Därför ska du skicka e-faktura

Det gynnar mottagaren

När du väljer att skicka e-faktura blir livet bra mycket enklare för mottagaren. All information på fakturan registreras automatiskt och korrekt hos kunden - oavsett om det är till ett affärssystem eller i Kivra. Helt digitalt, utan mänskliga fel.

Kika på filmen e-faktura eller pdf »

För en mer hållbar framtid

Myndigheterna har som mål att 80% av de fakturor som skickas i Sverige ska skickas elektoniskt till 2024. Det finns såklart ett syfte med det - en mer hållbar framtid. Vi måste hjälpas åt för att nå dit.

Därför är din bokföring en hållbarhetsfråga »

Det är enkelt

Ja, det är enkelt i Visma Administration. När du skapar en ny kundfaktura kontrollerar programmet automatiskt om kunden kan ta emot e-fakturor och informerar dig om det.

Så gör du på fakturan »

Skicka e-faktura till privatperson

Direkt till Kivra

I Visma Administration kan du skicka fakturor till Kivra-brevlådan. I Kivra får kunden notis om fakturan, påminnelser och kan betala den med ett knapptryck. Det är säkert, tillgängligt och miljövänligt.

Så funkar det »

Kivra

E-post eller e-faktura?

Skickar du fakturor på e-post till dina privatkunder idag? Har du tänkt på hur svårt det är att betala en faktura som skickats som PDF till mejlen? Vill du ha betalt i tid gör det skillnad att skicka fakturan till kundens digitala brevlåda, där de kan betala fakturan med ett knapptryck istället för att mata in uppgifter själv i sin internetbank.

Skillnad mellan e-faktura och att skicka faktura med e-post »

Skicka e-faktura till offentlig sektor

E-faktura som lagkrav

Sedan april 2019 är det lagkrav att skicka e-faktura till dina kunder i offentlig sektor. Lagen omfattar alla varu- och tjänsteleverantörer, oavsett i vilket land leverantören finns. 

Det här gäller »

Skicka enligt Peppol

Fakturorna ska skickas enligt den europeiska standarden Peppol. Det står för Pan-European Public Procurement On-Line och är en samling regler för inköp och e-handel.

Se inspelade webbinariet:
Så funkar Peppol för e-faktura » 

Känn dig trygg

Visma Administration uppfyller alla krav enligt Peppol och hittar automatiskt mottagare i Peppol-nätverket så att du kan skicka fakturan i det format som krävs.

Så funkar det »

Skicka inte fakturor som e-post

Därför ska du inte skicka fakturor som e-post

Nackdelar för din kund

  • Det är ansträngande och blir dubbelarbete
  • Fakturan kan försvinna i mängden
  • Det är stor risk att glömma betalningen

Nackdelar för din affär

  • Du vet inte om kunden har tagit emot fakturan
  • Din likviditet påverkas om du inte får betalt i tid
  • Det blir efterarbete om du måste påminna kunden

Vad är skillnaden mellan e-faktura och e-postfaktura?

E-faktura

E-fakturor eller “elektroniska fakturor” skickas i ett format som kan läsas in av mottagarens affärsystem, internetbank eller digitala brevlåda. Distributionen av fakturan är då helt digital, korrekt och kräver ingen manuell hantering av varken avsändaren eller mottagaren. E-fakturor brukar också kallas EDI-fakturor (Electronic Data Interchange), Svefaktura eller Peppol-faktura (Pan-European Public Procurement On-Line). Visma Administration har stöd för alla format av e-faktura.

E-post

I en e-postfaktura skickas fakturan som PDF. Alla betaluppgifter och all räkenskapsinformation ligger då inbäddade i bilden och mottagaren får manuellt eller maskinellt kopiera informationen till sitt affärsystem eller till sin internetbank för att betala fakturan. 

Hållbarthet

En hållbarhetsfråga

Myndigheterna i Norden vill att vår region ska vara den mest integrerade och hållbara handelsregionen i världen 2027 och att livet ska bli betydligt enklare för företagen. I samprojektet Nordic Smart Government har man därför målsatt att 80% av fakturorna i Norden ska skickas helt elektroniskt. 

Genom att digitalisera informationsutbytet vid fakturering och betalning mellan företag och företag samt mellan företag och myndigheter, sker affärerna snabbare och med betydligt mindre ansträngning. Genom att ta bort onödiga ledtider, hinder och manuella moment som företag lägger tid på idag, blir alla parter mer effektiva och lönsamma. Därför är e-faktura en viktig hållbarhetsfråga.

Vanliga frågor - innan du är igång

Funktionen att skicka e-fakturor finns redan inbyggd i Visma Administration. Du kan skicka alla fakturor som e-fakturor, oavsett om du skickar dem en åt gången, skickar till flera mottagare samtidigt eller om du skapar återkommande fakturor. 

Så här tar du emot e-fakturor i Visma Administration

Läs mer

Prislista

(priser ex. moms)

Skicka elektroniska dokument

E-faktura till företag 3,00 kr/st
E-faktura till privatpersoner via Kivra 5,00 kr/st
E-order (gäller endast lokalt installerade program) 3,00 kr/st
E-post med fakturan som bifogad pdf (gäller endast lokalt installerade program) 3,00 kr/st
Bilaga 0,60 kr/st

Utskriftstjänst

Brev inrikes

Skicka brevfaktura inrikes med A-post, 1 sida, C5-kuvert, färg 20,00 kr/st
Extra sida 0,65 kr/st
Vikttillägg, 100 g eller mer kostnad tillkommer
Returnerat brev 40,00 kr/st

Brev utrikes inom Europa

Skicka brevfaktura inom Europa med B-post, 1 sida, C5 kuvert, färg 30,00 kr/st
Extra sida Inom Europa 0,65 kr/st
Vikttillägg inom Europa kostnad tillkommer

Brev utrikes utanför Europa

Skicka brevfaktura utanför Europa med B-post, 1 sida, C5 kuvert, färg 30,00 kr/st
Extra sida utom Europa 0,65 kr/st
Vikttillägg utom Europa kostnad tillkommer