Utgående moms – Vad är utgående moms?

Utgående moms är den moms som läggs på försäljningspriset av varor och tjänster.

Skatter & skatteregler > Utgående moms

Moms gäller för de flesta varor och tjänster

Moms är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Som privatperson behöver man oftast inte tänka på moms, eftersom den som oftast redan är inkluderad i priset. Företagare ska däremot redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Utgående moms vid försäljning av varor och tjänster

Utgående moms är en mervärdesskatt som adderas till försäljningsumman av varor och tjänster. Momsen betalas sedan in till staten när försäljaren har fått betalt av köparen. För att klargöra skillnaden mellan utgående och ingående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns specificerad på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

Momsen måste redovisas till Skatteverket

Momsen kan redovisas varje månad, en gång i kvartalet eller en gång per år. Det är omsättningen som styr hur ofta momsen ska redovisas, ju högre omsättning, desto oftare ska momsen redovisas. Momsen redovisas i en momsdeklaration, antingen elektroniskt eller i pappersform. Även om du inte har någon omsättning en månad så ska en momsdeklaration lämnas in. De uppgifter som måste lämnas till Skatteverket i momsdeklarationen är företagets försäljning, den ingående momsen (moms på inköpta varor och tjänster) och den utgående momsen (moms på det som sålts).

 Relaterad läsning: Bokföring – allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra

Momssatser i Sverige

Den generella momssatsen är 25 % vilken är den moms som gäller om det i fakturan inte anges något annat. Momsen på exempelvis livsmedel, restaurangbesök, hotell och camping är 12 % och momsen på exempelvis tidningar, böcker, konserter och persontransporter är 6 %. Det finns vissa varor och tjänster som är undtagna moms, till exempel viss form av utbildning, artistarvode och sjukvårdstjänster.

Utgående moms på engelska

Output VAT; VAT charged

Relaterade ord

Ingående moms
Momsdeklaration
Momsredovisning
Momsregistreringsnummer

 I vår ordlista hittar du fler ekonomiska termer och begrepp