Administration 500/1000/2000. Du som har använt programmet en tid och känner dig osäker är också välkommen.

• Digital grundkurs i programmet
  • Du lär dig grundläggande hantering av programmet
  • 2 dagars utbildning

Bli mästare i Visma Administration

Det finns massor lära sig om ditt program. Varför inte delta i någon av våra utbildningar?

Webbinarium - Årsavslut »

Bli digital i Visma Administration 500/1000/2000 »

Du hittar alla våra utbildningar i Visma Administration här »