Pantbrev – Vad är ett pantbrev?

Ett pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för ett lån.

Ett pantbrev är ett bevis om inteckning
När du lånar för att köpa en ny fastighet eller när du tar ytterligare lån på en fastighet du redan äger, kan fastigheten användas som säkerhet för lånet. När din fastighet används som säkerhet för lånet görs en inteckning i fastigheten och pantbrevet är beviset på inteckningen. Om en fastighet säljs följer pantbrevet med till den nya ägaren. Det betyder att om bostadens förra ägare redan har lån på fastigheten kan det finnas befintliga pantbrev som övergår till dig och som då fungerar som säkerhet för dina lån.

Bottenpantbrev
Det finns olika typer av pantbrev. En av dessa är bottenpantbrev. En långivare (borgenär) med ett bottenpantbrev är högre prioriterad än övriga långivare, om låntagaren (gäldenär) inte kan betala tillbaka sitt lån och fastigheten i fråga måste säljas.

Gravationsbevis
En bostad kan ha flera pantbrev på olika belopp och för att långivaren ska veta vilka pantbrev som finns för ett hus utfärdas ett gravationsbevis. Ett gravationsbevis samlar information om vilka olika pantbrev som är uttagna på fastigheten.

Papperpantbrev och datapantbrev
Tidigare var pantbreven utfärdade på papper men numera registreras pantbreven elektroniskt, så kallade datapantbrev. Både de tidigare pantbreven och de nya datapantbreven finns samlade hos Lantmäteriet. Nya pantbrev utfärdas av Lantmäteriet mot en avgift. Avgiften är en grundavgift för administrationen och två procent av pantbrevets belopp.

Pantbrev på engelska
Mortgage deed

Relaterade ord
Fastighetsskatt
Skuld
Skuldsättningsgrad
Borgenär
Gäldenär
Pantsättning

  I vår ordlista hittar du fler ekonomiska termer och begrepp

4,3/5 - 11 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi