Bruttolöneavdrag – Vad är bruttolöneavdrag?

Bruttolöneavdrag är ett avdrag på anställningslönen som görs av arbetsgivaren i utbyte mot förmåner.

Bruttolöneavdrag är att byta ut en del av sin lön
Ett bruttolöneavdrag innebär att anställd accepterar lägre bruttolön, alltså lön innan skatt i utbyte mot en förmån. Bruttolöneavdraget innebär att arbetsgivaravgiften för arbetsgivaren och den skattepliktiga lönen för den anställde minskar.

Bruttolöneavdrag kan exempelvis användas på så sätt att en arbetsgivare betalar ut mindre lön till en anställd i utbyte mot att den anställda i fråga får privatsjukvård betald under en viss tid.

 Intresserad av att lära dig mer om löneområdet? Kika på Löneskolan – en gratis kurs i löneadministration

Fördelar och nackdelar med bruttolöneavdrag
En arbetsgivare tjänar på att erbjuda bruttolöneavdrag då arbetsgivaravgifterna blir lägre. Den anställda i sin tur får betala mindre skatt, då denna förmån är skattefri. För att ett bruttolöneavdrag ska vara skattefritt får det inte vara utbytbart mot kontant lön. Det kan alltså inte kan vara en förmån som man kan välja bort för att istället få högre utbetald lön.

Det finns även en del nackdelar med bruttolöneavdrag. Genom att acceptera ett avdrag kan underlag för sjukpenning, statlig ålderspension, föräldrapenning och övrigt minska och i och med att förmånerna som fås genom bruttolönen är skattefria är de heller inte avdragsgilla.

Bruttolöneavdrag på engelska
Gross salary deduction

Relaterade ord
Arbetsgivaravgifter
Bokföring
Brutto
Lön
Netto

3,5/5 - 15 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi