Molnetlösning Visma SpcsSamarbete i molnet gav en vinn-vinn

Ägarna till Västerås Vent & Plåt AB fick större insyn i sin ekonomi och mer kontroll när de gick över till att bokföra och fakturera själva på internet. Deras redovisningsbyrå Deskjockeys tog en mer rådgivande roll. 

Publicerad: 2014-10-30 08:38 | Uppdaterad: 2019-02-14

Ny teknik underlättat för landets småföretagare och tre av fem känner sig friare tack vare digitala och mobila lösningar. Det visade en undersökning från Visma 2014. 

Peter Berglund, delägare i Västerås Vent & Plåt, håller med om att molnetlösningar är bra. Han och kollegan Jan Wikström använder Visma eEkonomi och samarbetar med sin redovisningsbyrå i samma program. 
– Det har gett oss en helt annan insyn och kontroll. Jag ser såväl betalningar som vilka som inte betalat i tid redan på staplarna i programmet och så varnas man ju direkt när en betalning går över tiden.

Initiativ av redovisningsbyrån

Initiativet till att arbeta internetbaserat med bokföring och fakturering kom från Peter Rexhammar, revisor på Deskjockeys Revision. Deskjockeys Revision låter kunderna göra en större del av jobbet själva samtidigt som de hjälper till med utbildning, support, rådgivning och de tjänster som kunderna behöver hjälp med. Byrån utsågs till Årets framtidsbyrå 2014 av branschorganisationen FAR. 

– För en konsult som skickar en eller ett par fakturor i månaden är det jättelätt att göra jobbet själv. Men Vent & Plåt verkar inom en så annorlunda bransch att vi var oroliga om de faktiskt skulle orka med det i längden. Men det har gått riktigt bra, säger Peter Rexhammar. 

Annelie Pettersson är redovisningskonsulten som utbildade Vent & Plåt i Visma eEkonomi.
– En bra sak med Visma eEkonomi är att jag kan skicka meddelanden till Peter och Janne direkt i programmet och kommentera eller peka på hur de bör göra, säger hon. 

"Skillnaderna inte så stora"

Det var enkelt att gå över till molnetlösningen, enligt Jan Wikström.
– Förr satt vi ju i bankens system och gjorde betalningar medan vi fakturerade i ett annat program, så skillnaderna var egentligen inte så stora rent hanteringsmässigt. Deskjockeys utbildade oss väl i Visma eEkonomi och sedan klarade vi de vanligaste sakerna själva. Men när man stöter på något nytt, som moms på bilbärgning, ringer vi och frågar eller tar hjälp.

Förutom att samarbeta med byrån i molnet har Jan Wikström och Peter Berglund ett råd till blivande företagare:  
– Jobba hårt och håll ännu hårdare i pengarna. Ekonomin är viktig, du måste ju få det att gå runt.