Eldslukare med hängslen och livrem

Publicerad: 2013-10-31 07:34 | Uppdaterad: 2014-07-02 13:51

Trots att Johan Nylinder är eldslukare och arrangerar event av det äventyrligare slaget är det trygghet och säkerhet som gäller för artisten själv. Och det kanske är receptet för framgång?

Nylinder Events är ett företag med artisteri och äventyr på repertoaren. Johan Nylinder uppträder själv med magi och eld, men arrangerar även äventyr i samarbete med Kolmårdens Tropicarium där man kan få simma med hajar, möta spindlar och hälsa på skorpioner i Fångarna på fortet-liknande äventyr. Eller rida på en elektrisk tjur. Tillsammans med andra artister arrangerar Johan även nycirkus med magi, akrobatik och eldshower.

Det låter hektiskt, men du har ett annat jobb också?

– Jag har en heltidsanställning som larmtekniker. Eventföretaget driver jag vid sidan om på kvällar och helger. För min del är anställningen en mycket bra grund som gör det möjligt att vidareutveckla lite mer galna grejer utan att behöva riskera allt, berättar Johan Nylinder som varit artist i 22 år och drivit företaget i två.

– Jag startade företaget för att kunna ta fler jobb och slippa gå via speciella faktureringsföretag. Det blir så mycket enklare att sälja event och få nya uppdrag när man själv är företagare och kan fakturera.

Vad är det bästa med att vara egen företagare?

– Det är friheten att kunna utveckla det man vill, att ha de här knäppa idéerna och kunna prova dem i verkligheten. Fast jag uppskattar även tryggheten som anställd. Som egenföretagare är man väldigt ensam och utelämnad om någonting skulle hända.

Har du några bra tips till andra som vill driva eget?

– Våga satsa! Det är enklare än man tror att komma igång och det behöver inte bli dyrt om du kan driva det vid sidan av en anställning. Men se till att teckna en försäkring och skaffa ett bra fakturerings- och bokföringsprogram som verkligen hjälper dig med företagets administration.

– Jag sköter allt själv, från fakturering och bokföring till årsredovisning och deklaration. Jag gick en kvällskurs hos Skatteverket och har sedan lärt mig resten i Visma Enskild Firma. Det viktigaste är att man förstår helheten och vet när man ska betala in moms och skatt. Sedan är det bara att köra, tipsar Johan.

Eldslukare
Johan Nylinder är artisten och eldslukaren
som även arrangerar event av det äventyrligare
slaget.  Foto: privat

Fakta
Namn: Johan Nylinder
Företag: Nylinder Events
Bransch: underhållning
Hemsida: www.nylinderevents.se

Text: 
Petter Hammarbäck