Med passion för choklad

Publicerad: 2013-02-14 08:20 | Uppdaterad: 2013-02-15 11:58

Att uppvakta någon på Alla hjärtans dag är för många synonymt med att ge bort en bukett blommor - eller choklad. På Åre Chokladfabrik har det arbetats för fullt för att få iväg samtliga leveranser i tid.

Den orange, vikta struten med texten "Tycker om dig" är särskilt framtagen dagen till ära och det är många som vill uppvakta någon speciell med just choklad på Alla hjärtans dag.

– Ja, vi har mängder med leveranser som vi måste skicka nu för att de ska hinna fram i tid, berättar Marie Söderhielm, en av grundarna till företaget, när Visma Infoline ringer henne.

Just de färgglada strutarna med handgjorda praliner är synonymt med Åre Chokladfabrik. Historien om de tre vännerna som beslutade sig för att starta en chokladfabrik tar sin början 1991. Utan någon som helst kunskap om choklad men med ett brinnande intresse för bakning drog de igång verksamheten.

Varför startade ni Åre Chokladfabrik?

– Sverige var inne i en lågkonjunktur och vi var säsongsanställda på ett hotell, något vi hade tröttnat på. Då fick en av oss idén att starta chokladtillverkning. Vi tyckte att ett sådant företag skulle passa i fjällvärlden.

Nio miljoner. Så många praliner  tillverkas för hand varje år i Åre  Chokladfabrik. Det finns ett 20-tal  smaker i sortimentet.

 

 

 

Nio miljoner. Så många praliner
tillverkas för hand varje år i Åre
Chokladfabrik. Det finns ett 20-tal
smaker i sortimentet.                                                                                         

 

Vad innehåller struten till Alla hjärtans dag?

– Alla ska gilla något som finns i den struten. Vi vet att våra chokladkolor är populära så vi har helt enkelt blandat ljusa och mörka i "Tycker om dig"- struten.

Åre Chokladfabrik

Hur gör ni för att hitta smaker?

– Grundtanken var att det vi tillverkade skulle vara naturnära med smak av exempelvis blåbär eller lingon. Men nu måste vi även se oss om efter andra smaker. Vi hittar inspiration överallt, på mässor, resor, i butiker. Vi håller koll på trender och försöker komma på nyheter hela tiden.

Vad kommer att hända inom den närmsta tiden?

– Vi ska försöka sälja in oss i Norge. Det ska bli riktigt spännande. Och sedan håller vi på att "ägga" och tillverkar påskägg för fullt. Påsken är inte långt borta.

Till sist, vilken är din favoritpralin?

– Å, det är den karamelliserade nougaten. Den smälter i munnen.

Marie driver Åre Chokladfabrik  tillsammans med två väninnor.  Till sin hjälp har de 25 anställda.

 

 

Marie driver Åre Chokladfabrik
tillsammans med två väninnor.
Till sin hjälp har de 25 anställda.                                                          

Fakta
Namn: Marie Söderhielm
Företag: Åre Chokladfabrik AB
Bransch: Pralintillverkning
Hemsida:www.arechokladfabrik.se

Text: Therese Palm