Nyheter deklaration 2018 – detta måste företagaren veta!

Vill du ha koll på vad som är aktuellt i årets deklaration och vad som händer vid halvårsskiftet? Då har du kommit rätt – här är 14 tips som alla företagare borde känna till om deklarationen 2018!

Jan-Åke Jernhem arbetar som utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg. Skattehuset gör varje år en genomgång av årets och kommande årets skatteregler. 

I juni 2018 träder exempelvis många nya förändringar i kraft, som kommer att påverka företagare och som du därför måste ha i åtanke inför deklarationen. Här är Skattehusets 14 tips kopplade till deklarationen som är värda att hålla koll på!

  Fixa deklarationen själv – direkt från bokföringsprogrammet

Visste du att med Visma eEkonomis deklarationstillval kan du enkelt, snabbt och säkert deklarara direkt i datorn, surfplattan eller mobilen? Allt är förberett för att du så smidigt som möjligt ska komma igång och lätt jobba vidare med din deklaration. Och det kan gå på 30 minuter. Vi provade!

Deklarera med visma eekonomi

1. Nya skattefria personalförmåner

Skattehuset får många frågor som rör just skattefria personalförmåner. Här kommer därför ett utförligt svar! 

Naturaförmån – arbetsgivaren väljer
Till naturaförmån räknas förmåner av enklare slag, som är tillgänglig för alla anställda och som tillhandahålls på arbetsplatsen, i annan lokal som arbetsgivaren helt eller delvis disponerar eller i en abonnerad lokal. Naturaförmånen är skattefri.

Exempel på sådana förmåner kan vara möjligheten för personalen att få tillgång till massage på arbetsplatsen. Även en friskvårdsförmån som innebär att arbetsgivaren erbjuder samtliga anställda exempelvis ett gymkort på ett visst angivet gym avseende enklare motion, kan jämställas med en skattefri naturaförmån.

Friskvårdsbidrag – den anställde väljer men arbetsgivaren bestämmer
Arbetsgivaren kan erbjuda sina anställda ett friskvårdsbidrag att använda för motion eller annan friskvård, som den anställde själv väljer inom ramen för arbetsgivarens godkännande. För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt krävs att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. Det måste dessutom vara av mindre värde. Skatteverket anser att 5 000 kronor inklusive moms per anställd och år utgör ett mindre värde.

Om arbetsgivaren erbjuder ett friskvårdsbidrag som överstiger 5 000 kronor, ska de anställda förmånsbeskattas för överskjutande del. Friskvårdsbidraget kan endast användas för motions- och friskvårdsaktiviteter som är av enklare slag. Numera ses också ridning, golf, segling och utförsåkning som sporter av enklare slag. Om arbetsgivaren ersätter en anställd för dennes utlägg för en aktivitet som inte är av enklare slag, så ska den anställde beskattas såsom för lön för hela beloppet.

En aktivitet som kostar mer än 1 000 kronor inklusive moms för ett tillfälle uppfyller inte kraven för enklare slag och mindre värde. En sådan aktivitet ska beskattas. Det innebär att det kan vara bättre att köpa exempelvis liftkort dag för dag istället för en hel vecka om man vill att den ska vara skattefri.

Kombination av naturaförmån och friskvårdsbidrag
En arbetsgivare kan också kombinera de två alternativen ovan.

2. Betala av skulder innan 1 juli

1 juli 2018 införs nya regler om ränteavdragsbegränsningar. Som företagare rekommenderas du därför att minska dina skulder och därmed också dina räntekostnader innan reglerna träder i kraft. De nya reglerna gäller för aktiebolag. 

 Med Visma eEkonomi kan du sköta både bokföring och fakturering online. Smidigt, eller hur?

3. Skjut upp inkomster och få lägre bolagsskatt

1 juli 2018 införs också bolagsskattesänkningar till 20 procent för aktiebolag. Genom att försöka skjuta upp inkomster till nästa år (2019) kan du få lägre bolagsskatt. 

4. Skaffa digital brevlåda och få skatteåterbäringen tidigare

Om du ännu inte anmält att få myndighetspost via en digital brevlåda är det hög tid att göra slag i saken! Skaffa en digital brevlåda senast den 1 mars 2018, om du vill ha din skatteåterbäring redan efter påsk.

5. Börja deklarera i god tid! 

Redan den 20 mars 2018 kan du börja deklarera på Skatteverkets hemsida.

 Tips! Såhär deklarerar du enskild firma, aktiebolag & andra bolagstyper

6.  Detta gäller för rotavdraget

  • Kom ihåg att varken material eller resekostnader får ingå i kostnaden.
  • Genom att ge bort en del av fastigheten som en gåva till en annan person, kan du fördela rotavdraget på flera och på så sätt fördubbla ditt rotavdrag. Två i samma hushåll (sambor eller makar) behöver inget gåvobrev, de kan ändå fördela kostnaden vid taxeringen enligt eget önskemål. 

7. Ingen övre beloppsgräns för uppskov

För att få husavdraget (gemensamt namn för rut- och rotavdrag) krävs att du har haft en utgift. Det räcker med en faktura till personen ifråga, du behöver alltså inte ett aktivt betalningsflöde som styrker.

8. Ombildning från enskild firma till aktiebolag

Tänk på att en ombildning av enskild firma till aktiebolag inte ger någon schablonintäkt som tillägg under ombildningsåret, om man tar med sig periodiseringsfonder. Detta gäller bara för enskild firma. 

9. Anlitas av sin forne arbetsgivare

En anställd som säger upp sig och startar eget, kan behålla sin gamla arbetsgivare som enda uppdragsgivare under max ett år. Därefter krävs det fler uppdragsgivare för att inte den forna arbetsgivaren ska tvingas börja betala sociala avgifter. Gäller oavsett företagsform.   

10. Nya taxeringsvärden för småhus

Tänk på att småhusens nya taxeringsvärden gäller från 2018 och inte från 2017, även om värdet offentliggjordes redan hösten 2017. Gäller fysiska personer.

11. Personalvårdsförmåner och löneväxling 

Skattefria personalvårdsförmåner får inte finansieras av arbetsgivaren med hjälp av bruttolöneavdrag eller löneväxling. Då blir nämligen förmånerna skattepliktiga. 

12. Kontor i bostaden

Vill du hyra ut en lokal i en villa eller bostadsrätt till eget aktiebolag eller egen arbetsgivare? Detta ger i så fall kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Tänk på att:

  • Behov av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal samtidigt
  • Marknadsmässig ersättning är maximal hyra
  • Avtal mellan parterna måste upprättas

13. Moms vid måltidsrepresentation

Ingen avdragsrätt för måltidsrepresentation finns kvar, men glöm inte bort att momsen på ett underlag på max 300 kronor kan lyftas, detta gäller även moms på alkohol. Gäller för alla bolagsformer.

 Representation - de här avdragen får du göra

14. Växa-stödet vid anställningar

Växa-stöd finns nu tillgängligt för samtliga företagsformer, för den först anställde utanför närståendekretsen. Växa-stödet ger 10,21 procent i avgifter i ett år istället för fulla arbetsgivaravgifter. Gäller alla bolagsformer. Läs mer om växa-stödet på Skatteverkets hemsida.

Vill du ha tillgång till Skattehusets experter kan du beställa deras informationstjänst här.

 Tips! Vill du veta mer om vad som gäller för dig som företagare? Kika på vår sida om deklaration för företagare!

3,9/5 - 67 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer