Räkna & betala ut lön – därför ska programmet (och inte du) göra det

Lön vill alla ha och varje månads löneutbetalning är ofta efterlängtad av den som är anställd. Eller hur? Men löner tillhör företagets största kostnader och området är fullt av lagar och regler. Två stora anledningar till att saker och ting tvunget måste bli rätt när det kommer till lönekörning – men det finns fler. Här är 5 starka anledningar till varför du inte ska beräkna och betala ut lönen manuellt – utan låta ett program göra jobbet.

Löner > Räkna & betala ut lön

Lön, lön, lön! Arbetsgivaren ska varje månad betala ut lön och ersättning till sina anställda. Men innan lönen betalas ut och anställda kan sätta sprätt på pengarna och täppa till kostnader så har arbetsgivaren en del att göra, varje månad. Det ska räknas på skatteavdrag, trixas med arbetsgivaravgifter och så ska det betalas lite ersättning kanske. Men hur får man till det där smidiga flödet i arbetet? Vi ska ge dig en liten skatt att jaga, en ersättning för allt det där manuella arbetet du kanske gör. Häng med!

Ett löneprogram:

1. Gör lönearbetet effektivt

Att räkna på en löneutbetalning för hand, i en mall eller ett excelark, kan låta lockande men det tar tid, särskilt om företaget ska betala ut lön till många anställda. Hua, det är ju ett arbete du varken behöver eller vill göra. Inte bara tar det tid, du ska ha koll på skatteavdrag, sociala avgifter, nettolön, bruttolön och olika förmåner. Du ska dessutom räknar rätt. Så hur gör du som arbetsgivare för att lönen ska betalas ut rätt (och smidigt så klart) till dina anställda? Jo, med hjälp av ett löneprogram! Då gör du jobbet mer eller mindre en gång – resten sköts automatiskt.

Inför varje utbetalning får du med alla delar, slipper dubbla arbetsmoment när du ska använda löneunderlaget för diverse redovisning och rapportering (mer om detta senare) och du minimerar felmarginalen så lönen blir rätt. Det är här en riktigt skatt att ta vara på. 

Utöver det kan du i flera program dessutom låta dina anställda själva rapportera sina arbetstider, få översikt över sina semesterdagar, flexsaldo eller sjukfrånvaro. För dig som arbetsgivare blir det mer tid till annat, helt enkelt. Till exempel att fokusera på din passion, ditt företag!

 Hejdå lönekaos! Med Visma Lön Smart blir lönehanteringen lekande lätt. Upptäck Visma Lön Smart!

2. Minimerar risken för fel

Gör du som en del andra, beräknar lön manuellt? Kan du lita på att mallen du använder är uppdaterad med de senaste lagarna och bestämmelserna? Är du 100% säker på att formlerna i Excel-arket stämmer? Och tänk om du upptäcker fel, är det då lätt att hitta dem och går det smidigt att åtgärda dem? Låter det lite tungt. Ja, det är mycket arbete du behöver göra innan du ska betala ut den där lönen till dina anställda. Så vad är lösningen då, för att få koll på förmåner, arbetsgivaravgift, skatteavdrag, ersättning och annat? Jo, ett modernt och uppdaterat system för löner. Då kan du vara säker på att all beräkning av lön blir rätt. Tadaa!

3. Gör det enkelt att bokföra och redovisa lönerna

Visste du att ett löneprogram fungerar som ett kompletterande register till redovisningen? Eftersom din bokföring bland annat måste innehålla verifikation förutbetalad lön, arbetsgivaravgifter, semesterskulder, kompskulder, arbetstidsförkortningsskulder och upplupna löner, så blir det genast ganska omständigt att föra över uppgifterna för hand.


 Tips! Visma Lön Smart - automatisk lönehantering

4. Underlättar arbetsgivardeklarationen

Alla arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter. Även arbetsgivardeklarationen kräver hundraprocentiga lönedata. Det är det som gäller! Att både sätta sig in i arbetsgivardeklarationen och samtidigt försöka ge sig på en manuell sammanställning är minst sagt utmanande, och tidskrävande. Även detta är förberett i ett uppdaterat lönesystem. Bra va! Du vill ju göra andra sker för företaget eller kanske för dig själv och dina anställda. Eller hur? Som att få tid till den där efterlängtade utbildningsresan till någon plats i Sverige (som du dessutom kan göra visst skatteavdrag för). 

5. Förenklar all övrig rapportering

Rapporter! Vem ska ha och får alla dessa rapporter? Jo, till exempel Statistiska Centralbyrån, Fora, Collectum samt övriga parter som begär in statistiska uppgifter om ditt företags löner.

Detta är några av områdena där ett program för löner hjälper dig idag. Phu! Samtidigt är löneområdet föränderligt, kanske det mest föränderliga inom företagsekonomi. Det innebär att innebär att listan kan komma att utökas eller ändras när du minst anar det. 

Det sistnämnda är kanske trots allt är den allra största anledningen till att ha ett lönesystem – att du kan lita på att det är uppdaterat i samma sekund som ändringen träder i kraft. Du som arbetsgivare ska ju kunna jobba och betala lön smidigt – hela tiden. Det är det som gäller! 

Faktagranskare: Adam Wetterstrand, löneexpert

Visma Lön Smart

Låt degen sköta sig själv

Visma Lön Smart är inte bara smart, utan väldigt smart. Fullpackat med finesser och finurligheter som du inte ens visste att du behövde.

Visma Lön Smart

Visma Lön Smart