Faktureringsmetoden / fakturametoden – Vad är fakturametoden?

Faktureringsmetoden, även kallat fakturametoden, innebär att fakturor bokförs när de skapas eller när de inkommer.

Företagsredovisning > Faktureringsmetoden

Faktureringsmetoden innebär att bokföra fakturor på en gång

Faktureringsmetoden, som även kallas fakturametoden, används vid löpande bokföring och innebär att man bokför kundfakturor när de skapas, och leverantörsfakturor när de kommer in. Man väntar alltså inte med att bokföra fakturan tills det att den har betalas som i kontantmetoden. Betalningen bokförs sedan separat när den utförs.

Fakturametoden är obligatorisk för verksamheter som har en omsättning på över 3 miljoner kronor och är praxis för aktiebolag.

 Relaterad läsning: Bokföring – allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra

Att bokföra med fakturametoden

Den avgörande skillnaden mot den andra bokföringsmetoden, kontantmetoden, är att fakturametoden innebär att bokföra alla fakturor direkt. Att bokföra med fakturametoden föredras i många fall av revisorer då den anses ge en sannare bild av verkligheten och underlättar bokföringen eftersom en faktura kan kopplas direkt till en bokföringspost.

Faktureringsmetoden och moms

Den som bokför enligt faktureringsmetoden redovisar moms i sin momsdeklaration tidigare än de som använder bokslutsmetoden. När ett företag registrerar sig för redovisning av moms ska det uppges att nyttjande av fakturametoden önskas.

Faktureringsmetoden på engelska

Accrual method

Relaterade ord

Faktura
Kontantmetoden
Reskontra

 I vår ordlista hittar du fler ekonomiska begrepp och bokföringstermer