Vad är ingående moms och hur fungerar det?

Ingående moms är den moms som företagare betalar på köpta varor och tjänster.

Skatter & skatteregler > Ingående moms

Moms på de flesta varor och tjänster

Moms är en förkortning för mervärdesskatt och är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Privatpersoner behöver ofta inte tänka på momsen, eftersom den som huvudregel redan är inkluderad i priset. Däremot ska företagare redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Ingående moms vid inköp av varor och tjänster

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket. Skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen, det vill säga mellanskillnaden, ska du antingen betala till Skatteverket eller få tillbaka från Skatteverket.

För att klargöra skillnaden mellan ingående och utgående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

Momsen måste redovisas till Skatteverket

Momsen kan redovisas varje månad, en gång i kvartalet eller en gång per år. Det är omsättningen som styr hur ofta momsen ska redovisas, ju högre omsättning, desto oftare ska momsen redovisas. Momsen redovisas i en momsdeklaration, antingen elektroniskt eller i pappersform. Även om du inte har någon omsättning en månad så ska en momsdeklaration lämnas in. De uppgifter som måste lämnas till Skatteverket i momsdeklarationen är företagets försäljning, den ingående momsen (moms på inköpta varor och tjänster) och den utgående momsen (moms på det som sålts).

 Relaterad läsning: Bokföring – allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra

Momssatser i Sverige

Den generella momssatsen är 25 % vilken är den moms som gäller om det i fakturan inte anges något annat. För detaljerad information om de gällande momssatserna hänvisar vi till Skatteverket.

Ingående moms på engelska

VAT receivable; sales tax receivable

Relaterade ord

Momsdeklaration
Momsredovisning
Momsregistreringsnummer
Utgående moms

  Lär dig fler ekonomiska begrepp, termer och ord!