Var laddar jag ner senaste versionen av Administration?

När du startar ditt program får du ett meddelande att det finns en ny version att installera. Klickar du på Uppdatera stängs programmet ner och installationen startar. Du kan också välja Hjälp - Uppdatera programversion inne i ditt program för att installera senaste version.

Här på vår hemsida kan du också ladda ner senaste versionen av ditt program, klicka på Mina tjänster uppe till höger här för att logga in.

För att få tillgång till senaste version av Administration måste du har ett serviceavtal. Om du vill förnya ditt serviceavtal och på så sätt få support och senaste versionen, är du välkommen att ringa oss på 0470 - 70 61 00 eller mejla: forsaljning.spcs@visma.com

Om du har serviceavtal och du inte ser ditt program i listan för nedladdning, kan det vara så att du är inloggad på ett annat företag - välj då att byta företag.

För att se vilken version du arbetar i just nu kan du titta längst ner till höger i ditt program. Bredvid ditt företagsnamn står det även ditt kundnummer och versionsnummer.

Se nyheterna i senaste version »
Så här gör du nyinstallation och uppdaterar till ny version »
Vanliga frågor om installation/uppdatering »
Felmeddelande vid installation »

Från version 2020.2 har vi uppgraderat till SQL Server 2017 Express. Har du äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå att fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express. Om du har Windows 7, läs mer i SQL Server 2017 går inte att installera på en dator med Windows 7 »

Jag ska byta dator, hur gör jag?

I avsnittet Byta dator beskriver vi vad du behöver göra när du byter dator, eller om du ska flytta företaget mellan datorer med programmet Visma Administration. Vill du hellre se en film som visar hur du byter dator har vi gjort filmen just för dig: Byte av dator med program från Visma Spcs.

Vad ska jag välja vid utskrift av faktura?

I programmet kan du skicka fakturor elektroniskt. Namnet för tjänsten heter från version 2020.2 Digitala fakturor och dokument och hette tidigare Visma AutoInvoice.

Namnändringen märker du framförallt på att utskriftsvalen för dokument har bytt namn.

Väljer du utskriftsval BrevE-faktura eller E-post så sköter Visma hanteringen av dina fakturor åt dig. Det kostar 3 kronor att skicka E-faktura och E-post, priset för att låta Visma skriva ut och skicka en faktura med post inrikes är 10,90 kronor, inklusive porto. Här är en komplett prislista »

Läs mer om vilka utskriftsval du har »

I filmen Skicka e-faktura kan du se hur du skickar dina kundfakturor elektroniskt.

Vanliga frågor om att skicka e-fakturor!

Vi har här samlat vanliga frågor som dyker upp i när du ska skicka elektroniska fakturor.

Vanliga frågor om att skicka elektroniska fakturor »

I Administration finns funktionen Digitala fakturor och dokument där du både kan skicka och ta emot e-fakturor, och det kostar inget att ansluta sig - du betalar bara för det du använder.

I filmen Skicka e-faktura kan du se hur du skickar dina kundfakturor elektroniskt. I filmen Ta emot e-faktura visar vi hur du tar emot leverantörsfakturor. Kika även på filmen Aktivera tjänster.

Läs gärna mer om Digitala fakturor och dokument i hjälpen.

Spara tid och pengar
Du kan räkna ut hur mycket du sparar i pengar och tid på att fakturera digitalt. Längre ner på sidan Skicka och ta emot e-fakturor kan du lägga in hur många fakturor ni får och hur många ni skickar.

Vad behövs för att skicka dokument via lokal e-post?

För att skicka dokument via utskriftsalternativet Lokal e-post behöver du ett lokalt mejlprogram som har stöd för MAPI. Om du använder ett mejlprogram som inte har stöd för MAPI kommer inte våra program att kunna hitta detta och då möts du ha felmeddelande. Läs mer i Detta krävs för att skicka dokument via Lokal e-post »

Hur tar jag bort en kundfaktura/skapar en kreditfaktura?

Om fakturan är helt eller delvis fel och fakturan är journalförd, måste du kreditera fakturan. För att kreditera en faktura så ställer du dig på fakturan och därefter klickar du på pilen under knappen Ny och väljer Kreditfaktura. Här kan du välja att kreditera hela eller en del av fakturan.

Se den film som gäller för dina förutsättningar:

Rätta felaktig faktura som inte är journalförd »

Rätta felaktig faktura som är journalförd »

Rätta felaktig faktura som är journalförd och betald »

Rätta felaktig faktura som ska delkrediteras »

Rätta felaktig faktura som innehåller rot/rut »

Läs mer i avsnittet Skapa kreditfaktura.

Är den felaktiga fakturan inte journalförd kan du istället radera artikelraderna och sedan använda den till en annan kund, alternativt Makulera kundfakturan. Du kan också byta fakturatyp på fakturan till kreditfaktura eller kontantnota.

Hur tar jag bort en leverantörsfaktura/skapar en kreditfaktura?

Om leverantörsfakturan är helt eller delvis fel och den är journalförd, måste du kreditera leverantörsfakturan. För att kreditera en leverantörsfaktura så ställer du dig på fakturan och därefter klickar du på pilen under knappen Ny och väljer Kreditfaktura. Här kan du välja att kreditera hela eller kopiera endast leverantörsuppgifterna.

Se den film som gäller för dina förutsättningar:

Rätta felaktig leverantörsfaktura som inte är journalförd »

Rätta felaktig leverantörsfaktura som är journalförd men inte betald »

Rätta felaktig leverantörsfaktura som du vill delkreditera »

Rätta felaktig leverantörsfaktura och kreditfakturan är större än debetfakturan »

Läs mer i avsnittet Skapa kreditfaktura eller Ändra leverantörsfaktura

Är den felaktiga fakturan inte journalförd så kan du istället radera beloppen i Mallvärdesrutan och sedan använda den till en annan leverantör, alternativt Makulera leverantörsfakturan. Du kan också byta fakturatyp på fakturan till kreditfaktura eller räntefaktura.

Vad ska jag tänka på vid momsredovisning?

Dags för moms? Vi har en checklista som hjälper dig med allt från avstämning till inlämning.

I avsnittet Vad gör jag om momsrapporten blir fel? kan du läsa vad du kan kontrollera om du tycker att din momsrapport inte stämmer.

Nytt bokföringsår?
När du skriver ut din momsrapport ska du aldrig ha ingående balans eller ingående saldo på dina momskonton. Detta kan dock inträffa när du skapat ett nytt bokföringsår, läs mer i Vad gör jag om första momsrapporten blir fel på nya bokföringsåret?

Kika gärna på:
Hur rättar jag momsen om jag har fel i bokföringen i en låst period?
Vad krävs för att beloppet ska komma med på momsrapporten?
Vad styr vilken ruta beloppet hamnar i på momsrapporten?
Hur hanterar jag momsredovisningen om jag har brutet räkenskapsår och kvartalsmoms?

Se även filmerna:
Vad är moms? »
Skapa momsredovisning »
Så fungerar momskontrollen »
Fel på kundfaktura och fakturan hamnar i momskontrollen »
Hantering av importmoms »

Hur blir jag digitalare?

Om du vill bli mer digital så behöver du inte göra allt på en gång. Du kan ta en sak i taget, och när du känner dig bekväm med det så kan du ta nästa steg. Här kommer några exempel på hur du kan bli Mer digital i Administration »

Supportfilmer

Bli digital -skicka e-faktura

Här visar vi hur du skickar dina fakturor elektroniskt. Längd: 3:04

Fel på kundfaktura som är journalförd

Så här rättar du till det om det blivit fel på fakturan. Längd: 2:55.

Utskrifter

Så här arbetar du smartare med hjälp av utskrifterna. Längd: 5:01.

Fel på leverantörsfaktura som är journalförd - men inte betald

Om något har blivit fel på en leverantörsfaktura och den finns med på en leverantörsfakturajournal, men den är inte betald än. Längd: 1:38.

Skriven hjälp

Läs hjälpen eller våra steg-för-steg-guider.

Välj din variant av Visma Administration:
200, 5001000 eller 2000

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor kring ditt program.

Välj din variant av Visma Administration:
200, 500, 1000 eller 2000

Supportforum

Ställ din fråga, sök svar eller ge tips.

Välj din variant av Visma Administration:
200, 500, 1000, eller 2000

Oavsett om du är helt ny i programmet eller om du har arbetat i det ett tag och vill lära dig mer så har vi en utbildning som passar dig

Visma Administration

Gör det själv

Ingår

Kom-igång på egen hand

Vi har samlat all vår kom igång-hjälp för dig som är ny i programmet och vill lära dig själv.

Här hittar du:

• Skriven hjälp
  • Filmer
  • Steg för steg
  • Vanliga frågor

Admin 200 Admin 500 Admin 1000 Admin 2000

Visma Administration

Webbinarium

695 kr

Lärarledd utbildning online när det passar dig

Boka in dig på ett av våra populära arbeta effektivt-webbinarier!

Om innehållet:

• Öka dina kunskaper kring programmets möjligheter
  • Effektivisera ditt dagliga arbete
  • Webbinariet pågår i 1,5 timme
  • Flera datum att välja mellan

Boka nu

Visma Administration

Grundkurs

7200 kr

Genomgång av grundläggande funktioner

Till dig som är ny användare eller för dig som har använt programmet en tid men fortfarande känner dig osäker.

Om kursen:

• Lärarledd utbildning i två dagar
  • Brett urval av orter och datum att välja mellan
  • Grundläggande hantering av programmet
  • Leverantörsreskontra
  • Kundreskontra

Boka nu

Bli mästare i Visma Administration

Det finns massor lära sig om ditt program. Varför inte delta i någon av våra utbildningar?

Webbinarium - Kom igång i  Visma Administration »

Fortsättningskurs Visma Administration 500/1000/2000 »

Du hittar alla våra utbildningar i Visma Administration här »