Fakturametoden – Vad är fakturametoden?

Fakturametoden innebär att fakturor bokförs när de skapas eller när de inkommer.

Fakturametoden innebär att bokföra fakturor på en gång
Fakturametoden används vid löpande bokföring och innebär att man bokför kundfakturor när de skapas, och leverantörsfakturor när de kommer in. Man väntar alltså inte med att bokföra fakturan tills det att den har betalas som i kontantmetoden. Betalningen bokförs sedan separat när den utförs.

Fakturametoden är obligatorisk för verksamheter som har en omsättning på över 3 miljoner kronor och är praxis för aktiebolag.

Att bokföra med fakturametoden
Den avgörande skillnaden mot den andra bokföringsmetoden, kontantmetoden, är att fakturametoden innebär att bokföra alla fakturor direkt. Att bokföra med fakturametoden föredras i många fall av revisorer då den anses ge en sannare bild av verkligheten och underlättar bokföringen eftersom en faktura kan kopplas direkt till en bokföringspost.

Fakturametoden och moms
Den som bokför enligt fakturametoden redovisar moms i sin momsdeklaration tidigare än de som använder bokslutsmetoden. När ett företag registrerar sig för redovisning av moms ska det uppges att nyttjande av fakturametoden önskas.

Fakturametoden på engelska
Accrual method

Relaterade ord
Faktura
Kontantmetoden
Kontoplan
Reskontra

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi