Hon har ett eget knäckebröd

Publicerad: 2012-08-16 07:57 | Uppdaterad: 2014-10-23 14:18

Ise Ljungqvist har bråda dagar vid brödbaket. Ise bakar ett eget knäckebröd och utvecklar nya smaker varje år. Det märks att hon brinner för sitt företag.

– I dag är det den 85:e dagen i rad jag står och bakar, berättar Ise och tillägger att vi har 6 minuter och 42 sekunder på oss tills nästa laddning är klar.

Varför just knäckebröd?

– Det började egentligen med en utmaning. En bekant från Stockholm undrade varför det inte fanns något gott gotländskt knäckebröd. Det kan väl inte vara så himla svårt tänkte jag och började testa. Och på den vägen är det.

I dag finns Hejde Knäcke i fem olika smaker och till våren lanseras en sjätte smak.

– Det har blivit en tradition att presentera en ny smak varje år på primörpremiären som vi brukar ha här på Gotland kring den 20 maj. Det är då alla gårdsbutiker öppnar. Nej, smaken får du inte veta, det är inte riktigt klart ännu. Jag har ett par alternativ som ska gå en runda till bland min smakpanel.

Hur går det med försäljningen?

– Vi säljer det mesta till butiker på Gotland, men nu finns vi även i några butiker på fastlandet, främst i Stockholm för att logistiken fungerar bäst dit. Och så finns vi på nätet via Gutevins e-butik som säljer delikatesser online där vi är en del av utbudet.

Under sommartid säljer vi även en del till turister, men just de senaste två veckorna har jag faktiskt inte haft tid. Jag var tvungen att stänga gårdsvisningen och hålla mig inne och baka till mina fasta kunder, avslutar Ise samtidigt som en klocka ringer. Det har blivit dags att ta ut brödet ur ugnen och sätta in nästa laddning.

Ise Ljungqvist driver Hejde Knäcke  på gården Hejde Forse utanför  Klintehamn på Gotland.


Ise Ljungqvist driver Hejde Knäcke
på gården Hejde Forse utanför
Klintehamn på Gotland.
 
Foto: Anna Lindgren.                                                                                                 

Fakta
Namn: Ise Ljungqvist
Företag: Hejde Knäcke
Bransch: Delikatesser
Hemsida: www.hejdeknacke.se