De öppnar ny butik inför påsken

Publicerad: 2013-03-28 08:11 | Uppdaterad: 2013-03-28 14:56

Det är hektiska tider hos Marlene och Bertil i Jordsläta på Öland. Efterfrågan på lokalt producerat lammkött har ökat och inför påskhelgen öppnar de en butik i centrala Borgholm, allt för att möta kundernas behov.

– Det känns som om jag bor i bilen, eller i slakteriet för den delen, säger Marlene när Visma Infoline når henne i bilen någonstans mellan Jordsläta och Borgholm.

Stor efterfrågan på kött

Påskhelgen innebär ökade leveranser av framför allt lammkött. Men det är inte allt. Samtidigt som styckningen pågår för fullt i makarnas gårdsslakteri öppnar de en köttbutik i Borgholm, dagen innan påskens intåg.

– Intresset för lokalt producerade råvaror ökar. Vi har märkt av en jättestor efterfrågan på att ha en butik just i Borgholm. Det är roligt. Samtidigt handlar det om att öka omsättningen i en liten verksamhet. För att överleva måste man hitta på något nytt, följa med i trender och vara villig att anpassa sig. Vi vet ju inte hur det kommer att gå – men testar man inte får man inte veta.

Gutefåret är ett får där både tackan och baggen bär horn.
Gutefåret är ett får där både tackan och baggen bär horn.
Marlene och Bertil har en av Sveriges största Gutefårbesättningar.

I samklang med naturen

Jordsläta Södergård är en släktgård som Marlene och Bertil tog över 1999. De valde att avveckla mjölkproduktionen och i stället satsa på framför allt lammuppfödning, men även grisar och nötkreatur huserar på gården.

– Vi har huvudsakligen en gutebesättning, faktiskt en av Sveriges största besättningar och det är tack vare dem som vi har ett eget slakteri, berättar Marlene.

När lammen skulle skickas till slakt passade de inte in i systemet. De var helt enkelt inte tillräckligt stora och därför fick Marlene och Bertil dåligt betalt. Men i stället för att gå emot sin filosofi och massuppföda djur valde makarna att starta ett eget slakteri, Kalmar läns enda gårdsslakteri.

– Vi har en Kravgård, koll från ax till limpa. Våra djur är långsamtväxande och får äta vårt öländska lantvete som vi odlar här. Här är inget framavlat, de är helt enkelt som de är och det tycker vi är ärlighet.

Den som vill kan handla kött och skinn samt  annat smått och gott i den lilla gårdsbutiken.
Den som vill kan handla kött och skinn samt
annat smått och gott i den lilla gårdsbutiken.

Vilka planer har ni för framtiden?

– Vårt fokus kommer att ligga på den nyöppnade butiken i Borgholm, plus att vi ska förankra det vi redan har ännu mer. Men vi kommer inte att utöka. Vi lever efter filosofin att det är stort att vara liten. Vår tanke är att verksamheten ska bli stabil men ändå småskalig och att barnen en dag ska kunna leva vidare på detta.

Marlene  och hennes man Bertil vill använda  naturens rundgång i sitt arbete.

 

 

"Det är stort att vara liten." Marlene
och hennes man Bertil vill använda
naturens rundgång i sitt arbete. På
deras gård Jordsläta Södergård
föder de upp lamm, grisar och 
nötkreatur
 med öländskt foder.                           

Fakta
Namn: Marlene Pedersen Andreasson
Företag: Jordsläta Södergård
Bransch: Lamm-, gris- och nötuppfödning
Hemsida: www.jordslata.se

Text: Therese Palm