A-skatt – Vad är A-skatt?

A-skatt är den skatt anställda betalar som betalas in av arbetsgivaren och dras av den anställdes lön.

A-skatt är anställningsskatt

I Sverige ska anställda betala inkomstskatt. Inkomstskatten kallas för anställningsskatt och förkortas till A-skatt. Anställningsskatten innebär att arbetsgivaren drar av skatt på lönen för att betala sociala avgifter, vilket visas på lönebeskedet. Även pensionärer brukar generellt betala A-skatt.

Den som har en enskild firma och en anställning ska betala FA-skatt. Det betyder att arbetsgivaren drar av skatt och arbetsgivaravgifter från lönen, och företagaren betalar skatt och sociala avgifter i form av egenavgifter.

 Vill du veta mer om vilka skatter och avgifter som gäller för anställda? Kika på vår kostnadsfria onlinekurs i löneadministration!

SA-skatt vid särskilda tillfällen

Den som har en A-skattsedel, kan efter beslut hos Skatteverket få en särskild anställningsskatt, alltså en SA-skatt. Har du en SA-skattsedel betyder det att arbetsgivaren betalar A-skatt, och du får själv betala in det som skatteavdragen inte täcker. SA-skatt kan fås om:

  • personer med en utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige och måste betala in skatten själv
  • delägare i handels- eller kommanditbolag som betalar egenavgifter på egen hand
  • företag eller näringsidkare som inte har fått sin F-skattsedel, som inte är godkända för F-skatt eller som har fått sin F-skattsedel återkallad
  • personer som ska betala skatt på kapitalinkomster, fastigheter eller annat som skatten från arbetsgivaren inte täcker

A-skatt på engelska

Employee tax; income tax

Relaterade ord

F-skatt
Lön
Sociala avgifter

  Här hittar du fler ekonomiska begrepp och termer

3,7/5 - 3 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi