Resultatbudget – planera företagets ekonomi

Miniräknare och klossar med texten Small business ska symbolisera resultatbudget.

Resultatbudget är ett verktyg som hjälper företaget att förutse och planera sin ekonomi för en viss period, vanligtvis ett år. Eftersom företag måste sälja tillräckligt för att täcka sina kostnader och nå vinst, används resultatbudgeten bland annat för att bedöma om verksamheten är lönsam.

Ekonomistyrning & finansiell analys > Resultatbudget

Vad är en resultatbudget?

En resultatbudget är en sammanställning över ett företags förväntade intäkter och kostnader för en kommande period, ofta ett verksamhetsår. Syftet är att förutse om företaget kommer att gå med vinst eller förlust i sitt resultat, och därmed kunna planera företagets ekonomi bättre.

När resultatbudgeten är färdig ser man hur mycket företaget behöver sälja för att täcka sina kostnader.

Resultatbudgeten utgör en del av företagets affärsplanering och fungerar som ett beslutsunderlag, exempelvis vid investeringar eller kreditansökningar. Målet är att intäkterna ska vara större än kostnaderna för att uppnå lönsamhet för företaget.

Beräkna resultatbudget – hitta intäkter och kostnader

Att upprätta en resultatbudget innebär att man gör en uppskattning av hur stora intäkter och kostnader företaget kommer att ha under en viss period. Budgeten ger en prognos över resultatet – det vill säga vinst eller förlust – och bygger på antaganden om verksamhetens omfattning, försäljning och kostnadsstruktur.

Det kan göra det svårt att veta exakt hur beräkningen ska göras – men här är några råd kring hur du kan tänka:

  • För etablerade företag är det vanligt att utgå från föregående års utfall och justera siffrorna utifrån planerade förändringar, som nya satsningar, ändrade priser eller ökade kostnader.
  • För nystartade företag saknas historiska siffror att luta sig mot, vilket gör budgeteringen mer utmanande. I dessa fall krävs en grundlig genomgång av faktorer som påverkar försäljningen:
  • Vad ska olika varor eller tjänster kosta?
  • Vilket sortiment ska erbjudas?
  • Hur mycket kan företaget realistiskt sälja?
  • Vilka kundgrupper kommer företaget att rikta sig till?
  • Vilka geografiska marknader är aktuella?
  • Vilka marknadsföringsinsatser planeras?

Dessa antaganden ligger till grund för att kunna budgetera intäkterna – vilket i sin tur påverkar flera kostnadsposter, såsom inköp, varukostnader och löner. Därför bör intäktssidan göras först.

På verksamt.se finns ett räkneverktyg där du kan uppskatta hur mycket du måste sälja för att täcka dina kostnader och gå med vinst.

Hur gör man en resultatbudget?

Resultatbudgeten görs vanligtvis så här:

  • Beräkna förväntade intäkter, månad för månad.
  • Räkna ut rörliga kostnader – t.ex. varukostnader eller provisioner som beror på försäljningen.
  • Lägg in fasta kostnader – som hyra, telefoni, försäkringar, löner och licenser.
  • Inkludera avskrivningar och räntekostnader.
  • Beräkna resultatet (intäkter minus kostnader).

I företag med säsongsvariationer är det särskilt viktigt att göra en månatlig fördelning – inte bara en årssammanställning – för att få en realistisk bild av intäkter och kostnader över tid.

När bör man göra en resultatbudget?

En resultatbudget bör upprättas vid verksamhetsstart och därefter uppdateras årligen. Det är viktigt att göra en ny resultatbudget varje år, eftersom företagets ekonomi kan förändras över tid. Dessutom bör man göra en resultatbudget när företaget genomgår stora förändringar, som till exempel en expansion eller en förändring av verksamheten. En resultatbudget kan också användas som ett verktyg för att följa upp och utvärdera företagets ekonomiska prestationer.

Resultatbudgetens innehåll

Följande poster brukar ingå i en standardiserad resultatbudget:

  • Intäkter (försäljning av varor och tjänster)
  • Rörliga kostnader (till exempel varuinköp, produktionskostnader)
  • Fasta kostnader (till exempel hyror, löner, försäkringar)
  • Avskrivningar (på maskiner, inventarier eller andra tillgångar)
  • Räntekostnader (till exempel för företagslån)

Företaget ska inkludera alla relevanta kostnader och intäkter i sin resultatbudget för att säkerställa en noggrann bedömning av finansieringsbehov och riskkapital. Resultatet beräknas genom att alla kostnader dras från intäkterna. Utfallet visar företagets resultat före skatt.

Resultatbudget – exempel

Post Belopp kr
Försäljningsintäkter 600 000
Rörliga kostnader –120 000
Fasta kostnader –300 000
Avskrivningar –20 000
Räntekostnader –10 000
Resultat före skatt 150 000

Notera att intäkter och kostnader i en resultatbudget vanligtvis anges exklusive moms, medan likviditetsbudgeten ofta tar hänsyn till moms.

Kostnaderna, både fasta och rörliga, påverkar det förväntade resultatet genom att minska de totala intäkterna. För att beräkna det förväntade resultatet, summerar man de planerade intäkterna och drar av alla kostnader.

Resultatbudget – mall och verktyg

En resultatbudget kan upprättas med hjälp av färdiga mallar, som ger en tydlig struktur för att fylla i företagets förväntade intäkter och kostnader. Många använder Excel eller Google Kalkylark för detta, eftersom de gör det lätt att summera siffror, skapa formler och följa upp resultatet månad för månad.

Det finns även budgetverktyg som kopplas till bokföringsprogram, vilket kan underlätta uppföljning och analys under året.

Skillnaden mellan resultatbudget och likviditetsbudget

Resultatbudgeten visar det ekonomiska resultatet – vinst eller förlust – medan en likviditetsbudget visar hur mycket pengar (likvida medel) du har, det vill säga om pengarna räcker till för att betala dina räkningar. En likviditetsbudget hjälper till att planera och kontrollera företagets pengar för att säkerställa att det finns tillräckligt med likvida medel för att täcka kommande utgifter.

En resultatbudget visar alltså förväntade intäkter och kostnader, och likviditetsbudgeten visar när pengarna faktiskt kommer in och går ut ur företaget. Det är vanligt att börja med resultatbudgeten. Därefter kan du göra en likviditetsbudget, som ger en bild av företagets betalningsförmåga över tid. Genom att göra resultatbudgeten först blir det också lättare att göra en likviditetsbudget, eftersom resultatbudgeten visar vilka intäkter och kostnader som förväntas – något som påverkar kassaflödet.

En verksamhet kan visa vinst enligt resultatbudgeten men ändå få likviditetsproblem om inkomsterna kommer sent eller investeringarna är stora.

Relaterad läsning: Likviditetsbudget – mall för att göra en likviditetsbudget

Ska amortering vara med i resultatbudgeten?

Nej. Amorteringar påverkar inte resultatet och tas därför inte med i en resultatbudget. Däremot bör de inkluderas i likviditetsbudgeten eftersom de påverkar kassaflödet. Även om amorteringar inte påverkar resultatet, är de viktiga för likviditetsbudgeten.

Resultatbudget på engelska

Profit budget eller projected income statement

Relaterade begrepp

Resultaträkning

Likviditet

Avskrivningar

Budget

Balansräkning

Kassalikviditet

Tips! Här hittar du fler ekonomiska begrepp