Checklista Årsavslut

Här hittar du allt du behöver i samband med nytt bokföringsår i Visma Administration.

Innan du börjar

Arbeta med två år samtidigt

Det är inga problem att arbeta parallellt med två bokföringsår, du kan skapa nytt bokföringsår innan det gamla är klart.  Du byter sedan enkelt bokföringsår genom att klicka på bokföringsåret längst ner till höger i programfönstret.

Var ändrar jag till ny nummerserie på fakturorna? »

Måste det gamla året vara klart innan jag skapar nytt bokföringsår »

Rätt ingående balans på nya året

Om du bokför på det gamla bokföringsåret efter att har skapat det nya bokföringsåret uppdateras den ingående balansen automatiskt om du markerar Överför UB till IB automatiskt under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Bokföring och fliken Grunduppgifter.

Uppdatera den ingående balansen på det nya bokföringsåret »

Om du tänker byta kontoplan

Om du ska byta kontoplan måste du göra det i samband med att du skapar nytt bokföringsår. Men nya konton kan du lägga till när som helst - enklast är det att kopiera ett annat konto i samma kontoklass.

Om du skapar nya konton på det gamla bokföringsåret när du redan skapat nya bokföringsåret, kommer inte dessa nya konton över till nya året - utan du får skapa kontona på nytt på nya året.

Skapa nytt bokföringsår »
Lägg upp nytt konto »
Förlänga/förkorta bokföringsåret »

Ha koll på förutsättningarna

Arbetar du i senaste versionen?

Vi rekommenderar alltid att du jobbar i den senaste versionen av programmet. När startar ditt program får du ett meddelande om det finns en ny version att installera.

Vill du veta mer?
Så här gör du nyinstallation och uppdaterar till ny version »
5 anledningar till varför du alltid ska arbeta i senaste version  »

Om du samarbetar med en redovisningsbyrå

Kontrollera med din redovisningsbyrå om du ska skicka din bokföring via en SIE-fil eller om du ska skicka en säkerhetskopia, beroende på om ni arbetar i samma version eller inte.

SIE-fil
Du skapar SIE-filen under Arkiv – Export – SIE. Välj SIE4 och därefter vart du vill spara filen samt ge filen ett namn. När du skapar en SIE4-fil får du med dig alla verifikationer för det aktuella bokföringsåret. Vill du endast skicka en del av verifikationerna går du istället in under Arkiv – Export – Verifikationer. Här kan du välja att exportera ett visst intervall av verifikationer.

Så här gör du:
Exportera SIE-filer »
Exportera verifikationer »
Se filmen Exportera verifikationer »

Välj checklistan till ditt program

Visma Administration 2000

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Administration 2000 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Administration 1000

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Administration 1000 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Administration 500

Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Administration 500 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Administration 200

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Administration 200 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Fakturering

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Fakturering »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Deklaration och årsredovisning

Det finns olika sätt att lämna in sin deklaration, du kan lämna in den digitalt eller på papper - och det är olika datum som gäller beroende på vilken företagsform du har. På vår sida Deklaration hittar du allt från tips till smarta avdrag.

Olika sätt att lämna in deklarationen »